Antreprenoriatul inovaţional – asigură creşterea economică durabilă

2010-08-16

Concepţia de dezvoltare a antreprenoriatului inovaţional a fost lansată în premieră pentru discuţii publice la 16 august curent, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Autorii acestui proiect de document din cadrul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Direcţia integrare europeană şi cooperare internaţională ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi susţinuţi de Adunarea generală a membrilor AŞM din 12 august 2010, au subliniat că inovaţiile constituie instrumentul de creştere economică durabilă, atât la nivel de întreprindere, cât şi la cel de economie, în general. Totodată, utilizarea inovaţiilor permit crearea unor produse competitive cu o valoare adăugată sciento-intensivă semnificativă. În economia globală inovaţiile prezintă un mijloc eficient de concurenţă, contribuind la reducerea costului produselor, atragerea investiţiilor, îmbunătăţirea imaginii producătorului şi deschiderea noilor pieţe de desfacere. De aceste avantaje ar putea beneficia şi economia naţională, în cazul creării a unei economii bazate pe cunoaştere.

Academicianul Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, moderatorul conferinţei de presă, a specificat că noul document elaborat în mediul academic, n-a apărut pe un loc absolut gol, el corespunde priorităţilor dezvoltării socio-economice pe termen lung, reflectate în programul Guvernului RM „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” 2009-2013, obiectivelor Programului de stat de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în anii 2009-2011, Codului Republicii Moldova cu privire la ştiinţă şi inovare etc. În susţinerea Concepţiei de dezvoltare a antreprenoriatului inovaţional şi promovarea ei pentru discuţii publice conducătorul forului academic a venit cu vestea că începând cu ziua de azi pe site-ul AŞM va fi expus nu numai documentul nominalizat, dar şi 100 de inovaţii şi tehnologii performante ale cercetătorilor autohtoni, în baza cărora vor putea fi organizate noi întreprinderi mici şi mijlocii, inclusiv cu atragerea capitalului moldovenilor de peste hotare. Astfel, vor fi create oportunităţi reale pentru revenirea acasă a cetăţenilor noştri.

În prezent, conform datelor Biroului Naţional de Statistică pentru anul 2009, sectorul IMM constituie 97,8 % din numărul total de întreprinderi pe economie, circa 43,7 mii de întreprinderi, inclusiv microîntreprinderi – 33,8 mii, întreprinderi mici – 8,3 mii, întreprinderi mijlocii – 1,6 mii. Cifra generală de 43,7 mii de întreprinderi, raportată la 3,7 mln, numărul populaţiei al Republicii Moldova, formează o diferenţă de 10 ori mai mică faţă de Italia, unde la o populaţie de aproape 60 mln de oameni îi revine 6 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii.

La întrebările jurnaliştilor au răspuns cu alte detalii dr. hab. Alexandru Stratan, directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM, dr. Ghenadie Cernei, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, dl Sergiu Porcescu, şeful Direcţiei integrare europeană şi cooperare internaţională.

După dezbaterile publice pe parcursul unei luni, Concepţia de dezvoltare a antreprenoriatului inovaţional va fi adoptată şi ulterior aplicată la elaborarea „Strategiei de dezvoltare inovaţională a economiei Republicii Moldova”.

Tatiana Rotaru