Elevii „aleşi pe sprânceană” au optat pentru Liceul AŞM

2010-08-21
 

Ieri, 20 august, a început febra admiterii la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, aceasta fiind a treia admitere la instituţie. Cei 116 candidaţi au concurat pentru 64 de locuri disponibile, care vor constitui patru clase – trei cu profil real şi o clasă cu profil umanistic. Nota medie a candidaţilor înscrişi la concurs este de 9,5.

Potrivit directorului Liceului, Galina Filip, candidaţii din localităţile rurale constituie 67%, din centre raionale – 12%, din municipiile Chişinău şi Bălţi -21%, care vor susţine trei teste: testul docimologic la una din disciplinele şcolare, în funcţie de profilul ales, testul de inteligenţă şi testul de erudiţie.

Directorul liceului a mai specificat, de asemenea, că olimpicii naţionali şi internaţionali vor fi admişi fără susţinerea acestor probe. De puncte facilitare vor beneficia şi elevii care au obţinut diplome la concursurile raionale.

Dorindu-le succes la susţinerea probelor de admitere, acad. Teodor Fudui, prim-vicepreşedintele AŞM a menţionat că „este o mare fericire sa faci studiile la Liceul pentru copii dotaţi al AŞM, în care sunt create condiţii de excepţie pentru a obţine cunoştinţe noi, temeinice, condiţii ce le permit elevilor să-şi valorifice aptitudinile şi unde există o posibilitate extraordinară de a lua cunoştinţă cu rezultatele cele mai relevante ale activităţii ştiinţifice a institutelor AŞM, Universităţii AŞM, implicit, cu oportunităţi de continuare a studiilor”. Mai mult, susţine prim-vicepreşedintele AŞM, elevii beneficiază de o posibilitatea unică de a cunoaşte cele mai notorii nume de savanţi din ţară şi să participe personal alături de domniile lor la efectuarea unor cercetări.

Prezent la evenimentul admiterii, poetul, dramaturgul şi graficianul Iulian Filip a remarcat faptul că ţara noastră are astăzi, mai mult ca oricând, nevoie de copii dotaţi. Vorbind despre ei, poetul a subliniat şansa de a avea un viitor prosper, prin aceşti copii valoroşi, raliindu-se in toto ideii acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, de a iniţia acest proiect, miza fiind una mare. „E o mândrie frumoasă şi o conjug, o leg cu o invidie pe care o avem pentru ţările care au înţelegere pentru a avea acest noroc, pentru această categorie de copii născuţi talentaţi”, a menţionat poetul, ilustrând afirmaţia sa cu Israelul care, pe lângă universităţile cele mai prestigioase, are programe de cuprindere, de creştere şi ocrotire a copiilor dotaţi.

„E bine că AŞM a realizat această formulă şi aş vrea să-mi pun şi eu umărul”, a mai adăugat scriitorul, având ferma convingere că marile personalităţi ale ţării trebuie să le creştem aici, la noi, în atare instituţii. Şi ca să dea şi mai mare greutate acestei convingeri l-a citat pe Arthur Schopenhauer care spunea că „valoarea intelectuală ca şi cea morală nu ne poate veni din afară, ci izvorăşte din adâncimea propriei noastre fiinţe…”.

Ca să dezamorseze tensiunea şi emoţiile elevilor, dar şi a părinţilor care au avut, de fapt, cele mai mari emoţii, poetul le-a dezvăluit un pic din filmul devenirii domniei sale, dorindu-le succese şi virtutea perseverenţei de a trece prin laboratoarele reale de cercetare în diferite domenii, esenţială fiind găsirea locului potrivit, pentru că uneori realitatea merge mai departe decât visul.

Remarcând norocul acestor copii marcaţi valoric, încercaţi de concursuri şi olimpiade, poetul le-a spus „parcă sunt aleşi pe sprânceană”, iar părinţii care i-au însoţit la liceu sunt garantul norocului cu care aceşti copii sunt marcaţi. „Iată că avem şi noi un liceu care a luat în considerare acest marcaj valoric”, a conchis domnia sa. Iar când aceşti copii se vor mai obişnui cu liceul, încât să-i spună „liceul nostru”, Iulian Filip le-a promis să vină la ei cu nişte cărţi noi şi cu un vernisaj de tablouri şi grafică, pentru că îi este „drag să discute cu copii şi tineri deştepţi”.

Comisia de evaluare va examina testele concurenţilor sâmbătă şi duminică, iar luni, 23 august, rezultatele vor fi afişate pe panoul instituţiei si vor fi plasate pe site-ul Liceului AŞM.

Galeria foto...

 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37