Satul Dubăsari Vechi a eternizat numele a două personalităţi ştiinţifice

2010-09-02

„Şcoala primară „Haralambie Corbu” din s. Dubăsarii Vechi”, raionul Criuleni, este noua denumire de pe frontispiciul blocului acestei instituţii de educaţie, începând cu 1 septembrie curent. Dna Rodica Aştipeni, directorul şcolii primare, a menţionat în cadrul careului solemn, consacrat zilei cunoştinţelor şi începutului anului şcolar, meritele ştiinţifice ale criticului şi istoricului literar, Haralambie Corbu, născut la 15 februarie 1930 în s. Dubăsarii Vechi, membru titular al  Academiei de Ştiinţe a Moldovei, „Om Emerit”, decorat cu mai multe distincţii de stat, inclusiv „Ordinul Republicii”. Având drept obiect de studiu literatura modernă şi contemporană, probleme de teorie literară şi literatură comparată, savantul a publicat peste 650 de lucrări ştiinţifice şi de popularizare, inclusiv 25 de volume şi culegeri de studii, dintre care nominalizăm „Alecsandri şi teatrul”(1963, 1973); Discursul direct. Aspecte ale publicisticii eminesciene (2000); Deschideri către valori (2003); Dincolo de mituri şi legende (2004); Constantin Stere şi timpul său (2005). Faţa ascunsă a cuvântului (2007).
Meritul acad. Haralambie Corbu ţine şi de readucerea unui nume de prestigiu mondial în circuitul valorilor ştiinţifice şi culturale de astăzi, a astronomului Nicolae N. Donici (1874-1956), născut la Dubăsarii Vechi, care în 1908 a construit pe moşia sa din această localitate un observator şi o staţie meteo, unde făcea cercetări cu ajutorul spectroheliografului şi a altor aparate moderne pentru acele timpuri. A realizat diverse studii o perioadă de timp la Observatorul din Pulkovo de lângă Sankt-Petersburg. La propunerea Academiei de Ştiinţe Ruse a cercetat eclipsele de soare în diverse puncte geografice de pe Terra: or. Elce, Africa de Nord; Muntele Mont-Blănk, Egipt, Portugalia, Crimeea, Algeria, Turcia etc. A fost membru al Uniunii Internaţionale a Astronomilor, din 1922 – membru al Comisiei pentru planete, comete şi sateliţi, doctor de onoare al Institutului Coimbria, Portugalia (1912), membru de onoare al Academiei Române (1922) şi membru al Comitetului Naţional pentru Astronomie din ţară.
 Nicolae Donici a avut un destin tragic ca urmare a intemperiilor istoriei de pe meleagul nostru şi al României. În 1944 , odată cu înaintarea Armatei Sovietice, a luat calea Parisului, unde a activat mai mulţi ani, pe post de colaborator extern, la Observatorul Meudon. În 1948, sub presiunea regimului comunist, savantul a fost exclus din rândurile Academiei Române, decizie anulată pe drept în 1990. Se presupune că Nicolae Donici, fost moşier basarabean cu proprietăţi considerabile, a murit în sărăcie în 1956, în Franţa. Locul înhumării nu se cunoaşte.
Cu mai mulţi ani în urmă consătenii din Dubăsarii Vechi, la îndemnul acad. Haralambie Corbu, l-au imortalizat pe astronomul Nicolae Donici, conferindu-i numele acestuia liceului din localitate; concomitent în faţa fostului conac boieresc a fost instalat un bust. La Academia de Ştiinţe a Moldovei au avut loc două conferinţe ştiinţifice internaţionale, consacrate aniversărilor de 120 şi 130 de ani de la naşterea marelui nostru înaintaş.
Eternizarea numelor personalităţilor marcante ale neamului joacă un rol educativ în formarea noii generaţii de tineri, în cunoaşterea istoriei ţării şi din alte surse.
       
 

Tatiana Rotaru