Conferinţă internaţională „MSCMP-2010” şi-a demarat lucrările

2010-09-14

Conferinţa ştiinţifică internaţională cu genericul “Ştiinţa materialelor şi fizica materiei condensate” (MSCMP-2010), ediţia a V-a,  eveniment de anvergură, şi-a demarat astăzi lucrările la Chişinău, fiind găzduit de Institutul de Fizică Aplicată al AŞM. La organizarea manifestării ştiinţifice au participat, de asemenea,  Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al AŞM şi Societatea Fizicienilor din Moldova. La această întrunire ştiinţifică şi-au dat mâna circa 100 de cercetători din domeniul fizicii şi ingineriei din Ţările Baltice, Belgia, Cehia, Germania, China, Grecia, statele CSI, Finlanda, Franţa, Israel, Polonia, România, SUA, Suedia, Taiwan etc. şi alţi peste 100 de  specialişti în domeniu din Republica Moldova, care îşi vor prezenta şi discuta rezultatele ştiinţifice obţinute în ultima perioadă de timp.
A deschis forul ştiinţific membrul corespondent Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, preşedintele Comitetului organizatoric al Conferinţei internaţionale „MSCMP-2010”, care a salutat cercetătorii din domeniul fizicii şi ingineriei în Sala Mare a Bibliotecii Ştiinţifice Centrale a AŞM, urându-le succese în realizarea programului de lucru.
Acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, în cuvântul său de salut, a menţionat importanţa pentru ştiinţă a colaborării internaţionale a savanţilor, nivelul înalt al cercetărilor în domeniul ştiinţei materialelor şi fizicii materiei condensate, precum şi contribuţia fizicienilor moldoveni la aceste rezultate. Conducătorul forului academic şi-a exprimat certitudinea că manifestarea ştiinţifică de la Chişinău va avea rezultate semnificative.
La deschiderea Conferinţei internaţionale a luat cuvântul şi acad. Valeriu Canţer, preşedintele Comitetului de program. Mesajul său s-a axat pe o succintă analiză a realizărilor ştiinţifice din domeniu atât în aspect fundamental, cât şi cel aplicativ, dat fiind că ştiinţa materialelor şi fizica materiei condensate studiază lumea înconjurătoare în toată plinătatea ei. Bunăoară, fenomenele fundamentale, generate de comportarea colectivă a sistemului de particule şi stări noi, a atras atenţia în prezent a mai multor cercetători fizicieni din lume. Referindu-se la realizările practice ale savanţilor, care au revoluţionat domeniul electronic, raportorul a menţionat microlaserele cu semiconductori în DVD-players, cristalele lichide ca afişaje, începând cu telefoanele mobile şi terminând cu calculatoarele şi televizoarele. În final, acad. Valeriu Canţer s-a adresat către participanţii la conferinţa internaţională de a stabili priorităţile de cercetare în domeniu pentru perioada imediat următoare şi cea de perspectivă.
În prima zi de lucru, în cadrul Conferinţei internaţionale „MSCMP-2010”, s-a desfăşurat Simpozionul „Metode electrice în prelucrarea materialelor”, dedicat jubileului de 100 ani de la naşterea academicianului Boris Lazarenko (11.11.1910–26.08.1979), inventatorul metodei electroeroziunii, fondator şi primul director al Institutului de Fizică Aplicată al AŞM. Un amplu şi emoţionant eseu cu privire la viaţa şi activitatea omagiatului a prezentat acad. Mircea Bologa, discipol al savantului, director al Institutului de Fizică Aplicată al AŞM în perioada 1979-1997.
Vă mai informăm că la evenimentul ştiinţific de la Chişinău participă savanţi cu renume mondial ca acad. Emil Burzo de la Universitatea din Cluj, cel mai citat savant fizician român în literatura de specialitate; un alt vestit cercetător român, Gheorghe Adam, dar care reprezintă la conferinţă Institutul Unificat de Cercetări Nucleare, cu statut de european, din Dubna, regiunea Moscova, unde activează în calitate de şef de laborator de mai mulţi ani (un laborator de aici are circa 700-800 oameni, aproximativ cât fac numeric 4-5 institute de la noi).
 În contextul dat, îl vom nominaliza şi pe prof. Otto Schmidt, directorul Institutului de Nanoştiinţe Integrate din Drezden, Germania. Această ţară este prezentată şi de un pământean de al nostru, Vladimir Fomin, fizician, membru de onoare al AŞM, care a activat până a pleca în Germania la Universitatea de Stat din Moldova. Un alt VIP este prof. Dmitri Hohlov, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Ruse, şef de catedră la Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, pe care a condus-o în calitate de rector tatăl său, regretatul Rem Hohlov, academician, alpinist, o personalitate legendară în mediul ştiinţific şi studenţesc din anii `70. Vineri, în ultima zi de lucru a conferinţei, Dmitri Hohlov va participa la Chişinău şi la susţinerea a două teze de doctorat. În acest sens, evidenţiem contribuţia la pregătirea cadrelor ştiinţifice de la noi şi a prof. Elias Aifantis de la Universitatea din Thessaloniki, Grecia, care recent a condus şcoala de vară a doctoranzilor din acest oraş, la care au participat şi trei tineri de la Chişinău (UTM, USM).
Conferinţa ştiinţifică internaţională cu genericul “Ştiinţa materialelor şi fizica materiei condensate” îşi va continua lucrările până vineri, 17 septembrie curent.

       Tatiana Rotaru,
          Centrul Media al AŞM