Transnistreanca Tatiana Constantinov a părăsit pentru totdeauna Chişinăul

2010-09-17

Cuvânt de adio

Academicianul Tatiana Constantinov, director al Institutului de Ecologie şi Geografie al AŞM, a plecat pe drumul neîntoarcerii. Şi-a acceptat cu durere, dar şi cu demnitate destinul – a decedat în dimineaţa zilei de 14 septembrie un urma unei maladii incurabile. Am întâlnit-o ultima dată acum o lună, pe strada Academiei. Venea în întâmpinarea mea dinspre piaţa Docuceav cu o sacoşă într-o mână şi cu o sticlă de apă minerală în cealaltă mână. Se vedea că pentru trupul ei, foarte slăbit de boală, sticla cu apă minerală era de o greutate enormă – părea că duce o căldare cu apă.
– De ce v-aţi încărcat atât de mult? – am întrebat-o după ce i-am dat bineţe.
– Dar nu e mult, Tania, e doar un litru şi jumătate de apă!
M-a fâstâcit acest răspuns al ei şi am încercat dialogul nostru să-l îndrept într-o altă albie.
 –  Ce mai faceţi, doamnă Tatiana? –  i-am adresat o altă întrebare, fiind sigură că-mi va vorbi de serviciu, de institut, ştiind că ea îşi ascunde maladia de care suferă.
– Mă lupt cu destinul, Tania, uită-te cum mi s-au umflat picioarele. Chiar am meritat eu această soartă?! – şi m-a privit cu durere în ochi. 
– Desigur, nu! –  i-am răspuns eu cu aceeaşi sinceritate şi am încercat neputincioasă s-o încurajez.
Peste o lună, a decedat. A lipsit săptămâna trecută de la ultima şedinţă a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, la care a fost invitată (făcea tratament la Institutul Oncologic); luni a telefonat la institut şi le-a spus colegilor de serviciu că nu va veni la şedinţa operativă – are febră. A doua zi dimineaţa s-a stins din viaţă.
Tatiana Constantinov reprezintă destinul unei femei puternice, care a muncit mult şi a răzbătut prin concurenţă cu bărbaţii în vârful piramidei academice. Printre 105 membri titulari şi membri corespondenţi ai AŞM avem doar 3 femei, care au atins această performanţă, cetăţeni ai Republicii Moldova.
Prin viaţa şi activitatea sa, Tatiana Constantinov reflectă tipul de femeie solitară, care s-a dedicat integral serviciului şi carierei profesionale. Dar atunci când a decedat prematur sora ei, ea a devenit sprijin şi pavăză pentru cei doi nepoţi ai ei, unul dintre care era minor.
S-a născut la 25 iunie 1939 în satul Sucleia, raionul Slobozia, într-o familie de muncitori. A absolvit facultatea de geografie şi biologie a Institutului Pedagogic din Tiraspol (1961) şi doctorantura la Institutul de Hidrometeorologie din Odesa (1971). A susţinut teza de doctor în geografie în 1972 şi de doctor habilitat –  în 1992. A fost aleasă în calitate de membru corespondent (1995), membru titular al AŞM (2000).
Savant de o înaltă erudiţie şi cultură, manager apreciat, începând cu anul 1972, profesorul universitar Tatiana Constantinov şi-a consacrat integral viaţa şi activitatea cercetării şi Academiei de Ştiinţe, parcurgând consecutiv toate funcţiile de cercetător ştiinţific, şef de laborator, director al Secţiei de Geografie. În perioada 1992-2005 a activat în calitate de director al Institutului de Geografie, din 2005 – director al Institutului de Ecologie şi Geografie al AŞM.
A fost fondatorul şcolii ştiinţifice naţionale în domeniul geografiei fizice regionale, agroclimatologiei şi geoecologiei, pregătind 7 doctori şi doctori habilitaţi în geografie. A efectuat cercetări valoroase privind potenţialul climatic, repartizarea teritorială şi utilizarea raţională a acestuia în condiţiile reliefului accidentat al Republicii Moldova. A rămas în istoria ştiinţei ca promotor şi animator al elaborării Sistemului Informaţional Geografic Regional, în cadrul căruia au fost create bazele de date „Resursele climatice şi agroclimatice ale teritoriului Republicii Moldova” şi „Fenomene meteorologice nefavorabile”. Este valoroasă contribuţia academicianului Tatiana Constantinov la elaborarea şi editarea a 5 atlase şi multiple hărţi pentru specialiştii din economia naţională şi învăţământ.
Savantul Tatiana Constantinov s-a manifestat plenar şi în calitate de reprezentant permanent al Republicii Moldova în Consiliul Directorial al Centrului Internaţional pentru Studiul Mării Negre în cadrul Cooperării Economice de la Marea Neagră; membru al Comisiei Naţionale privind implementarea Convenţiei-cadru ONU „Cu privire la schimbarea climei şi a mecanismelor de implementare a Protocolului Kyoto” şi în alte structuri ştiinţifice internaţionale.
     Miercuri, în cadrul unui miting de doliu, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a luat rămas bun de la omul de ştiinţă Tatiana Constantinov. Nepoţii ei au hotărât s-o înhumeze în satul de baştină, alături de scumpii ei părinţi şi sora dragă. Astfel, Tatiana Constantinov se întoarce victorioasă la Sucleia, Slobozia, în acel sat transnistrean, de unde a pornit în viaţă cu cele mai frumoase visuri şi ambiţioase planuri, şi în care a revenit cu titlul de academician, cu cele mai înalte distincţii de stat: Ordinul „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii” – recunoştinţă a societăţii noastre.
   Adio, doamna Tatiana Constantinov! Să vă aibă Domnul în paza sa!

        Tatiana Rotaru

Materialul este publicat în revista „Săptămâna”, nr. 38 de la 17 septembrie 2010, pag. 27.  Adresa electronică: www.saptamina.md