ATELIERUL DE LUCRU „FORESIGHT ÎN UNIVERSITĂŢI ”

2010-10-05

În perioada 29.09.10 - 01.10.10, în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti, şi-a desfăşurat lucrările atelierul de lucru la tema „Blueprint for Organizing Foresight in Universities”– eveniment organizat în contextul proiectului „Calitate şi Leadership pentru Învăţământul Superior Românesc”, coordonat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, finanţat de către Fondul Social European. Atelierul de lucru a avut drept scop consolidarea şi valorificarea rezultatelor obţinute în baza documentului „Blueprint for Organizing Foreisght in Universities”, prin crearea unui spaţiu de dialog între profesori universitari români şi experţi internaţionali din SUA, Marea Britanie, Finlanda, Canada, etc.

Având în vedere importanţa subiectului tratat şi actualitatea acestuia pentru Sistemul Învăţământului Universitar din Republica Moldova, la eveniment au participat în calitate de invitaţi speciali Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe DUCA, Şeful Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională - dl Sergiu PORCESCU şi Directorul general al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic - dl Ghenadie CERNEI.

Subiectul principal tratat în cadrul discuţiilor a constat în stabilirea rolului universităţilor în sistemul educaţional şi de cercetare pe perioada următorilor 10-15 ani, dar şi forma pe care le vor îmbrăca aceste structuri în procesul de dezvoltare al societăţii, provocările cu care se vor ciocni ele, şi nu în ultimă instanţă, sarcinile pe care va trebui să le soluţioneze.

În cadrul atelierului experţii au punctat ideea că în condiţiile globalizării, universităţile constituie acele structuri care primele trebuie să sesizeze viitorul, să se automodeleze şi să fie gata să ofere studenţilor pregătirea cuvenită, care ii va face competitivi pe piaţa globală a forţei de muncă, şi în special – pe cea europeană.

„Şi aici universităţile din Republica Moldova trebuie să preia aceste lecţii pentru a face faţă provocărilor zilei„ – a menţionat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe DUCA.

Savanţii din Republica Moldova au ajuns la o înţelegere cu colegii săi români în vederea continuării relaţiilor de colaborare la acest capitol.