Elita intelectuală – ambasador credibil în menţinerea potenţialului ştiinţific şi creativ

2010-10-18
 

Elita intelectuală a statelor-membre CSI s-a întrunit în cadrul celei de-a V-a ediţii a Forului Intelectualităţii, care s-a desfăşurat la Moscova, în perioada 14-15 octombrie curent. La eveniment au participat peste 500 de reprezentanţi ai intelectualităţii – renumiţi savanţi, personalităţi marcante din domeniul învăţământului, oameni de cultură, preşedinţi ai Academiilor de Ştiinţe din CSI, reprezentanţi ai comitetului executiv CSI, Asambleei interparlamentare CSI, UNESCO.

Desfăşurarea anuală a Forului Intelectualităţii în diferite ţări CSI a devenit deja o tradiţie care reuneşte cei mai de seamă exponenţi ai ştiinţei, culturii şi artei acestor ţări.

Republica Moldova a fost reprezentată de o delegaţie din 15 persoane, din componenţa căreia au făcut parte reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, mediului universitar, Ministerului Educaţiei, Misterului Culturii, Ministerului Tineretului şi Sportului, membri ai Uniunii de Creaţie şi organizaţiilor de tineret. Conducătorul delegaţiei a fost preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca.

Luând în considerare faptul că anul 2010 a fost declarat Anul ştiinţei şi al inovaţiilor, tematica ediţiei curente a Forului a fost „Parteneriatul inovaţional şi umanitar – baza dezvoltării dinamice a ţărilor CSI”.

Şedinţa plenară a Forului a fost deschisă de către acad.Victor Sadovnicii, rectorul Universităţii de Stat „M. Lomonosov” şi acad. Anatolie Torcunov, rectorul Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova, instituţia care a găzduit evenimentul.

Participanţii la For au fost salutaţi de preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev. În luarea sa de cuvânt, preşedintele rus a menţionat că o prioritate pentru toate ţările CSI trebuie să fie tendinţa de dezvoltare şi modernizare a economiei şi realizarea unor proiecte comune bazate pe noi tehnologii. Un rol important, în acest sens, preşedintele rus atribuie tineretului, fără implicarea activă a căruia procesul de modernizare este imposibil. „Avem carenţe la acest capitol, de aceea, trebuie să preluăm cele mai bune practici de la ţările care au parcurs deja acest traseu, întrunirea la acest For fiind elocventă din această perspectivă”, a subliniat Medvedev.

Mesaje de salut au rostit conducătorii delegaţiilor ţărilor participante, personalităţi din domeniul ştiinţei, învăţământului, literaturii, culturii etc.

În numele delegaţiei Republicii Moldova – ţara care a găzduit anul trecut ediţia a IV-a a Forului Intelectualităţii Statelor CSI - un cuvânt de salut a rostit preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca. În mesajul său, preşedintele AŞM a subliniat importanţa unui atare dialog intercultural care devine an de an tot mai credibil şi care oferă o oportunitate unică de dezvoltare a relaţiilor de bună vecinătate, unde pot fi realizate schimburi de valori culturale şi ştiinţifice, iniţiate şi valorificate importante proiecte, acestea contribuind esenţial la consolidarea cooperării umanitare. Or, în condiţiile globalizării o astfel de cooperare este o resursă importantă pentru CSI în general, dar şi pentru fiecare stat în parte. Preşedintele AŞM a accentuat în mod deosebit importanţa atragerii tinerei generaţii în toate domeniile de activitate, menţinerea şi dezvoltarea potenţialului intelectual şi creativ al tinerilor, care este un factor determinant în dezvoltarea statelor şi trebuie să devină o prioritate a acestora.

În cadrul ceremoniei festive, au fost înmânate premiile „Содружество дебютов” tinerilor cercetători ai statelor CSI. La secţiunea „Ştiinţe exacte” premiul II i-a revenit reprezentantului din Republica Moldova, Denis Nica. Premiul este instituit de către Fondul interstatal pentru cooperare umanitară CSI pentru cea mai bună lucrare sau realizare, anul curent fiind desemnaţi 14 laureaţi - ineri cercetători din statele CSI.

Activitatea Forului a fost organizată în şapte secţii de profil: Învăţământ şi Educaţie; Mobilitate academică şi de muncă a tineretului; Ştiinţă, inovare, tehnologii; Susţinerea tinerii generaţii din CSI; Moştenirea istorico-culturală şi arta contemporană; Mass-media, literatura şi activitatea editorială; Turismul cultural-cognitiv; Ecologia şi protecţia mediului ambiant.

În cadrul secţiunilor tematice, dr. Ghenadie Cernei, directorul Agenţiei pentru Transfer Tehnologic şi dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Internaţionale al AŞM au prezentat comunicări, iar dr. Diana Porubin a participat cu un poster în cadrul Expoziţiei proiectelor inovaţionale ale tinerilor cercetători CSI.

Participanţilor la For le-a fost prezentată Universitatea deschisă în reţeaua CSI, din consorţium făcând parte 16 universităţi din 8 ţări, precum: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Ucraina. Universitatea are la bază sistemul mobilităţii academice, studenţii având posibilitatea de a studia în două dintre cele mai bune instituţii superioare de învăţământ din CSI, pe final, beneficiind de două diplome. Agenda Forului a inclus expoziţia lucrărilor tinerilor sculptori, mese rotunde, discuţii de panel, programe culturale etc.

Lucrările Forului au finalizat cu adoptarea unei Rezoluţii, unde au fost incluse recomandările tematice din cadrul secţiilor de profil care vor sta la baza dezvoltării şi consolidării, cooperării ştiinţifice inovaţionale a statelor CSI.

La iniţiativa ministrului Culturii din Ucraina, ediţia a VI-a a Forului Intelectualităţii statelor-membre CSI va avea loc la Kiev, iar anul 2011 va fi declarat Anul moştenirii cultural-istorice în CSI.

Paralel cu lucrările Forului a avut loc Reuniunea Comună a Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe şi Asociaţiei Euroasiatice a Universităţilor, eveniment la care a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. În cadrul Reuniunii, preşedintelui AŞM i-a fost conferită Medalia Asociaţiei Euroasiatice a Universităţilor.

Forul Intelectualităţii statelor-membre CSI este organizat cu suportul Fondului interstatal de cooperare umanitară a statelor CSI şi are loc anual în unul din statele-membre. Din 2006 Forul s-a desfăşurat în Federaţia Rusă, Kazahstan, Kârgâstan, Moldova.

Galeria foto


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
Moscova