Congresul Geneticienilor şi Amelioratorilor din RM – imagine fidelă a ştiinţei naţionale

2010-10-22
 

În zilele de 21 şi 22 octombrie curent îşi ţine lucrările Congresul al IX-a Naţional cu participare internaţională al Geneticienilor şi Amelioratorilor din Republica Moldova, eveniment organizat de către Societatea Ştiinţifică a Geneticienilor şi Amelioratorilor în comun cu Academia de Ştiinţe a Moldovei. Delegaţiile celor 8 state (Federaţia Rusă, Finlanda, Germania, Moldova, Polonia, România, Suedia, Vietnam) numără peste 200 participanţi şi reprezintă 22 de universităţi şi 30 de institute de cercetare.

Participanţii la For au fost salutaţi de către preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, care a exprimat deosebita plăcere de a fi alături de specialiştii geneticieni din mai multe ţări, salutând în mod special prezenţa dr. Frieder MÜLLER-URI, profesor la Universitatea Friedrich-Alexander University of Erlangern-Nurnberg. Erlangen, din Germania şi prof. Le Huy HAM, directorul Institute of Agricultural Genetics, Hanoi, din Vietnam care şi-au făcut studiile în Republica Moldova.

De asemenea, preşedintele AŞM s-a arătat plăcut surprins de faptul că printre participanţii la Congres se regăsesc numele a doi savanţi moldoveni, care reprezintă diaspora ştiinţifică a Republicii Moldava peste hotare –Victor Croitoru la Nobel Institute for Biochemistry, Karolinska Institutet. Stockholm, Sweden şi Vladimir Rogojin,Universitatea din Helsinchi, Finlanda.

Dând o înaltă apreciere activităţii savanţilor, tuturor colaboratorilor instituţiilor de profil din Republica Moldova care au contribuit, prin profesionalism şi devotament, la menţinerea geneticii ca ştiinţă şi la dezvoltarea acesteia, preşedintele AŞM a dorit participanţilor la reuniune comunicări interesante, discuţii constructive cu idei noi şi propuneri judicioase de eficientizare a cercetărilor în domeniul pe care îl reprezentă, iar oaspeţilor - să aibă şi un sejur plăcut în Republica Moldova.

La lucrările Congresului a participat Mihai Ghimpu, Preşedintele interimar al Republicii Moldova, care a menţionat că organizarea unor asemenea forumuri în Republica Moldova constituie un imbold pentru tinerii cercetători de a dezvolta aceste ştiinţe de o importanţă majoră pentru cetăţeni. "Prin acumularea experienţei avansate a celor mai moderne centre universitare din lume, tinerii savanţi vor contribui pe viitor la obţinerea acelor informaţii ştiinţifice care vor fi utilizate pentru deschiderea noilor posibilităţi de dezvoltare a geneticii şi ameliorării", a subliniat şeful statului. Preşedintele interimar a exprimat convingerea, că implementarea practică a cercetărilor din acest domeniu va constitui un important punct de reper pentru dezvoltarea continuă a geneticii atât în Republica Moldova, cât şi la partenerii de peste hotare.

Mihai Ghimpu a remarcat, de asemenea, contribuţia deosebită la dezvoltarea geneticii şi ameliorării adusă de către instituţiile specializate din Republica Moldova, care, împreună luate, reprezintă adevăraţi piloni ai ştiinţei genetice naţionale.

În numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a luat cuvântul acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM, care a felicitat participanţii la Congres, dorindu-le succese în dezvoltarea geneticii şi biologiei moleculare. Prim-vicepreşedintele AŞM a subliniat în luarea sa de cuvânt semnificaţia ştiinţei genetice în descifrarea mecanismelor conceptului şi dezvoltării lumii animale şi vegetale, inclusiv a omului, ameliorării acestora şi creării noilor soiuri de plante şi specii de animale cu o productivitate şi rezistenţă mai sporită, accentuând, în acest sens, importanţa elementului genetic care este încadrat în domenii prioritare, precum biologia, medicina, agricultura.

Dr. Victor Croitoru care reprezintă diaspora ştiinţifică a Republicii Moldova peste hotare şi care, după cum s-a exprimat, a trecut prin greutatea afirmării a exprimat ideea ruperii barierelor formale între generaţii. În dorinţa de a promova genetica, genetica moleculară, cercetătorul consideră că trebuie de evitat dogmatizarea pe care a cunoscut-o la timpul său. Mesajul tânărului savant este de crea echipe, consorţiumuri, nu de a face competitivitate internă, or dacă avem potenţial în Republica Moldova să se meargă spre o evoluţie dinamică a tinerei generaţii.

Mesaje de salut către participanţi au rostit personalităţi notorii din domeniul geneticii din Germania, Polonia, Rusia, Vietnam.

Congresul Geneticienilor şi Amelioratorilor şi-a continuat lucrările în cadrul sesiunilor de comunicări pe secţii.

În cadrul unei expoziţii, participanţii la for s-au familiarizat cu realizările de excepţie, cu rezultatele ultimelor lucrări în domeniu a specialiştilor de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, Institutul de Fitotehnie, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp "Selecţia", Institutul Naţional de Horticultură etc.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37