Eveniment de evocare a înaintaşilor

2010-10-26
 

Pe 24 octombrie curent, a avut loc Conferinţa ştiinţifică „Oameni de seamă de pe Valea Răutului. Andrei Găină – unificator de ţară”. Evenimentul a fost organizat de Secţia Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, Institutul de Istorie, Stat şi Drept (IISD) al AŞM, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Arhiva Naţională a RM şi s-a desfăşurat în comuna Chiţcanii Vechi, r-nul Teleneşti, satul de baştină al academicianului Boris Gaina.

Potrivit organizatorilor, Conferinţa a avut drept scop scoaterea din anonimat a personalităţilor neamului nostru, deputaţi în Sfatul Ţării care au votat, la 27 martie 1918, Actul Unirii Basarabiei cu România - Andrei Găină din Chiţcanii Vechi, Teodosie Bujniţă din Negureni, Constantin Stere din Cerepcani, Ion Codreanu din Ştefăneşti – toţi de pe malul Răutului.

Evenimentul a demarat cu o slujbă de pomenire la Biserica „Sf. Gheorghe” din comuna Chiţcanii Vechi, după care a urmat sfinţirea mormântului deputatului Andrei Găină din curtea Bisericii.

În deschiderea Conferinţei, subliniind importanţa întrunirii, acad. Boris Gaină, care a contribuit nemijlocit la organizarea evenimentului ştiinţific, a menţionat că deputatul în Sfatul Ţării, Andrei Găină a activat în Comisia a II-a Agrară care a finalizat pe teritoriul Basarabiei române implementarea Decretului-Lege a Regelui României Ferdinand a „Reformei Agrare”, adoptată de Sfatul Ţării şi publicată în Monitorul Oficial nr. 220 din 22 decembrie 1918. Graţie voinţei deputaţilor au fost expropriate 1mln. ha de terenuri arabile şi păşuni, păduri şi imaşuri, care au fost repartizate la aproximativ jumătate de milion de cetăţeni nevoiaşi, fiecăruia câte 6-8 ha, în funcţie de regiune.

În cadrul Sesiunii de comunicări ştiinţifice, doctorul în istorie Gheorghe Cojocaru, directorul IISD al AŞM a vorbit despre rolul istoric al Sfatului Ţării – Parlamentul naţional al Basarabiei în anii 1917-1918; scriitorul Tudor Ţopa a venit cu completări la biografia deputatului Andrei Găină; acad. Boris Gaina, academician coordonator, AŞM, a vorbit despre agricultura Basarabiei în perioada interbelică şi aportul pământenilor – deputaţi în Sfatul Ţării; doctorul în istorie Valentin Constantinov, în comunicare sa, a evocat vetrele strămoşeşti de pe Valea Răutului: Chiţcanii Vechi.

Cu materiale absolut inedite au fost prezenţi dr. Mihai Taşcă (IISD) al AŞM; dr. Gheorghe Negru (Asociaţia Istoricilor din RM); Petru Vicol, directorul Arhivei Naţionale a RM, care au completat comunicările colegilor cu bogate analize ştiinţifice privind aportul incontestabil al celor patru martiri ai neamului nostru întru unificarea Ţării şi dezvoltarea identităţii poporului nostru.

Evenimentul a inclus Expoziţia de carte „Oameni de seamă de pe Valea Răutului. Andrei Găină – unificator de ţară”, lansări şi donaţie de carte cu tematică istorică şi reviste de istorie şi cultură.

Andrei Găină s-a născut în anul 1885 în comuna Chiţcanii Vechi, r-nul Teleneşti. A fost deputat în primul Parlament liber al Basarabiei „Sfatul Ţării” în anii 1917-1918. În perioada anilor 1924-1932, Andrei Găină a fost ales de nenumărate ori primar de Chiţcani. A fost şi ctitorul Bisericii „Sf. Gheorghe”, pe care a construit-o, în proporţie de 80 la sută, din sursele financiare proprii. A construit şi a ctitorit şcoala din sat, a implementat noi tehnologii, tehnici şi seminţe în legumicultură, pomicultură, viticultură şi culturi de câmp. A decedat în 1940, în urma unei boli grele. Este înmormântat în curtea Bisericii „Sf. Gheorghe”, al cărei ctitor a fost.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM