Vladimir Axionov la 60 de ani

2010-10-26
 

Muzicolog. Domeniul de cercetare –  muzicologia. 1979 – doctor în studiul artelor, 1993 – doctor habilitat, în 1995 – profesor universitar. Cercetător ştiinţific principal al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, prorector al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova (1983), Om emerit (1999).        

Născut la 26 octombrie 1950 în oraşul Chişinău. A absolvit Conservatorul de Stat „P. Ceaikovski” din Moscova (1974) şi doctorantura din cadrul lui (1977). De atunci şi-a legat destinul de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Catedra istoria muzicii şi folclor, înregistrând la moment un stagiu pedagogic de 33 de ani în această instituţie de învăţământ superior.
 Paralel, începând cu anul 1985, Vladimir Axionov activează în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în funcţia de cercetător ştiinţific superior (1985-1993), şef sector Muzicologie al Institutului Studiul Artelor al AŞM (1993-1999), cercetător ştiinţific principal (prin cumul) al Institutului Patrimoniului Cultural (1999 –  prezent), din acelaşi an, 1999, este prorector pentru activitatea didactică al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
 În 1979 i s-a conferit gradul ştiinţific de doctor în studiul artelor, în 1990 – titlul de cercetător ştiinţific superior, în 1992 – titlul didactico-ştiinţific de conferenţiar universitar, în 1993 – gradul ştiinţific de doctor habilitat, în 1995 – titlul didactico-ştiinţific de profesor universitar.
 Pe parcursul activităţii sale îndelungate profesorul Vladimir Axionov contribuie la pregătirea cadrelor de artişti de înaltă calificare, promovând valorile cultural-artistice naţionale şi universale. În acest sens, vom sublinia că predă studenţilor astfel de discipline fundamentale, precum sunt Istoria muzicii universale, Istoria şi teoria stilurilor muzicale, Istoriografia muzicală. Discipolii săi activează în mai multe instituţii de cultură din ţară şi din străinătate: în cele concertistice, teatrale, de învăţământ, în mass-media şi show-business. Mulţi dintre ei au devenit laureaţi ai concursurilor şi festivalurilor naţionale şi internaţionale, fiind menţionaţi şi cu distincţii de stat. Printre ei îi vom nominaliza pe muzicienii interpreţi Iu. Gârneţ, A. Lozanciuc, A. Arcea, E. Gherman, A. Digore, O. Palymski, L. Ştirbu, Iu. Mahovici, A. Lapicus, S. Jar. Totodată, omagiatul a pregătit o pleiadă de muzicologi, care se manifestă cu succes în activitatea instituţiilor ştiinţifice, în cele de educaţie şi în mass-media: V. Galaicu, V. Tcacenco, M. Nichiforov, L. Gorobciuc, A. Sajin, A .Gaju, V. Mircos etc.
 Este conducător de teze de licenţă, de masterat şi de doctorat. 4 doctoranzi, îndrumaţi de profesorul Vladimir Axionov au susţinut tezele de doctor în studiul artelor (A. Pereteatco, E. Nagacevschi, P. Rotaru, R. Roman).
 Activitatea de cercetare a omagiatului s-a fructificat în peste 100 de lucrări ştiinţifice, publicate în ţară şi peste hotare (Marea Britanie, Belarusi, România, Rusia). Participă activ la conferinţe, seminare, simpozioane naţionale şi internaţionale. Activitatea sa ştiinţifică a fost menţionată de mai multe ori cu premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova (1992–2010). În calitate de prorector, realizează o prodigioasă activitate organizatorico-ştiinţifică şi managerială, s-a manifestat şi ca executor de proiecte ştiinţifice. Este preşedinte al Secţiei arta muzicală din cadrul colectivului de cercetare pe lângă Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, preşedinte al Seminarului ştiinţific de profil Arta muzicală, constituit de CNAA, membru al Comisiei de atestare a Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al RM.
 Din 1983 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, coordonând activitatea Secţiei muzicologie. Are o autoritate incontestabilă ca specialist muzicolog, profesor, savant, manager. Meritele sale au fost apreciate, conferindu-i-se  titlul onorific de Om emerit (1999).