Ziua Naţională a Ştiinţei a fost consemnată în mod festiv

2010-11-16


 După cum am anunţat, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat în ultima zi a săptămânii de lucru, pe 12 noiembrie curent, în Sala mare a Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „Andrei Lupan”, şedinţa festivă consacrată Zilei Naţionale a Ştiinţei şi Zilei Mondiale a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă, care se marchează din 2002, conform deciziei UNESCO, pe 10 noiembrie. Anterior Ziua Ştiinţei era sărbătorită în Republica Moldova în ultima duminică a lunii mai. Printr-o hotărâre a Guvernului din 3 noiembrie curent, Ziua Ştiinţei în ţara noastră va fi consemnată pe 10 noiembrie, concomitent cu Ziua Mondială a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă.
Sărbătoarea festivă, consacrată Zilei Naţionale a Ştiinţei şi Zilei Mondiale a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă, a fost deschisă de acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM. În cuvântul său de felicitare, adresat reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice din ţară, preşedintele AŞM le-a urat tuturor multă sănătate, perspicacitate şi dârzenie în cercetare, iar bucuria împlinirilor să le fie călăuză pe traseele cunoaşterii.
Prezent la adunarea festivă, consacrată Zilei Naţionale a Ştiinţei şi Zilei Mondiale a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă, dr. hab. Serafim Urecheanu, prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, a rostit, la rândul său, un cuvânt de felicitare cu urări de bine către cercetători, evidenţiind rolul şi semnificaţia ştiinţei în dezvoltarea ţării. „Dacă m-aş adresa domniilor voastre în calitate de savant, a subliniat înaltul oaspete, l-aş cita pe Francis Bacon care spunea că ştiinţa este PUTERE, dar deoarece mă adresez în calitatea mea de politician, aş inversa acest gând şi aş spune că Puterea trebuie să devină... ŞTIINŢĂ. De fapt, anume aici se ascunde formula unei conlucrări armonioase şi reciproc avantajoase dintre guvernare şi comunitatea ştiinţifică: cercetarea să beneficieze de susţinerea puterii pentru a deveni o forţă, un motor al modernizării, iar Puterea să se alimenteze cu idei ştiinţifice pentru a răspunde provocărilor timpului şi a asigura o administrare eficientă a ţării. Ziua Mondială a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă este un fericit prilej de a reactualiza această formulă şi de a identifica noi conexiuni între guvernare şi comuitatea ştiinţifică”. 
În continuare, prim-vicepreşedintele Parlamentului RM şi preşedintele Partidului „Alianţa Moldova noastră” (ne aflăm în campanie electorală pentru parlamentarele din 28 noiembrie) a subliniat că în programul de guvernare al AMN este şi un compartiment special – „Educaţie performantă pentru resurse umane competitive”. Conform celor relatate de vorbitor, pentru partidul nominalizat educaţia, cercetarea şi inovarea sunt priorităţi naţionale. Aceste conexiunii între educaţie şi cercetare vor fi dezvoltate prin transpunerea rezultatelor cercetării în sistemul naţional de învăţământ. Au fost deja elaborate în acest scop şi programe speciale, care vor permite realizarea obiectivelor propuse cu participarea nemijlocită a savanţilor.
Totodată, prim-vicepreşedintele Parlamentului Serafim Urecheanu a apreciat finalizarea etapei de asociere a Republicii Moldova la Programul Cadru 7 al UE în domeniul ştiinţei şi dezvoltării tehnologice, rezultat la care şi-a adus o contribuţie substanţială Academia de Ştiinţe a Moldovei şi conducerea ei. În acest sens, prim-ministrul Vlad Filat a semnat deja Protocolul adiţional la Acordul de Parteneriat şi Cooperare pentru participare la programele comunitare.
Adunarea festivă, prilejuită de Ziua Naţională a Ştiinţei şi Ziua Mondială a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă, a continuat cu „Raportul UNESCO cu privire la ştiinţă în anul 2010 şi contribuţia comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la cercetare şi inovare”, prezentat de acad. Boris Găină. Manifestarea tradiţională de Ziua Ştiinţei, a menţionat raportorul, are ca scop propagarea în rândurile populaţiei planetei a cunoştinţelor în interesul oamenilor. Acest ideal poate fi realizat doar în condiţii de pace, printr-o amplă colaborare globală. Mesajul este adresat în special tineretului, care este aşteptat în cercetare, în activităţi tehnico-ştiinţifice şi inovaţionale.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Ştiinţei pentru Pace si Dezvoltare, a subliniat acad. Boris Găină, a fost difuzat un mesaj, semnat de Koichiro Matsuura, directorul general UNESCO, în care se menţionează semnificaţia acestei sărbători, rolul vital al ştiinţei, pe care îl joacă nu numai în realizarea dezvoltării durabile, dar şi în extinderea în lume a orizonturilor de pace. Totodată, în accepţia directorului general UNESCO, nici o naţiune care doreşte să realizeze un progres social şi economic nu-şi poate permite absenţa sa în ştiinţa şi în dezvoltarea tehnologică. Reducerea sau eradicarea sărăciei, durabilitatea mediului, accesul îmbunătăţit la resursele sigure de apă şi servicii sanitare, reducerea mortalităţii infantile şi îmbunătăţirea sănătăţii maternale – realizarea tuturor acestor obiective depinde în mare parte de capacitatea naţională de dezvoltare şi cercetare a fiecărui stat.
Susţinerea cercetării-dezvoltării, stimularea unui climat inovaţional stabil reprezintă o prioritate strategică în dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova. În acest context, acad. Boris Găină a făcut o trecere în revistă a celor mai valoroase realizări ştiinţifice din sfera ştiinţei şi inovării, care vor fi analizate şi la adunările de dare de seamă din cadrul instituţiilor de cercetări şi universităţilor, Secţiilor de Ştiinţe de profil ale AŞM, care urmează să aibă loc în curând. Deci, se va vorbi cu prisosinţă despre rezultatele remarcabile ştiinţifice, dar şi despre problemele din domeniu. Prin urmare, astăzi, din lipsă de spaţiu, nu ne putem permite o expunere a realizărilor ştiinţifice.
Adunarea festivă a culminat cu decorarea unui grup mare de cercetători şi conducători din sfera ştiinţei şi inovării, universităţi cu Diploma Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Diplomele au fost înmânate de înaltul oaspete Serafim Urecheanu, prim-vicepreşedinte al Parlamentului RM.
La final, participanţii la şedinţa festivă, consacrată Zilei Naţionale a Ştiinţei şi Zilei Mondiale a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă, au avut frumoasa surpriză de a descoperi tinerele talente de la liceul AŞM, care au recitat poezii, scrise de ei, o parte consacrată mult regretatului poet Adrian Păunescu, au interpretat cântece, compuse, de asemenea, pe versurile scriitorului. Revelaţia celor prezenţi a fost şi corul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, conducător artistic Svetlana Veselovschi, cu lucrări din repertoriul clasic şi cel popular.

 

Tatiana Rotaru