Ştiinţa fără frontiere

2010-11-25
 

„Ştiinţa fără frontiere"  a fost genericul celei de a doua Sesiuni Ştiinţifice Chişinău-Iaşi, organizate de Institutul de Chimie al Academiei de Ştiinţe din Moldova şi Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi.

Timp de două zile cercetătorii din cadrul acestor două instituţii au avut posibilitatea să discute probleme ştiinţifice în scopul identificării tematicilor comune care ar putea servi drept teme de cercetare în cadrul programelor bilaterale între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia Română şi proiecte de cercetare comună în cadrul programelor Uniunii Europene.

Potrivit directorului Institutului de Chimie al AŞM, dr. hab., prof. Tudor Lupaşcu, după prima reuniune de acest gen, între aceste două institute s-au conturat bune relaţii de colaborare, care se cer aprofundate. „În comun vom reuşi mai multe, deoarece colegii de la Iaşi sunt mai dotaţi din punct de vedere al utilajului ştiinţific şi acest lucru ne va ajuta să amplificăm cercetările în domeniul nanocompuşilor, nanomaterialelor”, a menţionat directorul, reiterând ideea că participarea cercetătorilor în cadrul proiectelor comune fac dovada faptului că ştiinţa nu are frontiere.

În contextul tematicii abordate în cadrul Sesiunii şi sub aspectul importanţei asocierii comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la comunitatea ştiinţifică europeană, mai exact, la Programul Cadru 7 (PC7), preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a subliniat oportunitatea organizării acestei Sesiuni, apreciind înalt susţinerea colegilor din România în procesul de asociere. De asemenea, preşedintele AŞM a specificat că în timpul cel mai apropiat Republica Moldova va primi statutul de ţară asociată la PC7, iar acest statut va oferi cercetătorilor noştri oportunităţi similare cu ale colegilor din celelalte ţări membre, inclusiv, de a participa la valorificarea surselor financiare din comunitatea europeană, destinate cercetării şi inovării.

Acad. Gheorghe Duca, chimist de profesie, a prezentat o amplă informaţie privind dezvoltarea chimiei în Republica Moldova. Menţionând instituţiile unde se desfăşoară cercetările chimice în cea mai mare măsură, acad. Gheorghe Duca a făcut trimitere, în primul rând, la Institutele din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, implicit: Institutul de Chimie, Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Ecologie şi Geografie, cercetări chimice de pondere  efectuând şi Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, Universitatea din Tiraspol cu sediul în Chişinău. Au fost, de asemenea, menţionate ramurile chimiei şi cercetările moderne în noi direcţii, precum nanotehnologiile, chimia bioanorganică, chimia bioorganică etc.

În cadrul Sesiunii, acad. Bogdan. C. Simionescu, directorul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi a făcut cunoscută oferta de colaborare a Institutului. Făcând prezentarea Institutului, directorul a expus posibilităţile acestuia, din punct de vedere al potenţialului uman, aceasta însemnând numărul de cercetători tineri care activează în cercetare, tineri care îşi fac doctoratul, dar şi din punct de vedere al utilajului ştiinţific de care dispune institutul în care s-au făcut investiţii mari în ultimii 5-6 ani. A fost remarcată şi crearea în cadrul Institutului a unui Centru, deschis în toamna anului curent şi care este orientat spre cercetări pluridisciplinare.

Directorul institutului ieşean susţine că toate aceste facilităţi pe care le oferă Institutul pot fi utilizate în comun cu colegii din Republica Moldova pentru proiecte bilaterale, proiecte la nivel european, pentru obţinerea de finanţări, încadrarea tinerilor cercetători şi pentru abordarea unor noi domenii de cercetare care au apărut în ultimii ani.

Oferta de colaborare prezentată de către directorul Institutului de Chimie al AŞM, dr.hab., prof. Tudor Lupaşcu s-a axat pe o expunere succintă a cercetărilor care se realizează în cadrul celor 9 Laboratoare al Institutului. În mod special, directorul s-a referit la rezultatele obţinute de către Laboratoarele din Centrul de chimie, fizică şi nanocompozite, date fiind tangenţele de colaborare cu colegii de la Institutul din Iaşi.

De asemenea, au fost expuse şi rezultatele cercetărilor care se realizează în sectorul chimiei organice şi din cadrul Laboratorului de chimie ecologică. În comun cu colegii de la Iaşi s-a reuşit soluţionarea unor probleme de tratare a apelor, a specificat directorul, iar aceste materiale au servit drept subiect al unor articole publicate în reviste internaţionale.

Agenda Sesiunii a inclus comunicări ştiinţifice privind tematica de interes comun, în expunerea cercetătorilor în domeniu din cadrul Institutului de Chimie al AŞM şi Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, dar şi a cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova.

Colegii din România au discutat cu cercetătorii de la Institutul de Chimie al AŞM, USM, UTM aspecte privind pregătirea unui număr de proiecte, pe care să le depună la următoarele apeluri la Comunitatea Europeană, în cadrul Programului Cadru 7. „Să lucrăm împreună este mesajul care trebuie să fie transmis”, a spus în concluzie directorul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, acad. Bogdan C. Simionescu.  

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel: 27-23-37