Lansarea cărţii “PR-ul politic şi comunicarea de criză în Republica Moldova, 2009-2010” de Aurelia Peru-Balan

2010-11-30
 

Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice (IIEŞP) al AŞM a lansat recent o lucrare de pionierat în Republica Moldova şi anume: “PR-ul politic si comunicarea de criza în Republica Moldova, 2009-2010”, semnată de Aurelia Peru-Balan, jurnalist, doctor în ştiinţe politice, conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific coordonator în cadrul IIEŞP, membru al Consiliului de Observatori al IPNA “Teleradio-Moldova”.

Autoarea susţine că acest studiu monografic vine să reflecte tendinţele, specificul şi modalităţile de poziţionare a partidelor politice din Republica Moldova printr-o încadrare distinctă în mentalitatea celor care trebuie să le acorde într-o bună zi votul de încredere, prin ceea ce numim noi ofertă politică unică, slogan electoral şi imagine politică, cetăţenii fiind spectatorii celor mai ingenioase acţiuni de PR. Pentru a-şi face publicitate politică, politicienii recurg la diverse modalităţi, tehnici şi tehnologii moderne ca să devină cât mai seducători în raport cu electoratul.

Aurelia Peru-Balan consideră că este foarte important ca atât politicienii, cât şi alegătorii să înţeleagă că PR-ul nu trebuie tratat ca ceva negativ sau în sens peiorativ, or, PR-ul este, de fapt, o artă, o ştiinţă despre cum un lider poate să se manifeste în trei contexte – vizual, verbal şi evenimenţial. „În lucrarea pe care am lansat-o am încercat să arăt cum pot fi create evenimente şi pseudoevenimente, de asemenea, cum actorii politici pot manipula presa, devenind mediatizaţi şi supramediatizaţi”, a precizat autoarea.

„Suntem la lansarea unei cărţi care vizează domeniul politic în strânsă conjugare cu domeniul relaţiilor publice sau al comunicării”, a spus prof. dr. hab. Victor Moraru, directorul IIEŞP, moderatorul evenimentului editorial şi autorul prefeţei acestui studiu monografic. Directorul Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice a menţionat că debutul editorial al autoarei Aurelia Peru-Balan marchează o activitate de mai mulţi ani şi este consacrat fenomenului imaginii politice sub aspect comunicaţional, remarcând cât este de important pentru ştiinţa politică ca să fie în rezonanţă cu acele acţiuni care se produc în societate. Şi pentru că domeniul mass-media este unul încă puţin cercetat din punct de vedere ştiinţific, prof. Victor Moraru speră că autoarea va contribui şi în continuare la cercetarea şi dezvoltarea acestui sector important.

Referindu-se la agitaţia electorală practicată în Republica Moldova în ultima perioadă, prof. dr. hab. Ion Guceac, secretarul ştiinţific general al AŞM, constituţionalist prin definiţie, a salutat apariţia studiului ştiinţific, subliniind importanţa acestuia în cunoaşterea relaţiilor politice de ultimă oră care apar în cadrul procesului electoral.

Prezent la lansare, compozitorul şi academicianul Eugen Doga a apreciat apariţia unui atare studiu, care poate fi util atât politicienilor, profesorilor, studenţilor, cât şi alegătorului de rând.

Felicitând autoarea pentru această lucrare de pionierat, prof. dr. hab. Constantin Marin, preşedintele Companiei „Teleradio-Moldova” a apreciat curajul autoarei pentru că a scris o lucrare cu un asemenea conţinut (comportamentul partidelor politice la zi) într-o perioadă incertă din punct de vedere politic.

Prof. dr. hab. Anatol Petrencu, cel care este deopotrivă om de ştiinţă şi politician, participând activ la viaţa politică din Republica Moldova, a felicitat autoarea cu ocazia acestui debut editorial. Cunoscutul istoric s-a referit în mod special la noţiunea de „PR”, intrată în uzul cotidian în ultimul timp şi care la noi ar avea o conotaţie negativă, făcând trimitere la anumite acţiuni de PR, lansate cu scopul de a şoca electoratul. În cadrul campaniilor electorale, la un moment dat, apare o monotonie şi pentru a atrage atenţia cetăţenilor, unele persoane sau forţe politice recurg la aşa-numitul „piar”.

Aurelia Peru-Balan a ţinut să mulţumească pentru receptivitate şi susţinere Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în persoana preşedintelui, acad. Gheorghe Duca, directorului IIEŞP, prof. Victor Moraru, redactorului cărţii, Luminiţa Dumbrăveanu, dar şi tuturor celor prezenţi care au încurajat-o în acest proiect de debut editorial.

Ni se pare semnificativ faptul că manuscrisul acestei cărţi a fost semnat „bun de tipar” chiar de ziua naşterii Aureliei Peru-Balan – 22 noiembrie 2010, element care, cu siguranţă îi va purta noroc atât în domeniul cercetării ştiinţifice, cât şi în cel al telejurnalismului.
 

Felicitări pentru debut editorial, dragă colegă!

Galerie foto


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37