Institutul de Zoologie şi-a prezentat darea de seama în faţa Consiliului Ştiinţific

2010-12-07
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a demarat procedura de desfăşurare a şedinţele consiliilor ştiinţifice ale organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, consacrate audierii rapoartelor privind activitatea ştiinţifică şi inovaţională în anul 2010 şi perioada anilor 2006-2010, startul şedinţelor fiind dat de către Institutul de Zoologie al AŞM.

La şedinţa Consiliului Ştiinţific al Institutului de Zoologie au fost prezenţi: acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM; acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM şi coordonator al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM; acad. Boris Gaina, coordonator al Subsecţiei Ştiinţe Agrare a AŞM; dr.hab., prof. Ion Guceac, secretar ştiinţific general al AŞM; dr. Nicolae Stratan, sef Direcţie politici, management şi monitorizare în sfera ştiinţei şi inovării a AŞM; dr. Gheorghe Tudorache, secretar ştiinţific al Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM.

Făcând o retrospectivă a celor mai semnificative rezultate obţinute în anii 2006-2010, acad. Ion Toderaş, directorul Institutului a menţionat că a fost finalizată editarea colecţiei de carte în 4 volume din seria „Lumea Animală a Moldovei”, fiind apreciată de către comunitatea ştiinţifică şi factorii de decizie drept „Cartea verde a Republicii Moldova”. A fost înaintată şi argumentată concepţia modificărilor adaptive a organizării structural-funcţionale vitale a populaţiilor de animale, prin trecerea printr-o fază de la modul de viaţă colonial la cel solitar şi viceversa. De asemenea, au fost obţinute date vizând evoluţia complexelor faunistice sub acţiunea factorilor naturali şi antropici, inclusiv schimbarea climei, o apreciere fiind dată şi rolului speciilor de vertebrate terestre în reglarea numerică a dăunătorilor culturilor agricole.

Capitolul realizări a inclus elaborarea şi brevetarea a două metode originale de control biologic al căpuşelor ixodide şi bruhidelor prin utilizarea ciupercii entopatogene şi a microsporidiilor. În colaborare cu Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM au fost evidenţiate 6 tulpini de microorganisme cu acţiune nematocidă pentru speciile de nematode fitoparazite Ditylenchus dipsaci, D. Destructor, precum şi asupra acarienilor cepei Rhzyogliphus.

O realizare importantă pentru institut constituie şi elaborarea sistemului de monitorizare al fitoplanctonului. De asemenea, au fost întreprinse măsuri de revitalizare a populaţiilor de sturioni (Nisetrul pontic) şi morunaş în ecosistemele fluviului Nistru. Au fost testate şi depozitate în banca mondială de gene a secvenţelor de ADN a unor infecţii emergente purtători ai cărora sunt căpuşele ixodide din fauna Republicii Moldova.

Referitor la rezultatele obţinute în anul 2010, raportorul a subliniat că Institutul de Zoologie, în colaborare cu Institutul de Zoologie din Sankt Petersburg a descoperit că, căpuşele colectate de pe păsările migratoare sunt purtătoare a babesiozelor (subclasa Piroplasmia), care produc cea mai mare parte a infecţiilor întîlnite la om - fenomen, care pe parcursul ultimilor 130-150 ani era stabilit doar pentru micromamalii.

De asemenea, în comun cu Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM a fost obţinut un extras natural biologic activ Ectogalimol cu acţiune antiparazitară, cu eficacitate de 100% asupra ectoparaziţilor la animale.

Colaborarea cu Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM s-a soldat cu elaborarea preparatelor imunofortificatoare şi stimulatoare de nouă generaţie pentru utilizare în apicultură.

Au fost identificate şi aprobate de centrele abilitate internaţionale o specie de colembole şi 2 specii de pteromalide noi pentru ştiinţă.

Consiliul Ştiinţific al Institutului de Zoologie a aprobat rapoartele de dare de seamă, prezentate de către directorul institutului şi şefii de laboratoare.


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM