Cum vom trăi în următorii patru ani: finanţarea proiectelor de cercetări ştiinţifice

2010-12-21

 La ultima şedinţă a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM din 20 decembrie curent, prezidată de acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, au fost examinate mai multe probleme de actualitate ce vizează buna finalizare a anului de muncă 2010 şi activitatea pentru următorii patru ani.
 O informaţie privind rezultatele expertizei asupra proiectelor de cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative pe anii 2011-2014 a prezentat prof. univ. Anatol Rotaru, preşedintele Consiliului Consultativ de Expertiză al AŞM. În acest context, raportorul a specificat că în rezultatul expertizei au fost selectate 297 de proiecte fundamentale şi aplicative pentru anii 2011-2014, care au fost repartizate pe următoarele direcţii strategice de cercetare: edificarea statului de drept şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi istoric al Moldovei în contextul integrării europene (36 proiecte fundamentale, 10 aplicative, în total 46 de proiecte); valorificarea resurselor umane, naturale şi informaţionale pentru dezvoltarea durabilă (respectiv 27 şi 63, în total 90); biomedicină, farmaceutică, menţinerea şi fortificarea sănătăţii (16 şi 48, în total 64); biotehnologii agricole, fertilitatea solului şi securitatea alimentară (11 şi 37, în total 48); nanotehnologii, inginerie industrială, produse şi materiale noi (19 şi 21, în total 40); eficientizarea complexului energetic şi asigurarea securităţii energetice, inclusiv prin folosirea resurselor renovabile (1 şi 8, în total 9 proiecte). Toate aceste cifre, repartizate pe cele şase direcţii strategice de cercetare, s-au însumat în următoarele rezultate: au fost selectate 110 proiecte fundamentale şi 187 de proiecte aplicative, în total, după cum am menţionat mai sus, 297 de proiecte. Deci, în ansamblu, cam astfel se reliefează frontul de activitate al oamenilor de ştiinţă din ţară sub aspect de finanţare pentru următorii patru ani. Desigur, ar mai putea să aibă loc unele rectificări şi precizări după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2011.
 Proiectul de hotărâre pe această chestiune „Cu privire la aprobarea tematicii proiectelor de cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative pe anii 2011-2014 şi finanţarea acestora pe anul 2011” fost prezentat la şedinţă de prof. univ. Ion Guceac, secretarul ştiinţific general al AŞM, care a fost aprobat unanim. În hotărârea adoptată de Consiliul Suprem este specificat că organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării care au solicitat alocarea mijloacelor financiare suplimentare, argumentate în acest sens, vor primi sume adăugătoare, odată cu identificarea mijloacelor financiare suplimentare după adoptarea Legii bugetului de stat. Această prevedere importantă se referă şi la organizaţiile din domeniu, care n-au fost finanţate în 2010, dar au prezentat la concurs propuneri de proiecte pentru anii 2011-2014.
 CSŞDT, de asemenea, a examinat şi a aprobat un şir de proiecte din cadrul programelor de stat pentru finanţare pe anul 2011. O altă hotărâre a vizat aprobarea proiectelor de finanţare pentru tinerii cercetători pe anul următor.
 Dr. Alfreda Roşca, responsabilă a Oficiului din RM al Centrului ştiinţifico-tehnologic din Ucraina, a prezentat la şedinţă rezultatele Concursului de proiecte, prezentate în cadrul Programului STCU-AŞM „Iniţiative Comune de Cercetare-Dezvoltare” şi a cofinanţării acestora din bugetul pe anul 2011. Astfel, şase manageri de proiecte, conduse de acad. Valeriu Canţer (Institutul de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale al AŞM, acad. Ernest Aruşanov (Institutul de Fizică Aplicată al AŞM), dr. Oleg Corşac (Universitatea de Stat din Moldova), dr. hab. Vladimir Berzan (Institutul de Energetică al AŞM), dr. hab. Victor Covaliov, (Universitatea de Stat din Moldova), dr. hab. Igor Povar (Institutul de Chimie al AŞM şi Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”), au fost consideraţi învingători în acest concurs.
 În cadrul şedinţei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, de asemenea, au fost făcute totalurile Concursului Naţional de Susţinere a Ştiinţei şi Inovării „Savantul anului 2010” şi „Tânărul savant al anului 2010”; Concursului „Premiul AŞM pentru lucrări ştiinţifice de valoare”; Concursului pentru Premiul „Pârghia lui Arhimede” privind reflectarea în mass-media a activităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Cu alte detalii referitor la rezultatele concursurilor, organizate de Academia de Ştiinţe a Moldovei în 2010, vă vom informa suplimentar.

         Tatiana Rotaru