Problemele demografice în vizorul specialiştilor

2010-12-24
 

Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat, la 23 decembrie curent, Conferinţa ştiinţifico-practică cu genericul „Tendinţele actuale ale proceselor demografice şi priorităţi ale politicii sociale”, evenimentul având în obiectiv abordarea celor mai stringente probleme din domeniul demografiei, prezentarea rezultatelor statistice şi elaborarea direcţiilor prioritare în politicile sociale.

Alături de cercetătorii din domeniul demografiei de la Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice (IIEŞP) al AŞM, la întrunire au participat  reprezentanţi ai unor ministere interesate în detectarea unor tendinţe şi căutarea soluţiilor în problema demografiei şi care menţin relaţii de colaborare cu institutul, în special, cu Sectorul Demografie.

Conferinţa l-a avut drept invitat pe Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, academicianul Serghei Pirojkov, de altfel, specialist notoriu în domeniul demografiei, care a salutat participanţii  la eveniment, subliniind actualitatea tematicii abordate.

În deschiderea Conferinţei, dr. hab., prof. univ. Victor Moraru, directorul IIEŞP al AŞM a menţionat că problemele demografiei au atras dintotdeauna atenţia societăţii, pentru că tocmai în acest câmp problematic au loc cele mai importante procese sociale ce vizează propriu-zis dezvoltarea societăţii. Subliniind oportunitatea evenimentului, directorul institutului a remarcat plasarea accentului pe cercetările de ordin fundamental, dar mai ales, pe caracterul aplicativ al acestor cercetări şi asta pentru a determina un grad mai avansat de cunoaştere al acestor probleme şi un interes mai sporit al societăţii în soluţionarea acestora.

Acad. Gheorghe Paladi, în comunicarea sa a prezentat o amplă evaluare a realizărilor din domeniul sănătăţii reproductive din Republica Moldova. Făcând trimitere la obiectivele şi recomandările Programului de acţiune al Conferinţei Internaţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare de la Cairo, Program semnat de aproximativ 200 de ţări, inclusiv, de către ţara noastră, academicianul a reliefat că situaţia socio-economică din ultimii ani a avut un impact negativ asupra evoluţiei demografice în ţara noastră, menţionând în context schimbările semnificative ale caracteristicilor fenomenului demografic – natalitatea, fertilitatea, mortalitatea, îmbătrânirea populaţiei, migraţia etc. Specialistul a atenţionat şi asupra faptului că, dacă în timpul cel mai apropiat nu se vor întreprinde anumite acţiuni pentru stoparea sporului negativ al populaţiei, ţara s-ar putea confrunta cu o grava problemă a depopulării.

Un studiu de interes şi de actualitate a fost prezentat de către doctorul în sociologie, Olga Gagauz, şef Sector Demografie al IIEŞP al AŞM. În comunicarea sa, cercetătorul a remarcat faptul că în ultimii 20 de ani natalitatea a scăzut foarte brusc în Republica Moldova. Aceasta a constituit una din cauzele principale ale depopulării, sporul natural negativ fiind înregistrat pentru prima dată în anul 1999. Printre cauzele scăderii populaţiei a fost menţionată influenţa migraţiei de muncă care are caracter de masă şi de lungă durată, cele menţionate fiind confirmate şi de cifre. Astfel, conform datelor statistice disponibile din ultimii doi ani (2008-2009) în Republica Moldova au lipsit, mai mult de un an, circa 100 000 de femei de vârstă reproductivă, ceea ce a avut un impact negativ asupra nivelului natalităţii. Dacă fiecare a 3-a sau a 5-a femeie din acest număr ar naşte măcar câte un copil, s-ar putea evita depopularea sau ar fi posibilă obţinerea stabilizării numărului de populaţie, lucru foarte important, in opinia demografului.

De asemenea, dr. Olga Gagauz a subliniat că Sectorul Demografie al IIEŞP al AŞM a elaborat o prognoză demografică până în anul 2050, aceasta fiind diseminată şi prezentată la şedinţa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Economiei, Ministerului Educaţiei. În acest sens, se poate afirma că în domeniul ştiinţific sunt deja anumite rezultate ce ar putea fi propuse pentru implementare în practică. A fost elaborat, de asemenea, un studiu foarte important cu privire la îmbătrânirea populaţiei, consecinţele economice şi sociale etc.

În cadrul conferinţei au fost prezentate şi alte rapoarte privind mortalitatea, în special, studiul cu privire la dinamica speranţei de viaţă, migraţia şi impactul asupra dinamicii numărului şi structurii populaţiei etc.

Potrivit organizatorilor, materialele conferinţei ar putea servi drept puncte de reper la elaborarea anumitor recomandări care ar fi utile factorilor de decizie, factorilor care determină optimizarea proceselor la care s-au referit vorbitorii pentru a asigura, în ultimă instanţă, o bună desfăşurare a activităţilor menite să facă viaţa cetăţenilor mai plină şi mai demnă.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37