Premiile Concursului „Savantul anului – 2010” au fost înmânate

2010-12-28
 

În Sala Albă a Hotelului „Codru” a avut loc Gala de premiere a laureaţilor unor concursuri, organizate şi susţinute de Academia de Ştiinţe a Moldovei. E vorba de Concursul Naţional  de Susţinere a Ştiinţei „Savantul anului 2010” şi “Tânărul savant al anului 2010”; Concursului pentru realizări ştiinţifice de valoare (seniori); Concursului pentru realizări ştiinţifice ale tinerilor cercetători; Concursului de creaţie pentru jurnalişti „Pârghia lui Arhimede”. La eveniment au participat cunoscute personalităţi ştiinţifice, reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, partidelor politice.
După cum deja am comunicat, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM i-a nominalizat „Savantul anului 2010” pe acad. Andrei Eşanu, doctor habilitat în istorie, profesor cercetător, consultant ştiinţific la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, pentru monografiile „Mănăstirea Voroneţ. Istorie – Cultură – Spiritualitate”, „Moştenirea culturală a Cantemireştilor”, „Neamul Cantemireştilor” şi alte lucrări publicate în anul curent, şi pe acad. Mihai Cimpoi, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Filologie al AŞM, pentru monografiile „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”, „Vasile Cârlova – poetul „Sufletului mâhnit” şi alte 40 de articole şi studii publicate în domeniu.
Diploma şi premiul la această nominalizare le-a înmânat distinsului istoric Andrei Eşanu prim-ministrul Vlad Filat cu o sugestivă apreciere: „Dl academician Andrei Eşanu este un mare savant, un mare om,  care ne-a arătat un mod cum poţi să-ţi duci viaţa. Succese frumoase în continuare!” Preşedintele interimar al ţării Mihai Ghimpu, înmânând Diploma şi premiul la aceeaşi nominalizare criticului şi istoricului literar Mihai Cimpoi, a specificat: „Sunteţi şi veţi rămâne Mihai Cimpoi!”, lăsându-se să se înţeleagă autoritatea de neclintit a acestui om de ştiinţă. Ambii laureaţi au adus în bugetele familiale câte 25 de mii de lei.
La nominalizarea “Tânărul savant al anului 2010” au fost desemnaţi, de asemenea, doi cercetători: dr. Dorin Lozovanu, cercetător ştiinţific superior la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova, pentru monografia „Conştiinţa etnică a populaţiei din Republica Moldova, şi dr. Ion Xenofontov, secretar ştiinţific la Instituţia Publică „Enciclopedia Moldovei”, pentru monografia „Războiul din Afganistan (1979-1989). Prezent la eveniment deputatul Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, i-a felicitat cordial pe ambii laureaţi, înmânându-le tinerilor Diplomele de laureat şi câte un premiu bănesc în valoare de 10 mii de lei la fiecare.
În cadrul festivităţii de premiere a celor mai buni cercetători care s-au manifestat prin rezultate excelente în 2010 a fost menţionat cu un premiu special din partea Fundaţiei pentru Dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss” academicianul Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM. Preşedintele acestei Fundaţii, Vlad Plahotniuc, i-a înmânat premiul respectiv savantului pentru elaborarea unei noi teorii a alimentaţiei sanocreatologice.
       
 

Tatiana Rotaru