Susţinerea tinerilor – e cea mai bună investiţie în viitor

2010-12-29

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM a instituit Premiul anual pentru realizări ştiinţifice de valoare ale tinerilor cercetători în scopul susţinerii celor care perseverează în ştiinţă. E de la sine înţeles că sprijinind astăzi tinerii cercetători, realizăm cea mai bună investiţie în viitorul ştiinţei şi al ţării. În acest context, menţionăm că în anul 2010 au fost decernate şase premii, în valoare de 10 mii de lei fiecare, celor mai buni tineri cercetători, selectaţi prin concurs, pentru lucrări ştiinţifice de valoare.
Astfel, în cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, la compartimentul Ştiinţe medicale, laureat al concursului a fost desemnat doctorul în farmacie Octavian Diug, cercetător ştiinţific la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, pentru monografia „Specia Chelidonium Majus L. – sursă de noi forme farmaceutice” (coautor).
Ciclul de lucrări „Dezvoltarea tehnologiilor neconvenţionale de prelucrare a tomatelor”, semnat de Serghei Cernîşev, cercetător ştiinţific la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, a fost apreciat drept cel mai bun, la compartimentul Ştiinţe agricole.
În domeniul Ştiinţelor biologice, chimice şi ecologice s-a plasat pe locul întâi ciclul de lucrări „Sinteza şi studiul carbohidraţilor polinucleari ai metalelor de tip3d/4f ca precursori pentru materiale polifuncţionale”, prezentat la concurs de doctorul în chimie Silvia Melnic, cercetător ştiinţific stagiar la Institutul de Chimie al AŞM.
Lucrări interesante şi de actualitate au fost realizate în cadrul Secţiei de Ştiinţe Exacte şi Economice a AŞM, în care activează mai mulţi tineri talentaţi, care-şi publică lucrările în reviste din străinătate cu impact factor. De exemplu, premiul la compartimentul Ştiinţe fizice şi inginereşti a fost împărţit între doi tineri fizicieni, care deja activează în domeniu cu multă încredere şi perseverenţă. Unul dintre ei este Andrei Hvorostuhin, cercetător ştiinţific stagiar la Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, care se află mai mult timp în deplasare, la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, regiunea Moscovei, unde activează în grupul de cercetare al acad. Vsevolod Moscalenco, savant moldovean cu renume mondial. Premiul i s-a acordat pentru lucrarea „Coeficienţii de viscozitate pentru fazele de hadroni şi quarc-gluoni”, publicată în revista „Nuclear Physics A.”, în care a studiat coeficienţii de transport a materiei nucleare şi a dezvoltat modelul bifazic de quasiparticule pentru materia pur gluconică. Totodată, a evidenţiat efectul de salt al viscozităţii în punctul de tranziţie de fază de ordinul întâi.
Cel de al doilea tânăr fizician, nominalizat învingător la acelaşi compartiment Ştiinţe fizice şi inginereşti, este doctorul în ştiinţe fizico-matematice Denis Nica, şef de laborator la Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de lucrări „Conductibilitatea termică fononică neobişnuită a straturilor de grafen”, rezultate reflectate într-un articol în revista de prestigiu „Nature” cu impact-factor 29,5 puncte, „Applied Physics Letters” şi prezentate la 7 conferinţe internaţionale. Autorul a studiat în premieră conductibilitatea termică la trecerea de la grafenul monostrat la grafenul multistrat, a demonstrat şi a explicat teoretic efectul de micşorare a conductibilităţii termice de reţea la majorarea monostraturilor de grafen, determinat de intensificarea procesului de difuzie a fononilor în procesele 3-fononice.
Vom aminti că Premiul Nobel în fizică pentru anul 2010 a fost decernat savanţilor de origine rusă Andre Geim (51 ani) şi Constantin Novoselov (36 ani), în prezent colaboratori ai Universităţii din Mancester, Marea Britanie, pentru descoperirea şi studierea membranelor constituite dintr-un singur strat atomar de carbon, numite în literatura ştiinţifică foi de grafen („graphene sheets”). Deci, e vorba de cercetări în domenii adiacente, care le-au adus ultimilor cea mai înaltă distincţie ştiinţifică în plan mondial. Acum doi ani şi cercetătorul moldovean Denis Nica a repurtat o victorie, fie şi de semnificaţie naţională, a fost nominalizat „Tânărul savant al anului 2008 în domeniul ştiinţelor reale”, cu premiul de 30 mii de lei. Îi dorim la mai mult şi la mai mare în continuare!
La compartimentul Ştiinţe Matematice şi Economice din cadrul aceleiaşi Secţii de Ştiinţe Exacte şi Economice, laureat al Concursului pentru lucrări ştiinţifice de valoare ale tinerilor cercetători a devenit doctorul în informatică Artiom Alhazov, cercetător ştiinţific al Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, pentru ciclul de lucrări „Modele biologice de calcul: universalitate, complexitate şi proprietăţi”. Este o cercetare, de asemenea, foarte interesantă, despre care s-ar putea multe de spus.
În Secţia de Ştiinţe Socio–Umaniste a fost evidenţiată la concurs lucrarea „Proza basarabeană din sec. al XX-lea. Text. Context. Intertext”, semnată de doctorul în filologie Nina Corcinschi, director al Centrului „Literatură şi Folclor” din cadrul Institutului de Filologie al AŞM.
La festivitatea de înmânare a premiilor AŞM pentru realizări ştiinţifice de valoare ale tinerilor cercetători pe anul 2010, care a avut loc în Sala Albă a Hotelului „Codru”, persoanelor nominalizate li s-au înmânat Diplome de laureat şi premii băneşti în valoare de 10 mii de lei.

 

Tatiana Rotaru