Secţia Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM şi-a raportat activitatea în cadrul Adunării Anuale

2011-01-14
 

Pe 13 ianuarie 2011 s-a desfăşurat Adunarea Anuală a Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM privind audierea rapoartelor de activitate ale organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării şi ale membrilor AŞM din cadrul Secţiei.

Adunarea prezidată de către acad. Alexandru Roşca a demarat cu un moment de reculegere în memoria regretatului om de ştiinţă şi cultură, acad. Constantin Popovici, după care a urmat realizarea programului de lucru.

La raport au fost invitaţi cei cinci membri instituţionali şi nouă membri de profil din cadrul Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM. Directorii institutelor de cercetare şi reprezentanţii organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării au prezentat rezultatele ştiinţifice, raportând în special aspectul conceptual, importanţa metodologica a studiilor realizate pe parcursul perioadei 2006-2010 şi pe anul 2010. Raportorii au răspuns la diverse întrebări ce includ indicatorii de monitorizare a cercetărilor, beneficiarii analizelor, studiilor ştiinţifice, impactul cercetărilor în dinamica de dezvoltare a societăţii, pe marginea fiecărui raport fiind prezentat avizul comisiei de experţi. De asemenea, în cadrul Adunării, rapoarte de activitate au prezentat şi membrii AŞM din cadrul Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM.

Prezent la Adunare, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca a remarcat o anumită dinamică pozitivă în activitatea organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării din cadrul Secţiei. Totodată, preşedintele AŞM a exprimat doleanţa ca institutele din sfera socio-umanistă să-şi organizeze cercetarea, reieşind din necesităţile societăţii în domeniile istoriei, limbii, identităţii, patrimoniului cultural, jurisprudenţei etc. În caz contrar, susţine preşedintele AŞM, rezultatele activităţii vor fi ineficiente. În acest sens, Domnia sa a solicitat ca prezentările directorilor sau reprezentanţilor organizaţiilor din cadrul Secţiei să nu se rezume doar la prezentarea unor date statistice, ci să fie efectuată o analiză a rezultatelor ştiinţifice, unde să fie indicat impactul cercetărilor pentru domeniile strategice ale economiei ţării.

Deoarece rezultatele fiecărei instituţii sunt suficient de voluminoase, preşedintele AŞM a venit cu propunerea să fie exclusă practica dărilor de seama tradiţionale de la finele anului, acestea luând forma unor conferinţe ştiinţifice, în cadrul cărora, în numele institutelor, organizaţiilor ar fi înaintate două sau trei prezentări dintre cele mai valoroase, care să se axeze anume pe rezultatele ştiinţifice, urmate de discuţii în baza celor expuse, renunţându-se la aspectul pur statistic.

Opinia de a iniţia discuţii ştiinţifice cu accent pe eficienţă a fost susţinută şi de către dr. Ion Negrei. Domnia sa a menţionat importanţa concordanţei între ştiinţă şi societate, care trebuie să fie una mai pronunţată, subliniind şi faptul că ştiinţa n-a parcurs cea mai fericită etapă în ultima perioadă. Chiar daca economia ţării nu poate susţine în măsură suficientă ştiinţa, Secţia Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM este chemată să monitorizeze sănătatea spirituală a societăţii.


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM, tel. 27-23-37