Ştiinţele biologice, chimice şi ecologice şi-au prezentat activitatea ştiinţifică în cadrul Adunării Anuale a Secţiei

2011-01-20
 

Pe 18 ianuarie 2011, Secţia de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM s-a întrunit în cadrul Adunării Anuale pentru a raporta activitatea ştiinţifică, inovaţională şi financiară pentru anul 2010 şi perioada anilor 2006-2010. Startul audierii rapoartelor a fost dat de Subsecţia ştiinţelor biologice, chimice şi ecologice.

Adunarea a fost prezidată de coordonatorul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM. La întrunire a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca şi viceministrul Sănătăţii, Mahai Magdei.

În rapoartele sale directorii institutelor AŞM şi centrelor universitare de cercetări ştiinţifice din cadrul Secţiei au remarcat cele mai notabile rezultate ştiinţifice obţinute pe parcursul anului 2010 şi perioada anilor 2006-2010, subliniind impactul cercetărilor şi studiilor ştiinţifice efectuate asupra dezvotării durabile a ţării. Pe lângă succesele înregistrate, raportorii au indicat şi asupra problemelor cu care se confruntă instituţiile, acestea vizând în special lipsa utilajului necesar, necesitatea modernizării echipamentului pentru expediţii, insuficienţa finanţării cercetărilor ştiinţifice etc.

Pe marginea fiecărui raport a fost prezentat avizul comisiei de experţi, în care s-a menţionat că toate lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare planificate au fost realizate în volumul preconizat, în termeni stabiliţi şi la nivel adecvat.

În urma prezentării rapoartelor, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a adus mulţumiri Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii pentru o atare abordare a problemelor ce stau în faţa ştiinţei autohtone, pentru activitatea de cercetare ştiinţifică relevantă şi pentru atitudinea responsabilă a colaboratorilor Secţiei. În pofida problemelor şi dificultăţilor menţionate în rapoarte, preşedintele AŞM a remarcat rezultatele activităţii ştiinţifice care cuprinde în mod prioritar cercetarea fundamentală, îmbinată cu cercetarea aplicativă, inovarea şi transferul tehnologic, subliniind rolul acestei Secţii ca domeniu important pentru agricultură, medicină, mediu, tehnologii etc.

Preşedintele AŞM a subliniat necesitatea intensificării colaborării între institutele AŞM şi centrele universitare, optând în continuare pentru consolidarea comunităţii ştiinţifice. Acest lucru va contribui la creşterea credibilităţii comunităţii ştiinţifice la dezvoltarea cunoaşterii, implicit, la creşterea vizibilităţii acesteia în susţinerea dezvoltării economice a ţării.

Un alt aspect la care s-a referit preşedintele AŞM a vizat valorificarea prin publicaţii, într-un tiraj  mai mare, a rezultatelor cercetărilor, acestea fiind diseminate în biblioteci, ministere, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală a cercetărilor, astfel încât rezultatele ştiinţifice să fie cunoscute nu doar de către comunitatea academică, ci de întreaga societate.  

Una din problemele cu care se confruntă, practic, fiecare institut, dar şi ştiinţa în general, rămâne a fi problema pregătirii cadrelor. Menţinerea în cercetare a tineretului trebuie să fie o prioritate pentru fiecare instituţie, în acest sens, preşedintele AŞM sugerând ca fiecare masterand care este acceptat în cadrul unui institut, laborator să beneficieze, în afară de bursă de studii şi de o bursă de cercetare, drept pentru care acesta va fi motivat să-şi continue activitatea în cercetare. În acest scop, a fost anunţat pentru anul curent şi următor încă un concurs de granturi pentru tineret, prioritate fiind acordată proiectelor interdisciplinare, a specificat preşedintele AŞM.

Acad. Teodor Furdui, de asemenea, a adus mulţumiri colaboratorilor Subsecţiei ştiinţelor biologice, chimice şi ecologice pentru munca depusă şi atitudinea responsabilă la atingerea obiectivelor, menţionând aportul semnificativ al fiecărui institut şi impactul activităţii ştiinţifice privind securitatea alimentară, ecologică şi a sănătăţii, în expresie concluzivă reiterând necesitatea de a genera noi idei, or, aceasta este menirea omului de ştiinţă.

 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM