STCU la 5 ani de prezenţă în Republica Moldova.

2011-01-27
 

Integrarea prin performanţă în cercetarea europeană

Centrul Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina (STCU – Science and Technology Center in Ukraine) este o organizaţie internaţională, interguvernamentală, creată de către ţările Uniunii Europene, SUA, Canada şi Ucraina la 25 octombrie 1993. STCU oferă suport financiar şi logistic pentru realizarea proiectelor de cercetare, inovare şi transfer tehnologic, pentru organizarea şi participarea la diferite manifestări ştiinţifice internaţionale, pentru instruirea şi perfecţionarea cadrelor din cercetare. Republica Moldova a aderat la Acordul de Constituire al STCU la 18 decembrie 2003, fiind a cincia ţară la număr după Azerbaigean, Georgia, Ucraina şi Uzbekistan. Finanţarea proiectelor a început din noiembrie 2006. Prin activităţile desfăşurate, STCU facilitează procesul de integrare a comunităţii ştiinţifice din ţara noastră în spaţiul internaţional şi european de cercetare. Cu alte detalii la această temă vine să ne informeze dr. Alfreda Roşca, responsabil al Oficiului STCU în Republica Moldova.

– Dna doctor Alfreda Roşca, care sunt activităţile desfăşurate de Centrul Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina şi cum beneficiază de ele sfera ştiinţei şi inovări din ţara noastră?

– Activitatea Centrului Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina este orientată spre susţinerea cercetătorilor ştiinţifici şi organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării din ţările sale recipiente: Azerbaigean, Georgia, Moldova, Ukraina şi Uzbekistan. O atenţie deosebită STCU acordă participării în proiecte a oamenilor de ştiinţă, în special, a celora care în perioada sovietică au activat în complexul militar, scopul de bază fiind redirecţionarea şi valorificarea potenţialului acestora întru soluţionarea idealurilor paşnice, în luptă cu terorismul pentru securitatea internaţională. Astfel, obiectivul primordial al Centrului de la Kiev constă în suportul financiar şi logistic acordat activităţilor de cercetare, inovare şi transfer tehnologic în vederea reconversiunii talentului cercetătorilor, neproliferării tehnologiilor şi a armamentelor de distrugere în masă, reducerii exodului oamenilor de ştiinţă şi contribuirii la dezvoltarea durabilă a economiei.

Pe parcursul a mai bine de 15 ani de activitate STCU a susţinut 1430 de proiecte ale cercetătorilor din Azerbaigean, Georgia, Moldova, Ukraina şi Uzbekistan în valoare de 209 mln dolari SUA. Suportul financiar vine de la organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale ale ţărilor Uniunii Europene, SUA şi Canada. În conformitate cu statutul STCU, implementarea proiectelor presupune eliberarea de orice tipuri de taxe, monitorizarea şi verificarea lor permanentă.

– Orice concurs internaţional de proiecte, lansat fie de Programele Cadru europene – ultimul cu nr. 7, INTAS, CRDF, Copernicus, Scopes şi altele presupune competenţă şi competitivitate. Dacă un cercetător realizează în permanenţă proiecte internaţionale, de rând cu cele naţionale, şi obţine rezultate relevante, înseamnă că el merge în pas cu viaţa. Cum este în cazul concursurilor gestionate de STCU?

– La fel, sunt acceptate doar proiectele competitive, în care elementele de noutate ştiinţifică şi performanţă sunt obligatorii. Nu e atât de simplu, dar cei mai buni savanţi de la noi, care au participat la concursurile STCU, argumentând actualitatea şi necesitatea realizării propunerilor de proiecte, indiscutabil, au reuşit. Voi ilustra această afirmaţie prin următoarele date. Din momentul constituirii Oficiului STCU în RM, deci pe parcursul a ultimilor 5 ani, sfera ştiinţei şi inovării a beneficiat de 23 de granturi în valoare de circa 2 mln dolari SUA. Cred că e o sumă impunătoare pentru o ţară mică ca a noastră. Rezultatele, însă, ar putea fi şi mai bune, dacă mai mulţi cercetători ar participa la concursuri, ar manifesta interes, ar veni cu idei noi, performante şi cel mai important – actuale, implementarea cărora ar contribui la soluţionarea diverselor probleme cotidiene. Şi, în final, pentru succes contează, desigur, o argumentare ştiinţifică riguroasă a propunerii de proiect şi expunerea corectă a acesteia în limba engleză.

– Dna Alfreda, suntem la început de an, deci e cazul să ne referim la activitatea din 2010 a Oficiului STCU în Republica Moldova. Care sunt rezultatele?

– Pe parcursul anului 2010 comunitatea ştiinţifică din ţară a înaintat la concurs 15 proiecte, 7 din care, în baza expertizei naţionale şi internaţionale, au fost selectate pentru finanţare în următorii 2 ani. În cadrul Programului STCU&AŞM Iniţiative Comune de Cercetare-Dezvoltare, demarat pentru prima dată în Republica Moldova, au fost iniţiate alte 6 proiecte. În perioada de dare de seamă 19 echipe de cercetători au participat la implementarea a 15 proiecte, 4 din care s-au finalizat pe parcursul anului trecut.

Totodată, STCU a continuat să ofere suport financiar şi logistic pentru participarea cercetătorilor noştri la diferite conferinţe şi manifestări internaţionale ce s-au întrunit la Ottawa, Montreal, Niagara Falls (Canada), Kiev (Ucraina). Cu sprijinul oferit de STCU, 15 cercetători din diferite instituţii au avut posibilitatea să frecventeze gratuit cursuri de engleză şi să-şi perfecţioneze abilităţile de scriere şi vorbire în această limbă.

În scopul extinderii surselor de finanţare şi stabilirii relaţiilor avantajoase de colaborare la nivel naţional şi internaţional Oficiul din RM al STCU a organizat un şir de mese rotunde şi conferinţe, orientate la formarea abilităţilor de scriere a proiectelor, facilitarea procesului de comercializare a realizărilor ştiinţifice, stimularea competitivităţii inovative.

Activităţile desfăşurate de STCU vin să completeze seria de măsuri, organizate de Academia de Ştiinţe a Moldovei, scopul major al cărora constă în sporirea gradului de mobilitate şi responsabilitate, creşterea competitivităţii şi spiritului inovativ, acţiuni orientate spre integrarea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în Spaţiul European de Cercetare (ERA) şi cel internaţional.

– Să ne referim concret la proiectele din cadrul Programului STCU&AŞM Iniţiative Comune de Cercetare-Dezvoltare, confirmate la şedinţa CSŞDT al AŞM din 20 decembrie 2010, finanţarea cărora, urmează să înceapă în 2011.

– Răspunsul la această întrebare îl voi începe cu o precizare: finanţarea acestor proiecte se realizează în raport de 50 la 50. Prin urmare, o jumătate din costul proiectului îl plăteşte STCU, altă jumătate – AŞM. Expertiza acestor proiecte a fost realizată atât de experţii naţionali, cât şi cei internaţionali. Cât priveşte proiectele acestui program, aşi începe cu proiectul acad. Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, pe post şi de cercetător ştiinţific principal al Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al AŞM, întitulat “Depunerea oxizilor complecşi cu funcţionalităţi sporite din aerosolii compuşilor metalorganici: formarea compoziţiei la scară atomică”. Pentru cititorul neavizat vom explica că e vorba de o nouă abordare în ingineria nanomaterialelor, în care se aplică conceptul legăturii elastice între diferite faze sau materiale oxidice, fiecare în parte cu funcţionalitatea lui – magnetică sau feroelectrică. Totodată, de rând cu sporirea performanţelor nominalizate, apar şi noi funcţionalităţi magneto-electrice. Astfel, nanomaterialele devin sensibile atât în câmpul magnetic, cât şi în cel electric – calităţi ce permit de a fi utilizate la elaborarea noilor dispozitive multifuncţionale. Noua tehnologie, bazată pe materiale oxidice, este prietenoasă mediului.

Un alt proiect, al cărui manager este acad. Ernest Aruşanov de la Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, fiind de tip fundamental, îşi propune drept scop studierea structurii şi proprietăţilor optice ale unor noi materiale pentru celulele solare şi dispozitivele fotoelectrice, care vor contribui la sporirea randamentului şi eficienţei în exploatarea acestora.

Este de o deosebită actualitate şi lucrarea „Bioreactor combinat cu obţinerea produselor utile şi randament înalt de biometan ca sursă energetică de alternativă”, manager dr. hab. Victor Covaliov, Universitatea de Stat din Moldova. Obiectivul ei ţine de elaborarea bioreactorului modern în baza tehnologiilor combinate, producerea unei cantităţi mai mari de biogaz, cu un conţinut sporit de metan, preconizându-se, totodată, şi utilizarea eficientă a deşeurilor.

Realizarea lucrării selectate prin acelaşi concurs, întitulată „Elaborarea, fabricarea şi testarea mostrei transformatorului de reglare rapidă a decalajului de fază cu dirijare pe tiristori”, manager, dr. hab. Vladimir Berzan, directorul Institutului de Energetică al AŞM, va reduce pierderile din sistemul electric, va majora rentabilitatea economică şi, respectiv, va contribui la micşorarea preţului de cost al transformatorului în curs de elaborare.

Proiectul „Elaborarea şi utilizarea compoziţiilor optime de amestecuri biocombustibile în baza modelării fizico-chimice”, gestionat de dr. hab. Igor Povar, Institutul de Chimie al AŞM şi Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”, îşi propune crearea modelelor fizico-chimice ale biocombustibililor, de asemenea, proiectarea şi confecţionarea instalaţiei pentru prepararea amestecurilor combustibile optimizate.

În cadrul proiectului „Elaborarea şi fabricarea mostrelor pilot de purtători şi dispozitive pentru înregistrare holografică în câmp real”, manager dr. Oleg Corşac, Universitatea de Stat din Moldova, se preconizează elaborarea şi fabricarea purtătorului fototermoplastic pentru înregistrarea interferogramelor şi hologramelor în timp real. Elaborarea în cauză va fi implementată în domeniul opticii difracţionale, microscopiei holografice, inclusiv holografiei.

Prin urmare, toate aceste exemple ne demonstrează că oamenii de ştiinţă, care perseverează în domeniile lor de activitate, găsesc suplimentar surse alternative de finanţare a cercetărilor pe lângă cele bugetare.

- Care ar fi oportunităţile oferite de STCU sferei ştiinţei şi inovării din Republica Moldova în următori ani? La ce să ne aşteptăm?

– Să sperăm că sfera ştiinţei şi inovării din ţară va beneficia în continuare de suportul logistic şi financiar pentru realizarea altor proiecte, va obţine noi granturi pentru participarea la diferite manifestări ştiinţifice internaţionale în SUA, Canada şi ţările UE, precum şi suport pentru publicitate şi apreciere a celor mai remarcabile inovaţii din ţara noastră.

Cu toate că în ultimii ani numărul proiectelor regulare, standard s-a redus substanţial, STCU a lansat un nou apel către comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova de a promova şi dezvolta alte tipuri de proiecte, numite de parteneriat, una din condiţiile atractive ale cărora rezida în absenţa concursului. Părţile finanţatoare ale Centrului de la Kiev, SUA, Canada şi ţările UE şi-au expus disponibilitatea de a finanţa şi în Republica Moldova astfel de tipuri de proiecte, deci de a susţine performanţa inovativă şi spiritul creativ. Prin urmare, dacă ţi-ai găsit un partener care activează în acelaşi domeniu din statele părţilor finanţatoare ale STCU, vei fi ajutat, fără concurs, să-ţi implementezi cea mai valoroasă elaborare ştiinţifică.

În esenţă, prin suportul oferit, STCU contribuie la reducerea exodului oamenilor de ştiinţă, la crearea condiţiilor mai favorabile din punct de vedere financiar şi social, integrarea acestora în cercetarea internaţională, fără părăsirea locului de muncă din ţara de origine.

În concluzie vreau să reiterez, că Oficiul din Republica Moldova al STCU, facilitează procesul de promovare al proiectelor, oferă consultanţa de rigoare, încurajează participarea cercetătorilor ştiinţifici din organizaţiile guvernamentale, neguvernamentale, business-ul privat la competiţie şi urează mult succes tuturor în noul an 2011!

– Vă mulţumesc mult pentru interviu!

Interlocutor
Tatiana Rotaru