Lansarea expoziţiei „Clipe din palmaresul activităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei în imagini”

2011-02-09
 

În viaţa de zi cu zi ne întrebăm, deseori, de ce utilizăm imaginile? Toate fotografiile furnizează informaţii, despre epoca în care au fost realizate, despre ceea ce a dorit să interpreteze autorul. Fotografia se constituie în dimensiunea “geamului” deschis către lume prin evenimentele şi oamenii care definesc imaginea, imortalizaţi pentru doar o singură secundă.

Un jurnal fotografic, constituit din circa 100 de imagini, al unor momente cheie din activităţile Academiei de Ştiinţe a Moldovei, din ultimii ani, evenimente şi chipuri ale savanţilor, a încercat să prezinte publicului dna Eugenia Tofan, ofiţer la Centrul Media al ASM (autor), prin expoziţia vernisată pe data de 3 februarie 2011, în cadrul AŞM.

Ideea lansării acestei expoziţii a fost impulsionată de conţinuturile fotografiei ca document. Dacă documentele scrise (pe hârtie suport), de cele mai multe ori sunt utilizate ca sursă de informaţie, uneori parţială şi constituie baza propriu-zisă a articolelor ştiinţifice, a schiţelor, monografiilor, atunci documentele fotografice sunt reproduse pe paginile ziarelor, revistelor, cărţilor – în original, integral, completând prin autenticitatea şi ilustrativitatea lor textul respectiv.

În cuvântulul de salut la inaugurarea expoziţiei, preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca, a felicitat autoarea, subliniind frumoasa pasiune pentru fotografie a dnei Eugenia Tofan, caracterizând-o drept o persoană activă, fire creativă, care într-o perioadă relativ scurtă a introdus pe pagina web a AŞM galeria cu fotografii şi consideră, că expoziţia, etalată ca operă fotografică, realizată pe cont propriu, este importantă pentru întreaga comunitate ştiinţifică din ţară. Preşedintele AŞM i-a înmânat E. Tofan Diploma de recunoştinţă.

În mesajul de felicitare, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM, a menţionat că poartă deosebit respect pentru dna Eugenia Tofan, colaboratoare responsabilă, cu suflet mare şi frumos. Prim-vicepreşedintele a subliniat faptul că fotografia face parte din lumea imaginii care ne face mai buni şi mai atenţi la realitatea înconjurătoare.

Prof. Ion Guceac, secretar ştiinţific general al AŞM, a pus accent pe faptul că expoziţia fotografică, ca şi noile tehnologii de altfel, prezintă într-o nouă lumină comunitatea ştiinţifică din ţară şi speră, că această lumină va trezi motivaţia şi a celor mai puţin interesaţi de succesele comunităţii ştiinţifice. „Dacă s-ar întocmi o listă cu cei mai devotaţi oameni din cadrul AŞM, cu siguranţă, Eugenia Tofan s-ar regăsi printre primii în această listă, motiv pentru care o felicităm, inclusiv pentru acest curaj civic, aş spune eu”, a remarcat Ion Guceac.

Prof. Viorel Prisăcaru, prorector al USMF, a rămas plăcut impresionat de expoziţia consacrată ştiinţei şi a momentelor surprinse din activitatea savanţilor. Autoarea a reuşit să fixeze momente unice, prezentând chipuri ale oamenilor de ştiinţă în cadrul diferitor evenimente: conferinţe, aniversări, simpozioane etc.

Dr.hab. Aurelian Dănilă, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, a exprimat dorinţa ca vernisări de acest gen, care aduc bucurie în suflet, să devină o tradiţie anuală: tradiţia inaugurării expoziţiilor anuale ale activităţii Academiei de Ştiinţe în imagini.

Pe marginea importanţei documentului fotografic, dar şi a calităţilor personale ale autoarei, a exprimat un „bun augur” dr. Ana Vulpe de la Institutul de Filologie. „Ceea ce vedem aici şochează în sensul cel mai frumos al cuvântului, dar pe mine nu mă miră mult acest fapt, pentru că o cunosc pe Eugenia şi ştiu că este un om al calităţii, este o persoană care ştie să aprecieze frumosul şi, ce este mai important, că ştie să transmită acest frumos şi celorlalţi. Ana Vulpe i-a dori autoarei ca succesele să se amplifice şi să bucure în continuare şi cu alte realizări.

Dr. Maria Donică de la Direcţia politici şi alte personalităţi i-au dorit autoarei să rămână în continuare acea fire inventivă, precum au cunoscut-o, la fel de artistică şi responsabilă în toate.

Autoarea, în cuvânt de mulţumire, a subliniat rolul şi impactul fotografiei, importanţa şi valoarea ei de manifestare. Expoziţia, concepută iniţial ca o „idee năstruşnică”, realizată pe cont propriu şi constituită ca o provocare, are la bază exponatul documentului fotografic, care te provoacă la întrebări despre construcţia prezentului ca un proces influenţat de noua tehnologie a imaginii.

Expoziţia este amplasată la parterul Blocului Central al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Dr. Silvia Corlateanu-Granciuc