Noi realizari in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala

2011-02-26
 

 
Cercetarea siintifica la Unversitatea de Stat din Moldova in ascensiune

Noi realizari in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala



Pe 16 februarie 2011, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii de Stat din Moldova a fost gazda unui dublu eveniment: inaugurarea Centrului de Cercetari Sociologice si lansarea studiului sociologic „Migrantii moldoveni in Federatia Rusa in conditiile crizei financiare globale”.

Studiul sociologic a fost elaborat de catre cercetatorii de la Universitatea de Stat din Moldova in colaborare cu cei de la Universitatea Sociala din Federatia Rusa si a fost realizat in perioada septembrie 2009 – decembrie 2010. Acest studiu este unul de pionierat in domeniu si a avut drept scop analiza procesului migrationist atât din perspectiva migrantilor reintorsi in tara, cât si a celor incadrati in câmpul muncii pe teritoriul Federatiei Ruse. Astfel, studiul a prilejuit cooperarea bilaterala a cercetatorilor din cadrul USM si cei din USFR. Rezultatele cercetarii au fost publicate in volumul cu acelasi titlu care s-a lansat in cadrul inaugurarii Centrului de Cercetari Sociologice.

Realizarea acestui studiu, precum si implementarea de catre Catedra Sociologie a proiectului „Suport la Planul National de actiuni cu privire la protectia copiilor ramasi fara ingrijire parinteasca in rezultatul migratiei” au determinat crearea unui Centru de Cercetari Sociologice in cadrul facultatii, unde studentii, profesorii si cercetatorii stiintifici din domeniul sociologiei si nu numai, vor desfasura diverse cercetari stiintifice si vor putea face publice rezultatele acestora, având posibilitatea, conditiile si resursele prielnice pentru a intreprinde acest lucru.

Proiectul „Suport la Planul National de actiuni cu privire la protectia copiilor ramasi fara ingrijire parinteasca in rezultatul migratiei” are ca prim obiectiv facilitarea crearii unui mecanism national de interventie pentru copiii ramasi singuri in rezultatul migratiei si vine ca un raspuns la apelul Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei in vederea sustinerii copiilor ramasi fara ingrijire parinteasca in urma migratiei. Finantatorii si partenerii acestui proiect sunt: Agentia Ceha pentru Dezvoltare, Organizatia Internationala pentru Migratie din R. Moldova si Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie din R. Moldova.

Acest eveniment a fost prezentat si moderat de catre dna Diana Cheianu-Andrei, sef al Catedrei de Sociologie. La deschiderea Centrului au participat alaturi de administratia facultatii, cadrele didactice si studenti, numeroase personalitati: Gh. Ciocanu – Rectorul Universitatii de Stat din Moldova; Vadim Pistrinciuc – vice-ministru, Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei; Maria Bulgaru – decanul Facultatii Sociologie si Asistenta Sociala; Daniela Dragalin – reprezentant al Ambasadei Cehe; Oldrich Pospisil – reprezentant Caritas Cehia; Rapold Silas – reprezentant al Organizatiei Internationale pentru Migratie; Boris Gâlca – reprezentantul UNFPA; Iurie Caraman, Olga Gagauz si Mariana Buciuceanu – de la Academia de Stiinta a Moldovei; Valentina Pritcan – prorector al Universitatii Pedagogice de Stat „Aleco Russo” din Balti; Doru Petruti – director al Centrului de Cercetari Sociologice IMAS-Inc; Mariana Mascautan – reprezentant al SISI OPINIA; Vasile Cantarji – reprezentant al al Centrului de Cercetari Sociologice CBS-AXA; Olesea Cruc – reprezentant al IDIS Viitorul, precum si alti oaspeti din Republica Moldova.

In discursurile sustinute de catre participanti la acest eveniment au fost remarcate câteva dintre beneficile pe care le ofera existenta unui Centru de Cercetari Sociologice in cadrul Universitatii de Stat din Moldova si anume: sporirea cercetarilor stiintifice atât din punct de vedere cantitativ, cât si calitativ; investigarea realitatii sociale din R. Moldova cu scopul de a imbunatati Politicile Sociale; informarea tinerilor si a opiniei publice despre necesitatea studiilor sociologice intr-o societatea in curs de dezvoltare si deschiderea de noi oportunitati de colaborare cu experti din tara, dar si de peste hotare, astfel sporind si popularitatea stiintei sociologice in spatiul societatii moldovenesti.

http://www.usm.md/?mode=68&idnews=430