Hans Ludwig Hartnagel – primul german ales ca membru de onoare al AŞM

2011-03-07
 

Savantul german Hans Ludwig Hartnagel a fost ales în calitate de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Evenimentul a avut loc pe 24 februarie curent, în cadrul Adunării generale a membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM. Promovarea sa în forul academic suprem a fost determinată de mai mulţi factori.

Prof. Hartnagel este un veritabil sol al comunităţii ştiinţifice internaţionale, care din tinereţe i-a susţinut principala valoare – politicile ştiinţei în dezvoltarea civilizaţiei umane. Dar pentru a realiza aceste obiective, era necesar de a pregăti cadre ştiinţifice de înaltă calificaţie în toate statele lumii, care, după cum se ştie, se împart în bogate şi sărace, cu posibilităţi mai mari şi mai mici.

Să-i urmărim succint biografia şi activitatea sa de muncă în aspect geografic. Născut la 9 ianuarie 1934 în Ernsthofen, Germania, a absolvit în 1960 Universitatea Tehnică din Aachen, Germania de Vest, obţinând gradul ştiinţific de doctor la Universitatea din Sheffild, Anglia, în 1964. În continuare a activat la Compania Telefunken din Ulm, Germania, la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Villeurbanne, Franţa, şi la Universitatea din Sheffild, Anglia, unde a demarat cariera sa ştiinţifică. O altă treaptă în ascensiunea lui profesională: în ianuarie 1971 a devenit profesor în inginerie electronică la Universitatea din Newcastle, Anglia, unde a fondat un Centru de tehnologii noi în semiconductori. În 1978 revine în ţară, unde activează în calitate de profesor în electronica de frecvenţe înalte la Universitatea Tehnică din Darmstadt. Aici, în Germania, a elaborat numeroase concepte şi tehnologii noi pentru micro- şi opto-electronică. A ajuns şi în Japonia, unde a activat într-un laborator de electrotehnică. Apoi a zburat peste ocean, în SUA, pentru a realiza cercetări în Laboratorul de Aviaţie din Dayton. În calitate de consultant-şef, a participat la implementarea diferitor proiecte finanţate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, unul dintre care a vizat dezvoltarea microelectronicii în India.

Activitatea fructuoasă a prof. Hans Ludwig Hartnagel şi-a găsit reflecţie în peste 700 lucrări ştiinţifice, majoritatea fiind publicate în reviste cotate ISI. Este autor sau editor a zeci de monografii ştiinţifice, inclusiv volume utilizate pe larg de către studenţii universităţilor din toată lumea: „Instabilităţi ale plasmei în semiconductori” şi „Dispozitive logice în baza efectului Gann”. 18 din foştii săi doctoranzi sunt astăzi profesori în diverse state ale lumii.

În activul prof. Hartnagel s-au înscris zeci de proiecte importante, finanţate de cunoscute companii industriale (Opel, Daimler), Fundaţia Volkswagen, Agenţia Spaţială Europeană, Comisia Europeană, Guvernele Germaniei, SUA etc. Pentru realizări remarcabile, înregistrate în activitatea sa profesională, a fost distins cu Premiul Max Planck (Germania) şi Premiul pentru excelenţă în carieră de Asociaţia Europeană pentru microunde. Expert european în programele Cadru, a condus numeroase comisii la nivel european şi bilateral de evaluare a proiectelor şi rezultatelor ştiinţifice. Despre aceste şi alte detalii a relatat la Adunarea generală a membrilor AŞM, în tradiţionalul Laudatio, m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM.

Este inestimabilă contribuţia prof. Hartnagel adusă la dezvoltarea cercetării în Republica Moldova. Legăturile de cooperare au fost iniţiate încă în anii 80 de regretatul academician Sergiu Rădăuţanu, pentru ca peste un deceniu şi ceva prof. Hartnagel să fie printre organizatorii primului Simpozion NATO la Chişinău şi printre promotorii unor proiecte ştiinţifice importante, susţinute de Comitetul pentru Ştiinţă NATO şi de alte structuri financiare din Occident. Pe parcursul anilor au fost organizate simpozioane ştiinţifice bilaterale atât la Darmstadt, cât şi la Chişinău, cercetătorii moldoveni, beneficiind de donaţii de utilaj tehnologic. La Darmstadt tinerii noştri au susţinut, prin cotutelă, două teze de doctor, actualmente aici este în curs de pregătire cea de a treia teză de doctor a unui moldovean. În acest context, se însciu şi training-uri de lungă durată, realizate de mulţi tineri din Moldova, obţinînd burse DAAD sau Humboldt.

Contactele, iniţiate de peste trei decenii, au rezultat cu lansarea programelor de proiecte comune moldo-germane de cercetare, contractul de colaborare fiind semnat la Bonn de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.

Prof. Hans Ludwig Hartnagel, primul cetăţean german ales în calitate de membru de onoare al AŞM, vine cu autoritatea sa de savant notoriu să susţină în continuare comunitatea ştiinţifică din ţara noastră, servind, totodată, prin ceea ce a făcut şi face, un factor coagulant în unirea eforturilor cercetătorilor de la Academia de Ştiinţe şi universităţi la realizarea unor proiecte semnificative pentru Republica Moldova şi viitorul ei.

 

În imagine: Hans Ludwig Hartnagel – membru de onoare al AŞM.

 

Tatiana Rotaru