Istoria de succes a unui deceniu de cooperare ştiinţifică moldo-americană

2011-03-11

Mai mult de 2500 oameni de ştiinţă din Republica Moldova, inclusiv tineri cercetători, au beneficiat de cele aproape 300 proiecte şi granturi, anunţate de către Fundaţia pentru Cercetări Civile şi Dezvoltare din SUA (CRDF) în comun cu partenerul din Moldova - Asociaţia pentru Cercetare şi Dezvoltare din Moldova (MRDA) pe parcursul ultimilor 10 ani.

În cadrul acestei activităţi comune au fost organizate peste 60 de seminare, traininguri şi conferinţe naţionale şi internaţionale. În comun cu partenerii din SUA au fost realizate 65 proiecte, datorită cărora 40 de tineri cercetători din Republica Moldova au avut posibilitatea de a efectua stagii de la 3 pînă la 6 luni în laboratoarele ştiinţifice din SUA iar la întoarcerea în Moldova au avut posibilitatea de a-şi continua cercetările ştiinţifice în comun cu conducătorii ştiinţifici din SUA şi Moldova.

De asemenea, a fost finanţată crearea a trei centre de excelenţă în biotehnologii avansate, nanotehnologii şi microelectronică, în cadrul Universităţii Tehnice din Moldova, Institutului de Cercetări ELIRI şi Institutului de Fiziologie a Plantelor al AŞM. Alte 8 laboratoare din diferite instituţii de cercetare şi universităţi au fost echipate cu echipament ştiinţific modern, iar Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A.Lupan” a beneficiat de un grant cu destinaţie specială în cadrul căruia au fost procurate şi instalate 40 de calculatoare în sala de lectură, servere şi altă tehnica necesară pentru îmbunătăţirea reţelei intranet.

Un program special orientat spre dezvoltarea antreprenoriatului în sectorul tehnico-ştiinţific (STEP) a fost lansat în premieră în Moldova în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) şi Agenţia de Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) cu scopul de crea un mecanism eficient pentru dezvoltarea pieţei inovaţiilor în Moldova prin:

  • Facilitarea parteneriatului “Ştiinţă şi Business”, comunicare şi networking;
  • Promovarea inovaţiilor şi tehnologiilor noi pe piaţă;
  • Antrenarea tinerilor cercetători în dezvoltarea abilităţilor de antreprenoriat.

In cadrul programului pentru dezvoltarea parteneriatului în sectorul technico-ştiinţific (STEP) au fost organizate 7 şedinţe de lucru a Clubului „Parteneriat Ştiinţă şi Business”.

Cooperarea ştiinţifică moldo-americană este apreciată şi în contextul reformelor în sfera ştiinţei şi inovării, experţi renumiţi din SUA participînd la elaborarea cadrului normativ şi instituţional în domeniu. Cazul de success descris mai sus a devenit unul de referinţă pentru cooperarea internaţională şi elaborarea politicilor publice în baza practicilor americane de success.

 

Centrul Proiecte Internaţionale