Academia de Ştiinţă a Moldovei donează salariul pentru o zi de muncă sinistraţilor din Japonia

2011-03-17
 

 

La iniţiativa Administraţiei şi Consiliului Sindical al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a fost luată decizia de a dona salariul pentru o zi de muncă pentru ajutorarea sinistraţilor din Japonia, în semn de solidaritate cu poporul nipon. Iniţiativă a fost făcută publică de către vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Tighineanu, în cadrul conferinţei de presă, organizată la 17 martie curent, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la care au participat specialişti din domeniul seismologiei, geologiei, geografiei şi fizicii nucleare.

Conferinţa de presă a fost susţinută de către:
dr.hab. Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie;
dr. Nicolae Boboc, şef Laborator Landşaftologie, Institutul de Ecologie şi Geografie;
dr.Ghenadie Sîrodoev, şef Laborator Geomorfologie Dinamică, Institutul de Ecologie şi Geografie;
dr.conf. Constantin Gudima, cercet. şt. coordonator, Institutul de Fizică Aplicată. 

In cadrul evenimentului specialiştii au prezentat mai multe informaţii privind situaţia din Japonia, consecinţele calamităţii dezastruoase cu care se confruntă populaţia Japoniei, fiind abordat şi subiectul centralelor nucleare din jurul Republicii Moldova.

Vorbind despre securitatea nucleară şi modul de funcţionare a Centralei Fukushima, dr. Constantin Gudima, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, specialist în domeniul fizicii nucleare, a afirmat ca Japonia se află într-o zona seismica ridicată, iar centrala nucleară de la Fukushima este una din cele mai puternice staţii nucleare din lume.

Referitor la centralele nucleare din vecinătatea Republicii Moldova, specialistul a precizat ca sunt amplasate 8 staţii nucleare, cele mai apropiate fiind cele din România şi Ucraina, iar pentru prevenirea unor atare dezastre, în Republica Moldova ar trebui asigurată dezvoltarea continuă a metodelor de monitorizare, avertizare şi cuantificare a acestui pericol.

Vizavi de speculaţiile de ultimă oră, ce se vehiculează privind probabilitatea unui cutremur pe teritoriul Republicii Moldova, dr. Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM a afirmat ca sunt doar nişte zvonuri, sugerând cetăţenilor să se informeze doar din sursele specialiştilor de la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi de la autorităţi. Cutremurul din Japonia nu va afecta Republica Moldova, iar o eventuală poluare radiologică nu poate fi admisă, a dat asigurări expertul, întrucât în perioada rece a anului predomină musonul de iarnă care bate de pe continent spre ocean, îndreptându-se spre est. Mai mult, „O magnitudine de proporţia celei din Japonia în zona Vrancea nu este posibilă. Magnitudinea maximă posibilă în focarul Vrancea este de 7-8 grade, nu mai mult. Cutremurele cu magnitudine de până la 7 practic nu ne fac probleme mari în teritoriu”, a specificat dr. Vasile Alcaz.

 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM