Probleme actuale ale organizării şi autoorganizării sistemului de cercetare-dezvoltare în Republica Moldova

2011-04-11

La 8 aprilie curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a avut loc conferinţa ştiinţifică cu genericul „Probleme actuale ale organizării şi autoorganizării sistemului de cercetare-dezvoltare în Republica Moldova”, organizată de Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Universitatea de Stat din Moldova.

Conferinţa a fost prezidată de Anatol Rotaru, directorul Consiliului Consultativ de Expertiză al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a adresat un mesaj de salut participanţilor la conferinţă.

În debutul conferinţei, acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a oferit cîteva impresii referitor la problemele actuale cu care se confruntă sistemul de cercetare – dezvoltare din Republica Moldova. În opinia acad. Gheorghe Duca, în această perioadă ar trebui să i se acorde ştiinţei şi inovaţiei, economiei şi educaţiei o importanţă primordială, iar investiţiile de bază, care ar trebui efectuate în Republica Moldova, sunt investiţiile în cetăţenii ţării.

Din numele Guvernului, la eveniment a participat Viceprim-ministrul, Mihai Moldovanu, care şi-a exprimat certitudinea că în cadrul acestei conferinţe, se va analiza şi găsi noi căi de organizare a sistemului de cercetare – dezvoltare din Republica Moldova.

Referitor la importanţa organizării şi autoorganizării sistemului de cercetare – dezvoltare, Mihai Şleahtiţchi, ministrul educaţiei a precizat că „Învăţămîntul nu poate prospera dacă nu va fi ancorat profund în sfera cercetării şi inovării, iar ştiinţa nu va avea viitor dacă nu va fi integrată în învăţămînt. Astfel, ne vom putem ralia standardelor educaţionale europene, doar dacă vom avea un învăţămînt în care vom avea şcoli doctorale şi laboratoare bine dotate ”.
În acelaşi context, Ion Tighineanu, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a accentuat rolul ştiinţei, tehnologiei şi inovaţiei în depăşirea crizei mondiale şi dezvoltarea unei societăţi prospere. „Inovarea creează prosperitate în societate, de aceea sper că vom lua exemplu de la Slovenia, Cehia sau ţările Baltice şi vom reuşi să ne impunem nu doar la scară naţională, dar şi la cea internaţională” a declarat vicepreşedintele AŞM.

Primul studiu ,,Paradigma Sinergetică a sistemului de cercetare-inovare a Republicii Moldova în condiţiile integrării Europene” a fost prezentat de Anatol Rotaru, directorul Consiliului Consultativ de Expertiză al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a specificat că a avut drept obiectiv analiza politicilor ştiinţifice din Republica Moldova de la proclamarea independenţei pînă în prezent.

Apoi, rînd pe rînd, acad. Valeriu Canţer, preşedintele Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare, m.c. Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova au prezentat comunicări în plen cu referire la problemele ce au la bază sistemul de cercetare – dezvoltare.

La finalului conferinţei ştiinţifice acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a captat atenţia auditoriului printr-un discurs emoţionant, în care face apel către guvernanţi, să contribuie şi ei la consolidarea comunităţii ştiinţifice din ţară, pentru a depăşi criza profundă în care se află Republica Moldova la momentul actual .

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM