Creşterea aprecierii publice a chimiei ca ştiinţă și ca domeniu al industriei şi economiei

2011-05-07
 

Chimişti de seamă din Republica Moldova şi din România s-au întrunit la sfârşitul acestei săptămâni, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, pentru a participa la conferinţa cu genericul „Chimia este viaţa noastră, viitorul nostru”, dedicată Anului Internaţional al Chimiei.

Evenimentul a reunit savanţi-chimişti, care au deja un nume în elita din domeniul chimiei, dar şi doctoranzi, masteranzi, studenţi care au ales o carieră deloc uşoară şi au pornit spre miraculosul univers al formulelor.

Conferinţa a fost organizată de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Academia Româna şi Societăţile de Chimie din Republica Moldova şi România. Asupra unei atare reuniuni a chimiştilor de pe ambele maluri ale Prutului au convenit preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca şi acad. Bogdan Simionescu, directorul Institutului de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” din Iaşi, în cadrul ceremoniei inaugurării Anului Internaţional al Chimiei, lansat la Paris, în ianuarie, curent, la care preşedintele AŞM a avut calitatea de invitat special.

În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului ştiinţific, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a prezidat lucrările forului, a salutat în numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Societăţii Chimiştilor din Moldova, colegii chimişti din Moldova şi România, invitatul special, originar din or. Soroca, m.c. Oscar I. Koifman, rectorul Universităţii de Stat de Chimie şi Tehnologii din Ivanovo (Rusia). Domnia sa a mulţumit pe această cale preşedintelui Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, Membru de Onoare al AŞM, pentru susţinerea ideii de a realiza o întrunire a chimiştilor din Moldova şi România, care nu face decât să apropie şi mai mult chimiştii, să ofere şi mai multe oportunităţi de cooperări şi colaborări ulterioare şi să crească prestigiul chimiei.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca şi omologul său român, au subliniat în mesajele adresate participanţilor, oportunitatea reuniunii, care are drept obiectiv creşterea aprecierii publice a chimiei în întâmpinarea necesităţilor mondiale, creşterea interesului tinerilor pentru chimie şi generarea de entuziasm pentru viitorul creator al chimiei. Deloc întâmplător şi sloganul „Chimia este viaţa noastră, viitorul nostru", care marchează evenimentul, fiind acreditată ideea că viaţa în sine este chimie.

“Mă aflu aici în calitate de preşedinte al Academiei Române, dar sufleteşte - în calitate de chimist”, a declarat acad. Ionel Haiduc, chimist şi Domnia sa, care a mulţumit pentru onoarea de a participa la acest eveniment, exprimând recunoştinţă preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca şi acad. Bogdan Simionescu, care au principalul merit în organizarea acestei reuniuni. Preşedintele Academiei Române speră ca prin acest An Internaţional al Chimiei, chimiştii să-şi câştige un prestigiu, să fie atraşi tinerii cei mai buni din generaţiile care îşi doresc o carieră în chimie, astfel să fie salvată chimia ca ştiinţă, ca domeniu strategic al industriei şi economiei.

În cadrul sesiunii de comunicări, acad. Gheorghe Duca a prezentat un amplu raport ştiinţific privind dezvoltarea chimiei în Republica Moldova şi perspectivele de cercetare, unde a relevat domeniile chimiei moderne, domeniile de cercetare, şcolile ştiinţifice în domeniul chimiei din R. Moldova, baza direcţiilor ştiinţifice ale cercetărilor chimice, menţionând aportul renumiţilor chimişti A. Ablov, Gh. Lazurievski, Iu. Lealicov, I. Bersuker etc.

Acad. Bogdan Simionescu a exprimat sentimentul de bucurie de a se întâlni cu colegii din Republica Moldova, cu care au lucrări comune, cercetări comune, vizite reciproce de lucru în laboratoarele din România şi Republica Moldova şi asta pentru că, susţine academicianul, „aveţi o şcoală care acoperă domenii pe care noi nu le-am dezvoltat în România sau, cel puţin, la Iaşi şi atunci este foarte bine dacă există acest transfer de cunoştinţe”.

Directorul Institutului de Chimie al AŞM, dr.hab., prof. Tudor Lupaşcu a remarcat actualitatea tematicii abordate în cadrul conferinţei, dată fiind importanţa chimiei în dezvoltarea societăţii, în dezvoltarea vieţii, atenţionând şi asupra unui alt aspect al chimiei, daca este utilizată neraţional, şi care, în consecinţă, provoacă daune naturii şi vieţii omului. Profesorul spera că în rezultatul întrunirii, în colaborare cu chimiştii moldoveni şi români, vor fi elaborate şi lansate noi proiecte ştiinţifice dorite de ambele părţi.

În comunicare sa, prof. Tudor Lupaşcu a vorbit despre realizările chimiei ecologice în Republica Moldova, care are menirea sacră de a proteja mediul ambiant. În acest sens, a evidenţiat rezultatele obţinute de colegii de la Institutul de Chimie, precum şi a colegilor de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică a USM, care, în opinia chimistului sunt rezultate relevante şi vor servi drept bază pentru elaborarea tehnologiilor non-poluante de tratare a mediului.

„Paradigme noi în chimie”, a fost prezentarea propusă audienţei de către acad. Ionel Haiduc, în care a vorbit despre câteva idei şi termeni noi, care reflectă dezvoltarea şi orientările noi în chimie.

Agenda de comunicări a inclus prezentările academicienilor Pavel Vlad şi Constantin Turtă de la Institutul de Chimie al AŞM; m.c. Aurelian Gulea, dr.hab. Mihail Revenco, USM; dr.hab., Rodica Sturza, Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice din Republica Moldova; m.c. Oscar I. Koifman (Rusia), prof. Ionel Mangalagiu, dr. Valeria Harabagiu, dr. Călin Deleanu, Iaşi; dr. Maria Zaharescu, Bucureşti.

La finele lucrărilor conferinţei, pasionaţii de chimie au vizitat laboratoarele Centrului Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice din Republica Moldova.

Potrivit directorului Institutului de Chimie, prof. Tudor Lupaşcu, până la sfârşitul anului se preconizează organizarea mai multor mese rotunde, conferinţe, la care vor participa şi cercetători de la alte instituţii ştiinţifice.

Anul Internaţional al Chimiei este marcat prin Decizia ONU, la propunerea Uniunii Internaţionale de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC), cu acceptul UNESCO.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM