Dirijorul Gheorghe Mustea a fost decorat cu Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei

2011-05-18

Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit, ieri, 17 mai, Conferinţa ştiinţifică „Dimensiunile Vocaţiei. Gheorghe Mustea – 60”, consacrată aniversarii a 60 de ani din ziua naşterii compozitorului şi dirijorului, membrului corespondent al AŞM, Gheorghe Mustea.

Conferinţa a fost prezidată de dr. hab. Aurelian Dănilă, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, care a adresat un mesaj de salut publicului şi a accentuat că atât despre marele compozitor şi dirijor Gheorghe Mustea, cât şi despre personalitatea, omul şi creaţia maestrului, se poate vorbi ore în şir.

În cuvântul său de salut, acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, l-a surprins plăcut pe maestrul Gheorghe Mustea, oferindu-i cea mai înaltă distincţie a comunităţii ştiinţifice, şi anume Medalia „Dimitrie Cantemir”, pentru contribuţie la dezvoltarea culturii şi învăţământului. „Gheorghe Mustea este omul, care prin creaţia sa, ne face să fim mai fericiţi, mai bogaţi spiritual. El este valoarea patrimonială a Republicii Moldova, cu care ne mândrim”, a subliniat preşedintele AŞM, în mesajul de felicitare adresat compozitorului şi dirijorului, Gheorghe Mustea.

„În rândul personalităţilor culturii, de expresie muzicală din Republica Moldova, numele maestrului se scrie cu caractere vizibile. Prezenţa activă în viaţa muzicală, de circa 40 de ani, demonstrează că Gheorghe Mustea este un muzician dotat cu o forţă creatoare deosebită şi cu un talent extraordinar, care face întreaga lume să-i cadă la picioare”, a subliniat dr. Victor Ghilaş, în comunicarea sa.

Un cuvânt de felicitare din tot sufletul i-a adresat talentatului dirijor şi compozitor, acad. Mihai Cimpoi, care a ţinut să aducă la cunoştinţă tuturor celor prezenţi că meritul fundamental al omagiatului este păstrarea valorilor noastre culturale. „Pentru noi, oamenii de cultură, Gheorghe Mustea este un model, un om frumos la chip, un om frumos la suflet, un om frumos la cuget şi un om foarte talentat” a adăugat scriitorul.

Cu un mesaj de felicitare şi urări de sănătate a venit şi Nicolae Dohotaru, prim-dirijor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet, care a subliniat faptul că prin talent şi experienţă poţi cuceri lumea, la fel cum a cucerit-o şi marele dirijor, Gheorghe Mustea.

Sincere felicitări şi urări de bine a primit şi din partea dr. hab. Ion Gagim, care a menţionat că „Aş dori ca viaţa să ne curgă lin, precum răsună muzica lui Gheorghe Mustea. Doar maestrul a putut să ia ca punct de pornire folclorul ca izvor şi să-l transforme în fluviu”.

În aplauzele publicului, compozitorul şi dirijorul, Gheorghe Mustea, le-a mulţumit tuturor celor prezenţi în sală, mărturisind că cea mai mare fericire pentru el, este sala plină de oameni buni la suflet, însetaţi de frumos, care îi ascultă cu drag muzica şi îi fredonează melodiile. „Voi îmi daţi forţă, speranţă, plăcere de a căuta mereu, noi îmbinări de sunete. Sper din tot sufletul că veţi fi în continuare alături de mine, deoarece eu am fost şi voi fi mereu alături de voi”, a conchis maestrul Gheorghe Mustea.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM.