Un caz de succes în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei – apariţie inedită la editura „Springer” a unei cărţi semnate de savanţi moldoveni

2011-05-19
 

The Black Earth. Ecological Principles for Sustainable Agriculture on Cernoziom Soils” by Krupenikov I.A., Boincean B.P., Dent D.

Editura germană „Springer” semnalează o apariţie editorială de excepţie „Cernoziomul. Principii ecologice a agriculturii durabile pe solurile de cernoziom”, sub semnătura remarcabililor prof. Igori A. Krupenikov, colaborator ştiinţific principal la Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului ”Nicolae Dimo”, prof. Boris Boincean, seful Secţiei sisteme agricole a Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, seful catedrei de agroecologie a Universităţii de Stat ”Alecu Russo” din Bălţi şi prof. David Dent din Marea Britanie - o colaborare internaţională de succes, cartea fiind solicitată în mai multe ţări din lume

Lucrarea reflectă situaţia în care se află la ora actuală solul, care reprezintă nu altceva decât temelia dezvoltării durabile a agriculturii - drept unică soluţie viabilă a dezvoltării economiei naţionale, problemele cu care se confruntă agricultura, măsurile de redresare a situaţiei. În volum sunt expuse materiale inedite ce vizează principiile de dezvoltare durabilă a agriculturii, inclusiv, prin promovarea agriculturii ecologice în Republica Moldova, obţinute în baza cercetărilor efectuate atât în cadrul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din Bălţi, cât şi în cadrul Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo”.

Rezultatele obţinute sunt produsul unei munci asidue, ce include o perioadă de 30-50 de ani, fapt ce permite a constata starea reală a cernoziomului la moment, dar şi posibilităţile de redresare a situaţiei. În rezultatul cercetărilor riguroase, specialiştii susţin că cernoziomul poate fi revitalizat, situaţia poate fi revigorată doar în cazul adoptării unor măsuri complexe de restabilire a fertilităţii solurilor în timp real, dată fiind presiunea de exploatare a acestora (presingul antropic).

Graţie muncii dedicate, patrimoniului remarcabil de cunoaştere şi cercetare ştiinţifică a autorilor, lucrarea vine cu noi viziuni privind pericolul încălzirii globale; modalităţile de a evita sau reduce pericolul, inclusiv, prin acumularea carbonului în sol, ce contribuie la sporirea fertilităţii solului, comparativ cu situaţia când carbonul este eliminat în atmosferă şi apare dioxidul de carbon; prevenirea poluării apelor subterane cu nitraţi; prevenirea eroziunii solului; prevenirea răspândirii bolilor, dăunătorilor, buruienilor şi posibilităţi de a majora nivelul producţiei. Şi toate astea expuse într-un mod holistic, sistemic, dar nu reducţionist, lucru ce, în mare măsură, a şi generat problemele cu care se confruntă agricultura astăzi.

Lucrarea este destinată unui auditoriu larg – cercetători, producători agricoli, chiar şi politicieni şi asta pentru că ştiinţa dispune de date experimentale ample, relevante, dar este nevoie de voinţă politică pentru a schimba situaţia. Cartea reprezintă şi un îndemn pentru cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior de profil şi invită la participarea activă la redresarea şi revitalizarea sănătăţii pământului şi agriculturii.

Volumul, executat într-o manieră poligrafică deosebită, a apărut în limba engleză. Tirajul este determinat de comenzile parvenite din diferite tari ale lumii.
Cartea va fi lansata la Chişinău în timpul apropiat.


Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM