Conceptul planului de acţiuni privind economisirea energiei şi resurselor energetice în blocurile AŞM şi Grădina Botanică

2011-05-19
 

În cadrul şedinţei Biroului Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, dr.hab., Vladimir Berzan, directorul Institutului de Energetică al AŞM a prezentat Conceptul planului de acţiuni privind economisirea energiei şi resurselor energetice în blocurile AŞM şi Grădina Botanică.

Directorul institutului a informat că în urma constituirii unui grup de lucru, în comun cu reprezentanţii instituţiilor academice vizate a fost stabilită structura resurselor energetice şi a energiei utilizate de către instituţiile de cercetare ale AŞM, acestea fiind cele tradiţionale (gaze naturale); regenerabile (resturi silvice); energie electrică (procese tehnologice, iluminare, încălzire); energie termică (încălzire, apă caldă); climatizare.

De asemenea, au fost identificate problemele generale în asigurarea cu energie. Pentru partea termică a fost depistată imperfecţiunea schemelor hidraulice ale sistemelor de încălzire a clădirilor; repartizarea neuniformă a fluxurilor de agent termic pe verticală şi orizontală; utilizarea echipamentului termic cu indicatori de performanţă nesatisfăcători; traseul ineficient de livrare a energiei termice pentru unele clădire de la sistemul termoficare centralizat.

Cât priveşte partea electrică s-a stabilit, că nu se dirijează sistemele electrice de iluminat în blocuri; echipamentul funcţionează la sarcini joase cu randament scăzut, ceea ce sporeşte pierderile de energie (punctele de transformare, motoarele electrice în sistemele de ventilare); utilizarea pentru iluminare a becurilor cu eficientă nesatisfăcătoare, inclusiv în sistemele exterioare de iluminare.

A fost menţionată problema ce se referă la performanţa nesatisfăcătoare a izolaţiei termice a clădirilor şi ca urmare a acestui fapt se înregistrează pierderi sporite de energie, iar cu referire la sistemele de alimentare cu apă şi canalizare s-a invocat starea tehnică nesatisfăcătoare condiţionată de uzură ridicată.

În context, directorul institutului a expus Conceptul programului de eficientizare a utilizării energiei şi resurselor energetice în blocurile Academiei, cu accent pe energia termică, electrică şi parţial pe utilizarea surselor regenerabile, în primul rând, a instalaţiilor fotovoltaice pentru acoperirea consumului de energie electrică la nodurile informaţionale şi în scop de iluminare de serviciu în bloc.

Acţiunile şi soluţiile rezonabile propuse presupun modernizarea sistemului de încălzire, aprovizionare cu apă rece şi canalizare; reglării automate la diminuarea consumurilor de energie termică; economisirea energiei în clădiri de producere şi administrative; diminuarea pierderilor la staţiile de transformare din blocuri prin optimizarea schemei de alimentare cu energie electrică; eficientizarea iluminării exterioare, utilizarea lămpilor de tip LED.

De asemenea, au fost propuse acţiuni specifice în cadrul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM şi Grădina Botanică.

Autorul Conceptului a propus elaborarea proiectelor de energie curată care prevede un sistem de serviciu alimentat de la instalaţia fotovoltaică (executant IE AŞM, a. 2011, locul montării – str. Academiei, 5) şi sporirea cotei de alimentare cu energie electrică a nodurilor reţelei informaţionale în baza instalaţiilor fotovoltaice montate pe clădiri (IDSI).

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM