Protecţia plantelor în agricultura ecologică - probleme şi soluţii

2011-05-24
 

Pe 19 mai 2011, Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică (IPPAE) al AŞM, în comun cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova au organizat Seminarul practic „Soluţionarea problemelor de protecţia plantelor în agricultura ecologică”, la care au participat 48 de producători agricoli din toată ţara.

Iurie Senic, şef Direcţie Agricultură Ecologică, Resurse Regenerabile şi Irigare a MAIA a prezentat raportul Evaluarea Conformităţii Producţiei Agroalimentare Ecologice, în care au fost evidenţiate prevederile privind evaluarea conformităţii în domeniul agriculturii ecologice; cadrul legislativ al agriculturii ecologice care întruneşte cerinţele minime obligatorii pentru producţia ecologică; cadrul normativ al producţiei agroalimentare ecologice care stabileşte un statut al calităţii ce poate fi măsurat în produsul final şi modul de producţie în agricultura ecologică.

În cadrul seminarului, dr.hab. Leonid Voloşciuc, directorul IPPAE, a prezentat raportul Realizările IPPAE în soluţionarea problemelor de Protecţia Plantelor în Agricultura Ecologică. În intervenţia sa, raportorul a subliniat necesitatea intensificării activităţilor educaţionale şi de extensiune pentru asigurarea şcolarizării şi perfecţionării cadrelor de diferite niveluri antrenate în obţinerea şi procesarea produselor ecologice. Pornind de la complexitatea tehnologiilor utilizate în Agricultura Eecologică, susţine specialistul în ştiinţe biologice, devine necesară pregătirea teoretică şi practică a specialiştilor încadraţi în acest gen de activitate şi acest lucru urmează a fi efectuat doar sub egida specialiştilor din domeniu. În context, a fost acreditată ideea că alocarea subvenţiilor de stat şi atragerea granturilor locale şi internaţionale pentru susţinerea producţiei agroalimentare ecologice, devine o oportunitate de relevanţă pentru iniţierea şi susţinerea agriculturii ecologice la fazele incipiente de dezvoltare a ei.

Un raport ce vizează pronosticarea şi semnalizarea dezvoltării organismelor dăunătoare în condiţiile agriculturii ecologice a fost prezentat de dr.hab.Vladimir Todiraş. Raportorul a accentuat, că Agricultura Ecologică mizează, în primul rând, pe prevenirea bolilor şi a daunelor şi nu pe tratarea acestora, prognoza şi avertizarea măsurilor împotriva bolilor şi dăunătorilor pentru protecţia integrată a plantelor. Vorbitorul a menţionat necesitatea elaborării a noi modele perfecţionate, care reflectă mai adecvat starea fitosanitară şi argumentarea sistemului de construire a sistemelor agricole, adaptate la condiţiile climatice şi landşaftul Moldovei, implementarea sistemului de dirijare a situaţiei fitosanitare a sistemelor agricole la diferite niveluri de producere de la lotul concret până la gospodărie şi ţară.

La seminar au fost prezentate recomandări practice privind particularităţile tehnologiilor de protecţie a viţei de vie în condiţiile agriculturii ecologice (dr.hab.Vasile Voineac; procedee tehnologice de obţinere a fructelor şi pomuşoarelor ecologice (dr. Mihai Batcu); obţinerea legumelor ecologice în câmp deschis (dr. Lidia Gavriliţă); particularităţile tehnologiilor de protecţie a culturilor legumicole în condiţii protejate (dr. Nicolae Popov); procedee tehnologice de protecţie a cerealelor şi culturilor leguminoase pentru boabe în agricultura ecologică (dr. Arcadie Nicolaev).

De asemenea, au fost demonstrate recentele produse de uz fitosanitar şi tehnologiile elaborate în Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică. Sa constatat, că seminarul practic este o oportunitate de îmbunătăţire a legăturilor între cercetători şi fermieri, şi implementare a noilor tehnologii în agricultură.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM