Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa au semnat Acordul de cooperare ştiinţifică

2011-05-24
 

Astăzi, 24 mai, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a fost semnat Acordul de cooperare ştiinţifică între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa.

Potrivit acordului semnat, Academia de Ştiinţe şi Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa urmează să selecteze, de comun acord, proiecte de cercetare ştiinţifică, la fiecare doi ani, în avantajul reciproc şi interesul societăţii. Prezentul Acord mai presupune extinderea şi aprofundarea cooperării ştiinţifice reciproce între colectivele de cercetători din Republica Moldova şi Franţa; utilizarea în comun a echipamentului şi materialelor; promovarea schimbului de informaţii şi date ştiinţifice; răspândirea metodelor şi tehnicilor de cercetare ştiinţifică; schimbul de cercetători între grupurile de cercetare, prioritate având tinerii cercetători.

Acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a menţionat importanţa acordului pentru comunitatea ştiinţifică, pentru care se deschid noi oportunităţi de colaborare în domeniul ştiinţei. „Consider că acest acord va pune bazele unei dezvoltări eficiente între Republica Moldova şi Franţa, în diferite domenii ale ştiinţei şi va permite crearea unor grupuri de cercetători comune, care vor participa în proiectele europene”, a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

La rândul său, Vladimir Mayer, directorul Biroului din Moscova al Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa şi-a exprimat încrederea că această cooperare ştiinţifică se va dezvolta cu succes şi astfel va avea loc apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. „Sper că semnarea acestui acord de cooperare ştiinţifică să fie un prim pas de succes în dezvoltarea relaţiilor moldo-franceze. Ca rezultat concret, în semnarea acestui document, în acest an va fi semnat un proiect pentru anul 2012-2013, între laboratoarele Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa, anume laboratoarele din cadrul universităţilor şi Academia de Ştiinţe a Moldovei”, a afirmat Vladimir Mayer.

Rodica Isopescu
Centrul Media al AȘM