Spirituale comori inestimabile – Mănăstirile Moldovei

2011-06-08
 

Ieri, 7 iunie, la vestita Mănăstire Curchi din Codrii Orheiului, conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut o întrevedere de lucru cu Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove, însoţit de un grup de înalte feţe bisericeşti.

Subiectul discuţiei s-a axat pe marginea unui proiect derulat la iniţiativa acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu blagoslovirea Mitropolitului Chişinăului şi Întregii Moldove, care prevede cercetarea tuturor mănăstirilor şi schiturilor din Republica Moldova.

Investigaţiile, fiind desfăşurate de un grup de savanţi din cadrul Institutului de Studii Enciclopedice al AŞM, vor finaliza cu editarea unui volum enciclopedic „Mănăstirile Moldovei – inestimabile comori spirituale ale neamului”. Lucrarea urmează să apară în anul 2012.

De menţionat, că mănăstirile ortodoxe din Moldova, de altfel, ca şi toate lăcaşele creştine de acest tip, au avut, de-a lungul anilor, un rol primordial pentru istoria, limba, cultura şi tradiţiile moldovenilor: la mănăstiri au fost fondate primele şcoli, şi-au făcut studii cele mai luminate minţi pe care le-a dat acest picior de plai, au fost deschise primele tipografii şi au văzut lumina zilei primele cărţi, au fost scrise primele letopiseţe care au menţinut şi au cultivat dragostea de credinţa străbună, neam şi ţară.

Centrul Media al AŞM