Să ne iubim trecutul şi locul unde ne-am născut

2011-06-22
 

La 21 iunie 2011, la Institutul de Filologie al AŞM a fost lansată cartea „Basarabia şi Transnistria. Restanţe ale istoriei”, semnată de Vasile D. Ciubuc.

Dr.hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM, a menţionat în debutul lansării că lucrarea abordează probleme de importanţă vitală, de supravieţuire a neamului nostru, autorul lucrării fiind cunoscut publicului încă de prin anii ’80, când ataca cu vehemenţă acest subiect dureros, visând la realizarea idealului sacru al unităţii naţionale.

Prezent la evenimentul lansării, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, a evidenţiat oportunitatea lansării cărţii, întrucât suntem în preajma zilei de 28 iunie, o zi cu o încărcătură istorică aparte pentru poporul nostru, precum şi actualitatea problemelor abordate în lucrare. „Actualitatea problemei reflectate în carte trebuie să fie apreciată de specialişti, de cei care sunt familiarizaţi cu această problemă care prezintă interes deosebit pentru fiecare cetăţean al ţării noastre”, a subliniat prim-vicepreşedintele, exprimând regretul că generaţia Domniei sale nu a avut fericirea de a cunoaşte adevărata istorie a poporului său, „iar un popor care nu-şi cunoaşte istoria, nu are viitor”.

Acad. Mihai Cimpoi consideră apariţia lucrării una binevenită, în contextul discuţiilor care au loc pe marginea problemei basarabene sau „chestiunii basarabene”, cum spunea Eminescu. Academicianul a menţionat că, actualmente, orice studiu despre Basarabia este necesar şi instructiv prin faptul că abordează aspecte importante ale problemei în cauză, abordează esenţa ei, combate interpretările false. Mihai Cimpoi a apreciat în mod deosebit curajul autorului de a scrie o carte despre Basarabia şi Transnistria, o carte care este bine documentată, acesta fiind, de fapt, meritul ei. Criticul literar a accentuat că Vasile Ciubuc era un pasionat, un împătimit de această problemă încă din anii ’80, chiar pe atunci când era foarte riscant să lansezi asemenea idei.

Publicistul şi scriitorul Nicolae Dabija, redactorul şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, a opinat că destinul Transnistriei este, de fapt, destinul nostru şi dacă nu se va găsi o modalitate de a contracara ceea ce ne paşte zilnic, avem şansa de a deveni transnistreni, Vasile Ciubuc fiind, în acest sens, cel care ne preîntâmpină într-un fel asupra acestui pericol. Autorul a demonstrat prin scrierea acestei lucrări un talent de publicist documentat, care merită a fi membru al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, a remarcat Nicolae Dabija.

Scriitorul Valeriu Matei l-a felicitat pe Vasile D. Ciubuc pentru că şi-a adunat aceste articole despre Basarabia şi Transnistria, din care emană, ceea ce Eminescu spunea în articolele sale de publicistică „credinţa în trăinicia poporului român”, autorul fiind dintotdeauna un împătimit al istoriei care trăia la tensiuni maxime toate nedreptăţile din acea perioadă întunecată. Tot ce este expus în carte emană anume această credinţă că poporul nostru a avut şi are puterea şi tăria de a rezista şi de a renaşte din cenuşă ca pasărea Phoenix.

„Este o carte mică după volum, dar mare după conţinut, căci reflectă problemele dureroase ale românilor din Transnistria şi Basarabia”, a spus scriitorul Ion Diordiev, originar din stânga Nistrului. Scriitorul susţine că lucrarea ne pune pe gânduri, în ea este expusă durerea trecutului, de aceea ne îndeamnă să fim mai fermi atunci când e vorba de identitatea noastră şi „daca vrem să avem viitor, trebuie să ne cunoaştem trecutul, să ne iubim locul unde ne-am născut”. Ion Diordiev a sugerat, de asemenea, ca volumul să fie tradus şi în limba rusă şi să fie editat într-un tiraj mai mare, pentru ca să fie citit şi de cei care trăiesc în casa noastră.

Şi autorul Vasile D. Ciubuc îşi doreşte ca lucrarea să fie tradusă şi în alte limbi şi să aibă un tiraj mai mare. „Probabil că o viaţă întreagă am mers spre această carte şi chiar dacă pare micuţă, cartea e arhinecesară, pentru că problema Basarabiei şi Transnistriei e foarte actuală şi stă pe tapet”, a relatat protagonistul evenimentului.

În cadrul lansării au mai luat cuvântul dr.hab., prof. Anatol Eremia, dr. Victor Cirimpei, etnolog, care, de asemenea, au subliniat actualitatea problemelor abordate în lucrare şi perspicacitatea cu care se pune actualmente problema identitară în ţara noastră, adevărul istoric şi momentele esenţiale ale istoriei noastre.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM