Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM a relansat revista „Tendinţe Economice în Republica Moldova”

2011-06-22

După o pauză de 6 ani, la 21 iunie curent, Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM, cu sprijinul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova a relansat publicaţia trimestrială de analiză economică „Tendinţe Economice în Republica Moldova”.

Publicaţia conţine o analiză comprehensivă a economiei Republicii Moldova, inclusiv a diferitor sectoare, precum finanţele publice, comerţul intern şi extern, mediul de afaceri şi reformele structurale, salariile şi piaţa forţei de muncă.

M.c. Ion Tighineanu, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a menţionat că Academia de Ştiinţe a Moldovei salută implicarea Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică în realizarea acestui proiect. „Consider că relansarea acestei reviste este de o importanţă majoră pentru Republica Moldova. Este necesar să informăm societatea noastră şi să asigurăm accesul la informaţie peste hotare, astfel vom atrage mai multe proiecte europene şi internaţionale”, a declarat vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În acelaşi context, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a precizat că publicaţia reprezintă o sursă de informaţie utilă şi sigură, ce consolidează şi îmbunătăţeşte capacităţile analitice şi de comunicare în ţară.

„Este o publicaţie trimestrială, elaborată cu scopul de a oferi un produs informaţional şi analitic, ce ar cuprinde o analiză obiectivă cu privire la dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Pe viitor, noi vom încerca să elucidăm doar trendurile, iar concluziile şi comentariile vor fi minore, deoarece noi dorim ca publicaţia să fie un document de referinţă pentru mediul de afaceri, mediul academic, societatea civilă etc”, a subliniat Alexandru Stratan, directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică în prezentarea sa.

Fiind elaborată de Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM, publicaţia presupune aplicarea unor metode de cercetare analitice în procesul de elaborare a deciziilor pe ţară, informarea publicului local şi străin, cu privire la tendinţele de dezvoltare din Moldova.

Revista „Tendinţe Economice în Republica Moldova” este disponibilă în limbile română şi engleză, şi poate fi descărcată gratis de pe pagina web a Institutului: http:/www.iefs.md, împreună cu baza de date cu indicatorii.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM

Interviul dlui dr.hab. Alexandru Stratan, director al IEFS, oferit grupului de presă IMEDIA

Alexandru Stratan: Ne dorim ca publicaţia „Tendinţe în Economia Moldovei” să devină una de referinţă

CHIŞINĂU (Imedia, 23 iunie) - Interviu Imedia cu Alexandru Stratan, directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică

Imedia: Institutul de Economie, Finanţe ţi Statistică a relansat, după o pauză de şase ani, publicaţia „Tendinţe în Economia Moldovei" (TEM).

Avem nevoie de o viziune alternativă, profesionistă şi independentă, care poate contribui la îmbunătăţirea politicilor publice", astfel a apreciat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei relansarea publicaţiei, a cărei lipsă pe piaţa informaţională timp de mai mulţi ani s-a făcut simţită. El a adăugat că independenţa, obiectivitatea şi echidistanţa analizelor elaborate de cercetători ştiinţifici ai IEFS va duce, într-un final, la îmbunătăţirea actului de guvernare. Relansarea publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei" este o iniţiativă a Republicii Moldova, pe care o vom sprijini şi în continuare în vederea sporirii capacităţilor analitice proprii, a spus Wolfgang Behrendt, şeful Secţiei Politice şi Economice a Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.

Fiind publicată iniţial între anii 1996 şi 2005, TEM este editată în prezent cu sprijinul Delegaţiei UE în Moldova şi a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul proiectului comun Misiunea Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice.

Dle Stratan, care sunt tendinţele care marchează economia moldovenească?

Alexandru StratanAlexandru Stratan: Performanţa economiei naţionale în anul 2010 a fost peste aşteptări. De altfel, ca şi în primul trimestru, care a produs surpriza cu o creştere de 8,4%.

În primul trimestru al anului 2011, cursul monedei naţionale s-a întărit comparativ cu dolarul SUA, atât în termeni nominali (cu 2,2%), cât şi reali (cu 9,37%), astfel prelungind tendinţa din prima jumătate a anului 2010. În genere, putem afirma că în anul 2010 şi primul trimestru 2011 sistemul bancar a susţinut economia naţională prin noile condiţii şi reguli economice, păstrându-ş stabilitatea şi credibilitatea în pofida mediului economic nu tocmai favorabil.

Exporturile de mărfuri au crescut mai rapid decât importurile, în 2010 creşterea exporturilor s-a datorat unui avans mai puternic a fluxurilor comerciale cu CSI, iar în 2011 pe direcţia ţărilor partenere ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, structura exporturilor se menţine în tiparele vechi fiind dominat de produsele agroalimentare în proporţie de 45%.

Investiţiile străine directe au avut o creştere procentuală înaltă în 2010, dar fluxul şi stocul ISD este mic, abia depăşeşte nivelul anului 2005.

Are loc o reorientare a remiterilor după provenienţa geografică. În 2010 Federaţia Rusă a deţin8ut cota maximă cu o pondere de 55% din total. În opinia noastră, şi pe termen mediu Republica Moldova va beneficia de un aflux de valută, poate nu atât de mare cum a fost până în 2008, dar pe termen scurt remiterile în Moldova vor veni şi cercetările arată că în acest an au crescut cu 20%.

În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta va rămâne în anul 2011 la acelaşi nivel ca şi în 2010, de circa 7,4%. Această situaţie este destul de stranie în condiţiile în care există creştere economică şi are loc relansarea sectoarelor economiei naţionale, menţionăm în studiului. Într-adevăr, am avut creştere economică fără dezvoltare.

Imedia: Este o prognoză personală a cercetătorilor care au participat la elaborarea publicaţiei, aţi menţionat atunci când v-aţi referit la previziunile pentru 2011. La ce ne putem aştepta în acest an, d-le director?

Alexandru Stratan: Potrivit estimărilor noastre, creşterea economică în acest an va fi de 7,4% la sută. Poate, pentru unii, suntem prea optimişti, afirmam însă şi la început de an că creşterea în 2011, nicidecum nu va fi mai mică de 6-7 la sută, după un avans de 6,9% în 2010. Nu ne-am condus de prognoza Ministerului Economiei sau cea a Fondului Monetar Internaţional, avem estimările proprii. Nu ştiu dacă rezultatul bun din primul trimestru (8,4% - Imedia) vine să confirme prognozele noastre, dar cel puţin modelul aplicat de noi estimează ritmuri de creştere mai mari decât media istorică..

Vom avea în 2011 un ritm mediu anual al nivelului inflaţiei de 7-8%. Estimăm o uşoară apreciere a monedei naţionale în raport cu dolarul american. Nivelul salariului mediu, în termeni reali, va creşte cu 3-4% în anul 2011. Ne aşteptăm la o scădere a ratelor dobînzii. Această scădere se va datora mai curând rezervelor interne ale băncilor, decât a instrumentelor politici monetare.

Prognoza noastră poate fi considerată „pasivă", deoarece evoluţia, în mare parte, depinde factorii externi.

Mă voi referi doar la cîteva cifre, incluse în studiu. Autorii anticipează un curs mediu de 11,91 lei pentru un dolar în 2011, o creştere a exporturilor cu 17,7% şi a importurilor cu 17,4%,o creştere a industriei cu 8,5% şi a agriculturii cu 6,8% faţă de anul trecut.

Imedia: Ce este, în fine, publicaţia „Tendinţe în Economia Moldovei" şi cui îi este adresată?

Alexandru Stratan: O publicaţie trimestrială, elaborată în scopul de a oferi un produs informaţional şi analitic ce cuprinde o analiză analitică obiectivă a ceea ce se întâmplă în economia moldovenească. Ne dorim ca MET să devină o publicaţie de referinţă pentru diverşi actori din ţară şi străinătate: entităţi publice, parteneri de dezvoltare, reprezentanţii mediului de afaceri, academic, sectorului asociativ şi publicului larg. În 2011 vor apărea trei ediţii în limbile română şi engleză. Iar la sfârşit de an va apărea a patra ediţie ce totaliza evoluţiile şi tendinţele economice anuale.

Sursa: http://www.imedia.md/libview.php?l=ro&idc=242&id=2280&parent=0

Compania TeleRadio Moldova despre relansarea Revistei

 

Sursa: http://trm.md/index.php?module=stiri_int&news_id=26018