Lansarea cărţii „Gheorghe V. Madan”. Scrieri. Ediţie în două volume (Colecţia „Moştenire”) s-a încununat de succes

2011-06-24

La 23 iunie curent, Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM a organizat în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, lansarea cărţii Gheorghe V. Madan. Scrieri. Ediţie în două volume (Colecţia „Moştenire”), Editura „Ştiinţa”, 2011.

În cuvântul său de deschidere, Silviu Tabac, vice-directorul Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM a subliniat importanţa apariţiei unei asemenea lucrări prestigioase în Republica Moldova şi a mulţumit din suflet tuturor autorilor şi colaboratorilor pentru că au ales ca Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM să fie gazda acestui eveniment. Referitor la denumirea colecţiei, dr. in istorie, Silviu Tabac a afirmat că colecţia se numeşte pe bună dreptate moştenire, pentru că cei ce publică această colecţie, într-adevăr ţin la moştenirea noastră valoroasă pe care ne-au lăsat-o predecesorii.

„Pentru mine, apariţia acestor două volume, este o mare bucurie, pentru că în conştiinţa mea şi în amintirile mele, acest Gheorghe V. Madan a fost un om, un autor, un personaj foarte interesant, enigmatic şi uneori controversat. Chiar dacă Gheorghe V. Madan nu a fost un om de ştiinţă, el a prins atâtea lucruri frumoase, care deschid în faţa noastră o atmosferă de epocă”, a declarat plin de mândrie, scriitorul Vladimir Beşleagă.

Câteva impresii despre lucrări a oferit şi criticul literar Mircea V. Ciobanu, redactor-şef la Editura „Ştiinţa”, care a precizat că: „Sub aspect poligrafic aceste două volume ale ediţiei arată foarte convingător, întrucât ar fi fost suficient să ne adunăm, să semnăm apariţia acestei cărţi şi să ne apucăm de citit”.

În acelaşi context, scriitorul şi dramaturgul Constantin Cheianu a adăugat că aceste cărţi nu sunt pur şi simplu nişte bucăţi de hârtie, ci sunt momente de memorie vie, pe care le recuperăm astăzi, la 20 de ani de la declararea independenţei.

În încheierea evenimentului, Mihai Papuc, a făcut o prezentare succintă a celor două volume, menţionând că: volumul I al ediţiei Scrieri include proza, pagini de publicistică, o serie de traduceri şi corespondenţa scriitorului Gheorghe V. Madan. Acest volum a fost alcătuit în baza bibliografiei lui Gheorghe V. Madan, care până la anul 1997 s-a îmbogăţit simţitor graţie unor cercetători precum Iurie Colesnic, Iordan Dadcu, Sava Pânzaru, Ion Varta, Gheorghe Negru, Constantin Eretescu etc.

Cel de-al doilea volum este consacrat în întregime activităţii de folclorist şi etnograf a scriitorului Gheorghe V. Madan. De asemenea, în volumul de folcloristică este inclus: studiul monografic al satului basarabean ,,Truşeni”, un manuscris inedit de folclor păstrat în arhiva poetului Vasile Luţcan şi texte folclorice, culese şi prezentate de Gheorghe V. Madan, în anul 1928, într-o colecţie de folclor românesc.

La evenimentul lansării au participat cercetători ştiinţifici de la instituţiile academice de profil, scriitori, muzicieni, editori şi interpreţi de folclor.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM