Viitorul constituţional al Republicii Moldova

2011-06-29

Marţi, 28 iunie, a avut loc Masa rotundă „Reforma constituţională în Republica Moldova: probleme şi oportunităţi”, organizată de către Institutul de Istorie, Stat şi Drept (IISD) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Moderatorul evenimentului, dr. hab., prof. Andrei Smochină, vicedirector al IISD al AŞM , a declarat că prima Constituţie a Republicii Moldova a avut multe lacune. În acest sens, profesorul a subliniat că, Constituţia din 1994 a fost scrisă fără nici o experienţă anterioară, specificând că „în perioada 1940–1994 nu a fost promulgată nici o lege de către organele de conducere de pe teritoriul Basarabiei, ele fiind emise de către Moscova. Situaţia s-a înrăutăţit treptat finalizând cu o criză constituţională”.

Participanţii la dezbateri au discutat despre modificarea sistemului constituţional autohton, în vederea identificării unei soluţii ce vizează alegerea şefului statului. „Trebuie depuse eforturi în depăşirea acestei situaţii care persistă de mai mult de doi ani”, a menţionat dr. în istorie, Gheorghe Cojocaru, director al IISD.

Dr. hab.Teo Cîrnaţ, director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, a prezentat modelele de sisteme parlamentare europene raportate la opţiunea instituţională a sistemului politic.

În cadrul manifestării au mai luat cuvântul constituţionaliştii dr. hab., prof. Sergiu Cobâneanu, dr.hab., prof. Marcel Cuşmir ş.a.

În căutarea unei soluţii finale, participanţii au decis să se reîntâlnească în cadrul altor mese rotunde pentru a propune oficialităţilor o modalitate viabilă de a depăşi acest impas politic.

Centrul Media al AŞM