Prima Şcoală de vară în domeniul nano-tehnologiilor şi ingineriei biomedicale şi-a dat startul

2011-07-04
 

La 3 iulie 2011, la Universitatea Tehnică din Moldova a avut loc deschiderea primei Şcoli de vară în domeniul nano-tehnologiilor şi ingineriei biomedicale „Nano-Bioinginerie-2011”. Acţiunea este organizată în cadrul Proiectului PC7 MOLD-ERA şi se va desfăşura în intervalul 3-7 iulie.

În deschiderea evenimentului, m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, coordonatorul Proiectului PC7 MOLD-ERA, a subliniat că este pentru prima oară când în Republica Moldova se organizează o Şcoală de vară multidisciplinară, la intersecţia mai multor domenii pentru a dezvolta capacităţi creative şi a pregăti cadre performante pentru ţara noastră. Coordonatorul Proiectului a exprimat speranţa că această interacţiune şi integrare în spaţiul european de cercetare va crea mai multe oportunităţi, vor fi deschise mai multe firme mixte, unde aceşti tineri, bine pregătiţi, vor avea posibilitate să lucreze, să zidească acasă, acesta fiind de fapt şi scopul prioritar al proiectului.

În contextul oportunităţii organizării aceste Şcoli de vară, m.c. Ion Tighineanu a specificat că nano-tehnologia este viitorul industriei, o prioritate în acest sens fiind şi implementarea unei culturi tehnologice în societate şi asta pentru că nano-tehnologiile sunt parte a tehnologiilor moderne, a tehnologiilor de vârf. „La dimensiuni de nano, aceasta înseamnă dispozitive cu dimensiuni foarte mici care consumă puţină energie. Este vorba şi de faptul că suntem limitaţi în resurse naturale şi scopul este de a utiliza nano-tehnologiile pentru a obţine nano-dispozitive foarte mici, dar cu performanţe mult mai înalte decât cele clasice”, a remarcat specialistul în nano-tehnologii, m.c. Ion Tighineanu.

Prof. Victor Şontea, şef Catedră dispozitive semiconductoare a Universităţii Tehnice a Moldovei, directorul Şcolii de vară, a menţionat că prin deschiderea acestei Şcoli de vară se doreşte familiarizarea tinerilor care sunt mai aproape de medicină, de bioinginerie, de problemele ce vizează nano-tehnologiile moderne, cu aplicarea lor în medicină, iar cei care sunt specialişti în nano-tehnologii să fie iniţiaţi în problemele legate de bioingineria medicală. Astfel, organizatorii şcolii speră că în consecinţă vor apare noi specialişti care posedă cunoştinţe profunde în domeniul lor de bază, dar şi în domeniul nano-tehnologiilor şi bioingineriei medicale, dat fiind că aceste domenii reprezintă viitorul nostru.

Un început bun şi succese pe viitor, în acest domeniu de importanţă pentru Republica Moldova, le-a dorit participanţilor la Şcoala de vară Igor Cojocaru, directorul Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale. „Aş vrea foarte mult ca peste un an-doi să fiţi toţi angajaţi a unor mari companii care au un interes deosebit pentru Republica Moldova şi sunt bucuros nespus că la specialitatea de microelectronică, nano-tehnologii şi sisteme biomedicale acum apar cei mai puternici studenţi din cadrul universităţilor, instituţiilor de cercetare, dar şi business”, a declarat directorul IDSI.

Participantă la Şcoala de vară, Elena Chiriac, este absolventă a specialităţii Ingineria Sistemelor Biomedicale. Actualmente, îşi face masteratul în inginerie biomedicală şi activează la serviciul de pază al Spitalului Internaţional „Medparc”. Elena s-a arătat foarte interesată de acest domeniu, pentru că este unul nou şi a venit la aceste cursuri pentru a afla cât mai multe despre biocompatibilitatea de ţesuturi şi materiale, cum se pot folosi nano-tehnologiile în medicină, în diagnosticul bolilor şi a diferitor maladii, pentru a transporta chiar acelaşi medicament în celulă pentru a nu face intervenţii chirurgicale, pe care persoana le recuperează un timp mai îndelungat, pentru a face, în ultimă instanţă, ceva minim invaziv care ar fi mai puţin dăunător organismului uman.

Şcoala de vară „Nano-Bioinginerie-2011” a întrunit 30 de tineri, selectaţi prin concurs, de la diverse instituţii de cercetare din cadrul AŞM, USMF „Nicolae Testemiţanu”, UTM, institute de cercetare din cadrul Ministerului Sănătăţii şi întreprinderi mici.

Pe parcursul celor 5 zile, prelegerile vor fi susţinute de profesori şi cercetători din partea organizaţiilor partenere, printre care: Hannover Medical School (Germania), Center for Device Thermography and Reliability (Bristol, Marea Britanie), Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” şi Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Prima prelegere a fost susţinută de către m.c. Ion Tighineanu, coordonatorul proiectului PC7 MOLD-ERA.

Reprezentanţii firmei NITECH, care au venit cu utilaj performant pentru nano-tehnologie şi biomedicină, vor realiza şi cursuri practice cu audienţii, pe final tinerii urmând să susţină şi un test. La sfârşitul cursurilor, tinerii vor participa la Conferinţa internaţională în nano-tehnologii şi inginerie biomedicală, care îşi va desfăşura lucrările la 7-8 iulie curent, în incinta Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM