Promovarea si valorificarea biotehnologiilor microbiologice moderne

2011-07-07
 

În zilele de 6-7 iulie curent, Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan” a AŞM a găzduit Conferinţa Internaţională „Biotehnologia microbiologică - domeniu scientointensiv al ştiinţei contemporane”, care a întrunit personalităţi marcante, cercetători în domeniu din 7 din ţări.

Participanţii la eveniment au fost salutaţi de acad. Valeriu Rudic, directorul Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, care a exprimat convingerea că acesta va contribui la intensificarea cercetărilor în domeniul microbiologiei şi la familiarizarea cu noile tehnologii. „Ne vom dedica dezvoltării pentru viitor în domeniul ştiinţei şi tehnologiilor, institutul nostru fiind onorat sa desfăşoare acest for, la care participă nume notorii, experţi în domeniul microbiologiei si biotehnologiei”. Directorul institutului speră că în cadrul acestei reuniuni vor fi iniţiate discuţi între potenţiali parteneri pentru identificarea nişelor privind cooperarea, care ar avea finalitatea unor proiecte inovative în aceste domenii promiţătoare.

În deschiderea Conferinţei a luat cuvântul preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a menţionat importanţa cercetărilor microbiologice pentru umanitate, ce oferă oportunităţi şi modele sistemice de înţelegere a proceselor microbiologice şi biotehnologice. „Este foarte important să conferim acestui domeniu un statut corespunzător şi să contribuim la întărirea lui”, a subliniat preşedintele AŞM, adresând cuvinte de apreciere celor care contribuie la dezvoltarea microbiologiei. În acest sens, a remarcat personalitatea acad. Valeriu Rudic pentru entuziasmul şi determinarea de a învinge orice obstacol şi de a promova valoarea ştiinţei, dar şi pentru organizarea acestui for internaţional de anvergură, unde vor fi prezentate materiale relevante pentru domeniul microbiologiei şi biotehnologiei.

Acad. Gheorghe Duca a îndemnat la conştientizarea importanţei acestui domeniu pentru teorie şi practică şi impactul pe care îl are acesta asupra diferitor ramuri de dezvoltare a societăţii, iar multitudinea de rezultate pe care le obţine institutul, istoriile de succes să se facă auzite, astfel încât societatea să înţeleagă că procesul de cercetare este nu doar interesant, dar şi un proces de sacrificiu. „Dacă se va face acest lucrul, vom menţine rolul important al ştiinţei în societate, iar dacă nu se va investi în ştiinţă, nu va fi nici impact asupra dezvoltării”, a concluzionat preşedintele AŞM.

În numele Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, un mesaj de salut participanţilor a adresat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, coordonatorul Secţiei. „Microbiologia este un domeniu de activitate de perspectivă, iar cei care au cunoştinţe în biologie recunosc însemnătatea acestei ştiinţe”, a declarat acad. Teodor Furdui. Domnia sa a menţionat succesele înregistrate de microbiologii institutului, în context specificând faptul că unul dintre primele preparate care au fost utilizate în medicină - Biorul - a fost descoperit în cadrul Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM care are o largă utilizare în diverse domenii ale medicinii. Toate aceste realizări, a remarcat prim-vicepreşedintele AŞM, se datorează neobositului savant, academician Valeriu Rudic, care a putut găsi tangenţe cu diferite domenii, această conferinţă fiind o nouă etapă în intensificarea acestei structuri.

În cadrul şedinţei de comunicări au fost incluse 58 rapoarte, în care au fost abordate subiecte ce vizează probleme din domeniul biotehnologiilor microbiologice din tarile participanţilor, care permit extinderea hotarelor ştiinţei europene.

Conferinţa a fost organizata de Institutul de Microbiologie si Biotehnologie al AŞM, Societatea Microbiologilor din Moldova şi a avut drept scop deschiderea discuţiilor asupra problemei de utilizare a biotehnologiilor microbiene si impactului lor asupra unor aspecte ale dezvoltării societăţii, căile posibile de soluţionare a diverselor probleme ale societăţii moderne utilizând rezultatele biotehnologiilor microbiene.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM