Vizită de lucru la loturile de implementare a Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM

2011-07-12
 

Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui şi secretarul ştiinţific general al AŞM, dr.hab., prof. Ion Guceac au efectuat, la sfârşitul săptămânii trecute, o vizită de lucru la experienţele Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor (IGFP) al AŞM din gospodăria Rădoaia, r-n Sângerei, pentru a lua act de rezultatele care au fost implementate în practică în cooperativa agricolă “Colina agrară”.

Rezultatele implementării au fost prezentate de către dr.hab. Vasile Botnari, director adjunct pe ştiinţă al IGFP. Savantul a menţionat că în anul curent în gospodăria respectivă au fost fondate loturi demonstrative la mai multe culturi, precum triticalele, grâul de toamnă, grâul de primăvară, orz de primăvară, două soiuri de năut, un soi de soia „zodiac”, specificând că toate soiurile sunt create în cadrul Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM şi au fost amplasate pe suprafeţe impunătoare, de exemplu: soia pe 100 ha, triticalele pe 63 ha, secara pe 24 ha - în total, circa 450 ha. Scopul acestor experienţe este de a multiplica seminţele la soiurile create în institut şi a obţine certificate de calitate, astfel încât, pe viitor să poată fi extinse şi în alte gospodării.

Totodată, prof. univ.Vasile Botnari a prezentat experienţele cu alte culturi legumicole - un soi de ceapă-diamant care a fost omologat în 2011, unde se produc atât plantele-mamă, cât şi cultura seminceră pentru seminţe, în anul acesta fiind deja preconizată obţinerea de seminţe şi plante-mamă. De asemenea, sunt preconizate culturi semincere la morcov, la sfeclă roşie, la patru soiuri de tomate, la fasole pentru păstăi, pentru ca pe viitor mai repede să multiplicăm aceste soiuri care sunt create în instituţiile de cercetări.

Într-o altă ordine de idei, savantul a subliniat colaborarea eficientă cu producătorii din cooperativele agricole, care au experienţă în producerea seminţelor, dispun de utilaj pentru producere şi asta pentru că aceştia sunt mai dotaţi din punct de vedere material. Drept consecinţă, calitatea recoltării este mult mai înaltă decât în condiţiile instituţiilor de cercetare care sunt utilate insuficient.

Referitor la obţinerea certificatelor de calitate, dr.hab. Vasile Botnari a informat că inspectoratul principal de stat de la Chişinău şi Sângerei au vizitat deja câmpurile şi au făcut evidenţa asupra calităţii semănăturilor, subliniind că pentru instituţiile de cercetări este importantă obţinerea certificatelor de calitate la categoriile superioare, la seminţele bază şi prebază.

La vizita de lucru au participat secretarul ştiinţific al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, dr. Gheorghe Tudorache, proprietarul gospodăriei „Colina agrară”, Ion Pînzaru şi cercetătorul ştiinţific al IGFP, amelioratorul soiurilor de tomate dr.Nadejda Mihnea.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,

s. Rădoaia, Sângerei