Comisia metodică a Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului - la Staţiunea experimentală din Cahul

2011-07-13
 

Anual, în lunile iunie-iulie demarează lucrările Comisiei metodice a Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului (IPAPS) „Nicolae Dimo”. În acest sens, săptămâna trecută, Comisia metodică a institutului s-a întrunit la Staţiunea Experimentală de Pedologie şi Combatere a eroziunii solului din comuna Lebedenco, r-l Cahul, fondată în anul 1994, unde au fost examinate obiectele de cercetare şi câmpurile de implementare în SRL „IRI-Carmen”.

La lucrările Comisiei metodice au participat: directorul IPAPS, acad. Serafim Andrieş, dr. Olga Arhip, secretar ştiinţific al Institutului, dr. Dumitru Bratco, consultant Direcţie instruire, cercetare, extensiune şi tehnologii informaţionale a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Constantin Matcaş, preşedintele „IRI-Carmen”, Radion Băncilă, şef adjunct Direcţie agricolă, r-n Cahul, şefi de laboratoare şi cercetători ai Institutului.

Potrivit directorului IPAPS, acad. Serafim Andrieş, la Staţiunea experimentală respectivă, pe o suprafaţă de 550 de ha, Laboratorul combaterea eroziunii solului testează-demonstrează procedee, tehnologii, norme, privind minimalizarea proceselor erozionale. De asemenea, aici activează Laboratorul îngrăşăminte organice şi fertilitatea solului care elaborează şi implementează tehnologii de sporire a fertilităţii solurilor erodate. O altă direcţie, foarte actuală pentru Republica Moldova, vizează extinderea suprafeţelor irigate. În acest context, Laboratorul ameliorarea solurilor efectuează cercetări privind impactul irigaţiei cu apă de diferită calitate asupra solurilor. În baza rezultatelor obţinute se elaborează tehnologii de prevenire şi combatere a proceselor de degradare a solurilor irigate.

În debutul lucrărilor Comisiei metodice, acad. Serafim Andrieş a evaluat starea de calitate a solurilor Moldovei cu indici agrochimici, agrofizici, pedoerozionali, pedoameliorativi. S-a remarcat că starea de calitate este nesatisfăcătoare pentru a obţine recolte majore. Întrebat de ce a fost selectată anume această staţiune pentru cercetări, directorul IPAPS a menţionat că eroziunea în această zonă prezintă cea mai gravă formă de degradare a solului. De asemenea, a fost prezentată harta solurilor erodate din Republica Moldova, care constituie 40% din suprafaţa terenurilor agricole.

În contextul celor expuse, Institutul nominalizat a elaborat Planul de acţiuni privind implementarea complexului de măsuri de conservare şi sporire a fertilităţii solului, priorităţile căruia constau în aplicarea măsurilor ştiinţific argumentate, simple în executare, puţin costisitoare, economic şi ecologic efective, dar şi în aplicarea pe larg a practicilor agricole prietenoase mediului.

O analiză complexă privind monitorizarea proceselor erozionale, a prezentat Grigore Dobrovolschi, şef Laborator combaterea eroziunii solului. Cercetătorul a menţionat sistemul cadru de combatere a eroziunii solului la nivel de bazin hidrografic prin implementarea: cultivării culturilor agricole în fâşii alternative pe sol cu diferit grad de eroziune; lucrării antierozionale a solului pe 350ha.

Un studiu comparativ al diferitor metode de lucrare a solului pe versanţi realizează doctorandul Gheorghe Ciudin. Cercetările se efectuează pe cernoziom obişnuit slab, moderat şi puternic erodat care predomină în sudul republicii. Autorul studiului a efectuat cercetări privind lucrarea de bază a solului care include: arătura cu întoarcerea brazdei la 23-25 cm; lucrarea minimă cu păstrarea resturilor vegetale la suprafaţa solului; afânarea adâncă fără introducerea brazdei la 40-45 cm; lucrarea nulă. Pe aceste variante de lucrări se testează efectul antierozional al fisurării solului aplicat în combinaţie cu drenajul cârtiţă.

Dr. Vasile Plamădeală, şef Laborator îngrăşăminte organice a expus subiectul privind stabilirea influenţei diferitor procedee de fertilizare organo-minerală asupra însuşirilor agrochimice şi agrofizice ale cernoziomului obişnuit slab erodat şi productivităţii plantelor de cultură.

În cadrul Laboratorului ameliorarea solului, condus de dr. Vladimir Filipciuc, se efectuează cercetări privind influenţa irigaţiei prin picurare asupra solului din plantaţiile pomiviticule. În acest sens, şeful Laboratorului a prezentat rezultatele obţinute în raioanele Cantemir şi Cahul privind modificarea însuşirilor solurilor din Zona de Sud a republicii şi măsurile de prevenire şi combatere a degradării lor.

O evaluare privind starea terenurilor arabile şi plantaţiilor pomiviticole din SRL „IRI-Carmen” a făcut Constantin Matcaş, preşedintele gospodăriei experimentale. Domnia sa a accentuat eficacitatea complexului de măsuri implementat în cadrul gospodăriei, propus de Institut.

În concluzie, Comisia metodică a constat că fiecare responsabil de obiectul de cercetare a făcut o prezentare a stării actuale a problemei cu utilizarea hărţilor, diagramelor, figurilor, oferind cifre concrete. Comisiei metodice şi invitaţilor le-au fost prezentate schema experienţelor şi primele rezultate obţinute în anul curent. A fost expusă opinia, că deşi Proiectul instituţional se află în derulare până în 2014, este îmbucurător faptul că deja la jumătate de an au fost prezentate date analitice pertinente de laborator. S-a constatat şi faptul că experienţele sunt amenajate cu o mare responsabilitate, este respectată tehnologia de cultivare a plantelor de cultură. Şi toate acestea graţie conlucrării fructuoase şi rezultative a cercetătorilor Institutului cu preşedintele gospodăriei şi cu specialiştii SRL „IRI-Carmen”.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,

c. Lebedenco, Cahul