Gheorghe Bobână - Explorator neobosit al patrimoniului neamului românesc – la 65 de ani

2011-07-25

La 21 iulie 2011, a avut loc simpozionul „Gheorghe Bobână - Explorator neobosit al patrimoniului neamului românesc”, consacrat aniversării a 65-a de la naşterea dr. hab. Gheorghe Bobână, cercetător al culturii şi gândirii filosofice româneşti.

Directorul Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe politice AŞM, dr. hab., prof. univ. Victor Moraru, a dat citire unui mesaj de felicitare din partea Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, adresat sărbătoritului.

Cuvânt de salut a avut m.c. Maria Duca, care i-a dorit omagiatului să promoveze şi în continuare, tot cu atâta insistenţă filosofia, gândirea logică, evolutivă. „Domnul Bobână este un promotor al tinerei generaţii, o persoană insistentă, dar foarte modestă şi sensibilă”, a subliniat rectorul Universităţii AŞM.

În cadrul evenimentului a fost lansată „Bibliografia Gheorghe Bobână” în variantă electronică, lucrare elaborată la iniţiativa Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „Andrei Lupan”.

În această, zi alături de omagiat a fost acad. Andrei Eşanu, care şi-a amintit cu nostalgie de anii tineri ai studenţiei, petrecuţi împreună. „Prin lucrările dedicate Cantemireştilor, prin ediţiile de opere ale marilor noştri înaintaşi, Gheorghe Bobână se înscrie în rândul cercetătorilor de prim rang în ştiinţa academică din Republica Moldova”, a remarcat acad. Andrei Eşanu.

„Secretul succesului domnului Bobână este moralitatea”, a menţionat dr. hab. Vasile Ţapoc, în viziunea căruia, munca depusă de Gheorghe Bobână, este asemenea muncii oamenilor care desfundă izvoare, iar filosofia n-ar avea viitor dacă n-ar fi cercetători de genul domnului Bobână, „dumnealui fiind original prin pătrunderea la origini”.

Despre contribuţia pe care a avut-o omagiatul la încetăţenirea filosofiei în spaţiul Republicii Moldova, a vorbit dr. Ana Pascaru. „Prin ceea ce se cheamă istorie a filosofiei, aţi încercat să aduceţi trecutul în viitor, şi să-l treceţi prin prezent, demonstrând valorile unei comunităţi umane, care are nevoie de un spaţiu cultural ”, a subliniat vorbitoarea.

„Gheorghe Bobână poate fi un model de comportament civic, intelectual prin ceea ce spune şi ce înfăptuieşte”, a spus consăteanul omagiatului, dr. hab. în studiul artelor Tudor Stăvilă.

Dr. Victor Juc l-a numit pe omagiat „explorator neobosit al patrimoniului neamului românesc”, argumentând acest titlu prin faptul că acesta şi-a consacrat creaţia explorării gândirii filosofice româneşti. „Este autorul mai multor monografii, care a pus în valoare conceptele filosofice şi social-politice ale unor mari gânditori”.

Gheorghe Bobână este de părerea că ştiinţa trebuie să fie un arbitru în rezolvarea problemelor, disputelor de ordin public. „Ştiinţa este un fel de privire spre viitor, o anticipaţie a acestuia”, iar organizarea acestui simpozion reprezintă totalizarea activităţii sale timp de 35 de ani de când activează în cadrul Academiei de Ştiinţă a Moldovei.

Omagiatul a ţinut să le mulţumească colegilor de susţinerea şi încrederea care au manifestat-o până acum, dar şi pentru prezenţa la acest eveniment.

Lilia Cîrlan,
Centrul Media al AŞM