Modalităţi eficiente de implementare a noilor tehnologii în agricultură

2011-08-01
 

Pe 27 iulie 2011 a avut loc Seminarul practic “Probleme de protecţia plantelor în obţinerea legumelor ecologice”, organizat de Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică (IPPAE) al AŞM, în comun cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. La seminarul organizat în baza Gospodăriei Ţărăneşti „Alexandru Omelciuc” din comuna Gura Bâcului, r-n Anenii Noi a participat o grupă de producători agricoli, orientaţi la producerea legumelor ecologice, precum şi colectivul de creaţie din partea României a proiectului „Dezvoltarea de prototipuri tehnologice integrate pentru cultivarea terenurilor în sistem ecologic cu cereale, leguminoase anuale şi perene şi cu plante tehnice şi legume”, obţinut în cadrul Programului de colaborare bilaterală între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din România (ANCS).

Evenimentul a fost deschis de către conducătorul gospodăriei A. Omelciuc, cunoscut printre producătorii agricoli prin diversele idei inovaţionale şi care participă activ la implementarea largă a tehnologiilor de obţinere a produselor ecologice.

Cuvântul de salut din partea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a fost rostit de către Şeful Direcţiei de Agricultură Ecologică, Iu. Senic, iar din partea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică din România (ANCS), profesorul I. Toncea, care este unul din liderii mişcării pentru implementarea agriculturii ecologice în România.

Dr.hab. Leonid Voloşciuc, directorul Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM şi coordonator al proiectului a fundamentat necesitatea organizării seminarului şi a enumerat seria de acţiuni planificate pentru ameliorarea situaţiei din acest domeniu, după care a prezentat raportul „Realizările IPPAE în soluţionarea problemelor de Protecţia Plantelor în Agricultura Ecologică”. Raportorul a menţionat necesitatea intensificării activităţilor educaţionale şi de extensiune pentru asigurarea şcolarizării şi perfecţionării cadrelor de diferite niveluri antrenate în obţinerea şi procesarea produselor ecologice. Pornind de la complexitatea tehnologiilor utilizate în AE, devine necesară, susţine specialistul, pregătirea teoretică şi practică a specialiştilor încadraţi în acest gen de activitate, ceea ce trebuie efectuat doar sub egida specialiştilor din domeniu. Alocarea subvenţiilor de stat şi atragerea granturilor locale şi internaţionale pentru susţinerea producţiei agroalimentare ecologice devine o oportunitate foarte importantă pentru iniţierea şi susţinerea agriculturii ecologice la fazele incipiente de dezvoltare a ei. Deosebit de importante au fost postulatele privind prevederile referitoare la evaluarea conformităţii în domeniul agriculturii ecologice, discuţiile în jurul cadrului legislativ al agriculturii ecologice, a elementelor tehnologice de obţinere a producţiei agroalimentare ecologice, stabilind statutul de calitate ce poate fi măsurat în produsul final. Au fost demonstrate recentele produse de uz fitosanitar şi tehnologiile elaborate în Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică.

În cadrul evenimentului, A. Omelciuc a prezentat istoria dezvoltării unei ferme ecologice, accentuând problemele frecvente cu care se confruntă companiile aflate la faza de conversie, precum şi necesitatea susţinerii de către organele de resort a activităţilor din domeniul vizat.

Doctor în biologie Lidia Gavriliţă, doctor în chimie Gh. Roşca şi cercetătorul ştiinţific P. Zavtoni au accentuat în rapoartele prezentate, că agricultura ecologică mizează, în primul rând, pe monitorizarea permanentă a dezvoltării organismelor dăunătoare, prevenirea bolilor şi a daunelor, şi nu pe tratarea lor, propunând prognoza şi avertizarea riscurilor fitosanitare şi necesitatea planificării măsurilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor. În acest sens, este necesară elaborarea de noi modele si argumentarea sistemului de construire a sistemelor agricole, implementarea măsurilor de dirijare a situaţiei fitosanitare la diferite niveluri de producere, precum şi elaborarea metodelor de prognoză de scurtă durată a dezvoltării dăunătorilor produselor agricole depozitate prin aplicarea feromonilor sexuali şi de agregaţie. Un deosebit interes a prezentat informaţia privind aplicarea unei game largi de mijloace alternative celor chimice (feromonilor sexuali, entomofagilor şi preparatelor biologice) de combatere a organismelor dăunătoare la speciile principale de culturi legumicole (tomate, varză, castraveţi, porumb zaharat).

În raportul prezentat de doctorii în biologie Natalia Lemanov şi Svetlana Nicolaev, au fost descrise loturile demonstrative fondate în Gospodăria Ţărănească „Alexandru Omelciuc” din comuna Gura Bâcului cu aplicarea preparatelor biologice. Au fost demonstrate recentele produse de uz fitosanitar şi tehnologiile elaborate în Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică.

Doctorul în biologie Gh. Jigău, director al Centrului de Pedologie Aplicată, conducător al CRPA-Inspect a explicat acţiunile necesare pentru promovarea la agricultura ecologică şi a răspuns la numeroasele întrebări parvenite din partea specialiştilor din gospodăriile agricole, aflate la faza de conversie spre agricultura ecologică.

Partea a doua a seminarului a fot orientată la vizitarea loturilor de producere a legumelor ecologice în GŢ „A. Omelciuc” şi Asociaţia „Gloria Bios” din comuna Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, unde A. Omelciuc a demonstrat rezultatele aplicării tehnologiilor de obţinere şi procesare a legumelor ecologice. Au fost discutate diverse situaţii ce vizează implementarea tehnologiilor prietenoase mediului.

La finele seminarului practic s-a stabilit cu lux de amănunte că asemenea activităţi reprezintă o oportunitate de ameliorare a relaţiilor dintre cercetătorii ştiinţifici şi fermieri, precum şi o modalitate eficientă de implementare a noilor tehnologii în agricultură.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM