Evocarea personalităţii acad. Nicolae Gărbălău – o datorie de conştiinţă cu valoarea unei mărturisiri

2011-08-05
 

 La 4 august curent, Institutul de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat un Seminar ştiinţific, în cadrul căruia a fost comemorat academicianul Nicolae Gărbălău. În această zi, doctorul habilitat în chimie, fondator al Şcolii ştiinţifice „Chimia compuşilor coordinativi, macrociclici şi supramoleculari”, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul ştiinţei şi tehnicii, acad. Nicolae Gărbălău, ar fi împlinit 80 de ani. Evenimentul a marcat şi 60 de ani de activitate ştiinţifică, ştiinţifico-didactică şi managerială a renumitului savant.

 „Academicianul Nicolae Gărbălău a devenit clasic în timpul vieţii sale datorită faptului că a descoperit o metodă nouă de sinteză care a înconjurat lumea, graţie căreia cercetătorii au sintetizat sute şi mii de compuşi chimici care au avut şi au proprietăţi selective utile pentru agricultură, industrie şi medicină”, a menţionat în deschiderea evenimentului directorul Institutului de Chimie al AŞM, dr.hab., prof. Tudor Lupaşcu. Subliniind importanţa şcolii ştiinţifice a savantului cu renume mondial, a savantului care a descoperit o serie întreagă de legităţi în chimia coordinativă, directorul institutului a remarcat că aceasta este cunoscută departe de hotare ţării, iar discipolii activează în diferite ţări ale lumii, inclusiv în SUA, Canada, Franţa, Anglia, Elveţia. Elevii academicianului pot fi găsiţi deopotrivă şi la catedrele de chimie de la universităţile de stat de la noi din ţară.

Prezent la eveniment, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a exprimat recunoştinţă colectivului institutului pentru acest gest de evocare a acad. Nicolae Gărbălău, care a fundamentat conceptul de chimie coordinativă, fiind astăzi şi la baza nanotehnologiilor. „Am respectat aceasta personalitate, pentru că a fost un savant adevărat, a fost un Om de omenie”, a menţionat preşedintele AŞM, considerând oportuna iniţierea elaborării unui volum privind chimia coodrinativă, cu componente de dezvoltare, editat în cadrul prestigioasei serii „Academica”.

Cuvinte de apreciere colectivului institutului a exprimat şi acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM, pentru că nu dau uitării generaţia care a avut un rol determinant în dezvoltarea chimiei. Domnia sa a remarcat şi semnificaţia faptului că în anul în care, prin Rezoluţia ONU, anul 2011 a fost declarat Anul Internaţional al Chimiei, se împlinesc 80 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai cunoscuţi savanţi chimişti. „Numele acad. Nicolae Gărbălău se asociază cu numele Institutului de Chimie, cu sinteza templată, cu chimia coordinativă, cu chimia supramoleculară. Această personalitate va rămâne în istoria ţării noastre ca un savant, un om de ştiinţă notoriu”, a subliniat acad. Teodor Furdui, declarându-se mândru că l-a cunoscut.

Acad. Pavel Vlad îşi aminteşte despre reputatul savant, în primul rând, ca despre un om care a iubit ştiinţa, despre care i-a mărturisit într-o discuţie „Eu ştiu că sunt robul chimiei, dar mie asta-mi place”. Vorbind despre realizările ştiinţifice, domnia sa a menţionat pioneratul în domeniul sintezei compuşilor prin metoda templată, rezultatele obţinute fiind materializate într-o monografie voluminoasă, editată în Germania, accentuând, de asemenea, contribuţia sa la dezvoltarea laturii experimentale a institutului şi la instituirea disciplinei în cadrul instituţiei.

Despre rolul acad. Nicolae Gărbălău în dezvoltarea chimiei în Republica Moldova şi importanţa scolii ştiinţifice cu recunoaştere internaţională a vorbit dr.hab., prof. Mihail Revenco, prorector USM. „Treisprezece dintre doctoranzii acad. Nicolae Garbalau muncesc peste hotare în cele mai prestigioase centre ştiinţifice. Ei reprezintă nu numai Academia da Ştiinţe, ei reprezintă întreaga Moldovă, imaginea ştiinţifică a Moldovei”, a menţionat prof. Revenco. Ajuns Patriarh al chimiei coordinative din Moldova, a subliniat Domnia sa, acad. Nicolae Gărbălău stătea în vârful piramidei constituite cu propriile forţe, îndemnându-i pe cei care vin să nu piardă din timp, din viteză, să nu aibă teama înălţimii. De acolo, de pe culme, privea tot ce a lăsat în urmă, reevalua şi de fiecare dată se convingea că a ales o cale dreaptă, pe care a mers nu tocmai uşor, dar onest şi cu demnitate.

În comunicarea sa ştiinţifică, dr.hab. Ion Bulhac a confirmat că ideile şi viziunile acad. Nicolae Gărbălău sunt actuale şi astăzi.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată şi o expoziţie cu lucrările ştiinţifice ale savantului, multe din ele fiind publicate în prestigioase reviste internaţionale.

La finele seminarului, participanţii s-au recules la mormântul marelui dispărut, în semn de înaltă consideraţie pentru Omul şi savantul Nicolae Gărbălău.

 

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM