10 personalităţi notorii au fost înaintate la concursul „Premiul Naţional”

2011-08-18
 

La 17 august 2011 a fost convocată şedinţa extraordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, cu participarea membrilor AŞM şi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice, în cadrul căreia au fost examinate şi supuse votului dosarele candidaţilor, înaintate pentru participarea la concursul pentru decernarea Premiului Naţional.

La concurs au fost depuse 11 dosare, dintre care unul a fost respins, întrucât nu corespundea cerinţelor regulamentului pentru decernarea Premiului Naţional.

Astfel, în urma procedurii de vot, cele 10 personalităţi notorii care au depus dosarele şi activează în domeniul ştiinţei, tehnologiilor şi culturii, au fost acceptate să participe la concursul Premiului Naţional.

Cei 10 candidaţi recomandaţi de către AŞM, pentru participare la concurs sunt academicienii Gheorghe Ghidirim, Dumitru Matcovschi, regizorul de film Valeriu Jereghi, dr. hab. Svetlana Cojocaru, directorul Institutului de Matematică şi Informatică, Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, m. c. Ion Dediu, ecolog, dr. hab.Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetică, Nicolae Dabija, scriitor, Constantin Tănase, doctor în filologie şi Valentin Celac, specialist în domeniul geneticii plantelor.

Notăm că potrivit Hotărârii Guvernului, concursul pentru decernarea Premiului Naţional prevede acordarea a 10 Premii Naţionale, în valoare de 100.000 de lei fiecare. Aceste premii urmează să fie decernate la 27 august 2011, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de independenţă a Moldovei, personalităţilor notorii din domeniul ştiinţei, tehnologiei, culturii şi sportului, precum şi pentru promovarea imaginii ţării pe plan internaţional.
Performanţele obţinute de către candidaţii care vor participa la concursul pentru decernarea Premiului Naţional, vor fi evaluate de o Comisie specială, formată din reprezentanţi ai Guvernului, ai mediului academic şi de creaţie, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM