Doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar Gheorghe Ciobanu la 60 de ani

2011-08-20
 

Un rol semnificativ în fortificarea, perfecţionarea şi dezvoltarea asistenţei şi ştiinţei medicale de urgenţă îi revine directorului general al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă, renumitului savant, doctorului habilitat în medicină, profesorului universitar Gheorghe Ciobanu.

Domnul Gheorghe Ciobanu s-a născut la 29 august 1951 în comuna Hânceşti, raionul Făleşti din Republica Moldova. În anul 1974 absolveşte cu menţiune Facultatea Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.

După absolvirea facultăţii, domnul Gheorghe Ciobanu activează succesiv în funcţiile de medic intern urolog la Spitalul Clinic Republican din or. Bălţi (1974-1975), medic urolog la Spitalul Raional Central Făleşti (1975), medic şef al spitalului de circumscripţie din satul Catranâc, raionul Făleşti (1975-1978), medic şef al spitalului de circumscripţie din satul Glingeni, raionul Făleşti (1978-1979), secundar clinic (1979-1981), apoi doctorand (1981-1984) şi asistent universitar (1984-1991) la Catedra de Chirurgie Facultativă a Institutului de Medicină din oraşul Harcov, Ucraina, medic şef al Spitalului Clinic Orăşenesc nr. 11 (1984-1991), oraşul Harkov, Ucraina, magistru în medicina socială şi sănătatea publică World Health Organization, oraşul Moscova, Rusia (1989-1990).

Din anul 1991 până în prezent deţine funcţia de director general al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă din oraşul Chişinău, Republica Moldova, iar din anul 1993 până în prezent - şef catedra urgenţe medicale a USMF „Nicolae Testemiţanu”.
În anul 1983 domnul Gheorghe Ciobanu susţine cu succes teza de doctor în medicină cu tema „Dinamica indicatorilor reactivităţii imunologice a organismului la pacienţii cu peritonită în funcţie de stadiul maladiei şi gradul de extindere a procesului în abdomen”, iar în anul 2001 - teza de doctor habilitat în medicină cu tema „Evaluarea clinico-epidemiologică şi managementul strategiilor urgenţelor medico-chirurgicale în Republica Moldova”.

Pe parcursul activităţii ştiinţifice, manageriale şi didactice doctorul habilitat în medicină Gheorghe Ciobanu s-a prezentat ca specialist de înaltă calificare, manifestând cunoştinţe vaste şi de mare valoare în domeniul medicinii de urgenţă, responsabilitate, exigenţă şi iniţiativă.
Profesorul universitar Gheorghe Ciobanu este fondatorul catedrei Urgenţe medicale a USMF „Nicolae Testemiţanu”, este autorul şi participă activ la implementarea în practica medicală a reformării serviciului prespitalicesc de urgenţă din Republica Moldova, Programului Naţional de dezvoltare a Asistenţei Medicale de Urgenţă în Republica Moldova pe anii 1999-2003, Programului de Stat privind dezvoltarea serviciului de asistenţă medicală urgentă pentru anii 2006-2010 şi ordinelor de directivă ale Ministerului Sănătăţii în domeniul medicinii de urgenţă.

Principiile de reorganizare şi fortificare ale serviciului prespitalicesc de asistenţă medicală urgentă, elaborate de profesorul universitar Gheorghe Ciobanu, se încadrează în prevederile Strategiei şi Politicii Naţionale de Sănătate din Republica Moldova.

Doctorul habilitat în medicină Gheorghe Ciobanu este autor a 180 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 5 manuale, 6 monografii, 9 ghiduri, 11 indicaţii metodice şi 1 brevet de invenţie.

Realizările activităţii sale ştiinţifice şi organizatorice au obţinut o apreciere largă nu numai de comunitatea ştiinţifică din ţară, dar şi de peste hotare: este specialist principal al Ministerului Sănătăţii în medicina de urgenţă şi catastrofe, preşedinte al Societăţii ştiinţifico-practice medicina de urgenţă şi catastrofe din Republica Moldova, preşedinte al Comisiei de Atestare a medicilor de urgenţă din Republica Moldova, preşedinte a Filialei Uniunii Medicale Balcanice din Republica Moldova, membru de Onoare al Consiliului Naţional Român de Resuscitare, membru al colegiilor de redacţie ale revistelor Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (Ştiinţe Medicale), Curierul Medical şi Archives of the Balkan Medical Union etc.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea medicinii şi rezultate remarcabile în activitatea profesională, în 1990 i s-a conferit titlul „Eminent al Ocrotirii Sănătăţii din URSS”, iar în 2009 a fost decernat cu Marea Medalie a Academiei de Ştiinţe Medicale din Franţa.

În numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică şi a întregii comunităţi ştiinţifice îl felicităm cordial cu ocazia onorabilei vârste şi îi dorim mulţi ani, sănătate şi succese întru dezvoltarea ştiinţei medicale.

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică
al Academiei de Ştiinţe a Moldovei