Primul şi singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a vizitat Academia de Ştiinţe a Moldovei

2011-09-27
 

Primul şi singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu a vizitat Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM.

În cadrul vizitei, preşedintele AŞM a exprimat onoarea de a-l avea în calitate de oaspete la Academia de Ştiinţe pe primul cosmonaut cercetător din România, după care oaspetele român a fost familiarizat cu modul de funcţionare al Academiei, implicaţiile instituţiei în dezvoltarea societăţii, în promovarea educaţiei şi ştiinţei la nivel naţional, realizările cercetătorilor din Republica Moldova, prezentând un rezumat elocvent asupra structurii AŞM, reformării şi perspectivele acesteia.

La rândul său, dr.ing. Dumitru Prunariu a mulţumit pentru primirea caldă şi pentru onoarea de a vizita Academia de Ştiinţe a Moldovei, venind cu unele propuneri de interes pentru Academia de Ştiinţe. În acest sens, profesorul român, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului ONU pentru explorarea paşnică a spaţiului extraatmosferic, a lansat propunerea ca Academia de Ştiinţe a Moldovei să se implice în promovarea Republicii Moldova de a deveni membru al acestui Comitet, de unde poate să participe direct la dezbateri internaţionale asupra unor probleme globale cu implicaţii cosmice care ating populaţia Planetei.

De asemenea, cosmonautul român a propus ca preşedintele AŞM să evalueze posibilitatea ca o serie de academicieni, cercetători din cadrul diferitor institute care au preocupări în domeniul cosmic, dar şi alte domenii adiacente să aplice pentru a deveni membri ai Academiei Internaţionale de Astronautică, cu sediul la Paris. „Mi-ar face mare plăcere ca unii dintre cercetătorii din Moldova din diverse domenii care au tangenţe cu cosmosul de la ştiinţe fundamentale, inginereşti, sociale, medicale să poată fi propuşi şi să-i susţin pentru a deveni membri plini”, a declarat Dumitru Prunariu.

În cadru vizitei la AŞM, Dumitru Prunariu a fost şi oaspetele Liceului AŞM, de care a rămas profund impresionat, atât din punct de vedere al modului de selectare a elevilor, desfăşurarea procesului de studii, cât şi condiţiile de trai ale acestora. În acest context, Domnia sa a sugerat ca elevii Liceului, studenţii Universităţii AŞM, alături de oamenii de ştiinţă, să participe la un experiment care se poate efectua pe Staţia spaţială orbitală, un experiment la care participă şi copiii, ridicând atât nivelul şi imaginea liceului, cât şi interesul pentru el.

O altă sugestie a fost de a înfiinţa Asociaţia Jurnaliştilor de Ştiinţă care, la etapa iniţială poate fi membră a celei din România, după care să se autonomizeze pentru a fi parte a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor de Ştiinţă.

Preşedintele AŞM a mulţumit oaspetelui român pentru acest pachet de propuneri, urmând ca acestea să fie examinate şi întocmite demersuri spre o eventuală realizare a lor.

La întrevedere au participat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM, dr.hab., prof. Ion Guceac, secretar ştiinţific general al AŞM, acad. Valeriu Canţer, acad. Boris Gaina, Sergiu Porcescu, şef DIECI.

Notăm că primul cosmonautul român, Dumitru Prunariu, a venit în Republica Moldova pentru a participa la Conferinţă Internaţională de Microelectronică şi Ştiinţa Calculatoarelor, aflată la a VII-a ediţie, care s-a desfăşurat, la Chişinău, în perioada 22-24 septembrie 2011. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 30-a de la primul zbor al unui cosmonaut român în spaţiu şi Anului Cosmonauticii – 2011, declarat de ONU.

Dumitru Prunariu este primul şi singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic. El a efectuat zborul în perioada 14-22 mai 1981, la bordul navei cosmice "Soiuz-40" şi al laboratorului spaţial „Saliut-6”.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM