Încă un caz de succes al Academiei de Ştiinţe a Moldovei sau încă o dată despre eficienţa preparatul „Enoxil”

2011-10-07
 

Pe 5 octombrie 2011, acad. Boris Gaina, academician coordonator al Subsecţiei ştiinţe agricole a AŞM şi dr.hab. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM au efectuat o vizită de lucru la Asociaţia de producere „Corlăteni”, raionul Râşcani.

În cadrul vizitei, doctorul în ştiinţe agricole Victor Crivceanschi, selecţioner la sfecla pentru zahăr de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” a prezentat lotul de producere al Gospodăriei „Corlăteni” cu o suprafaţă de cca 50 ha, însămânţat cu hibridul moldovenesc „Vilia”, tratat cu preparatul „Enoxil”. De menţionat în context, că preparatul „Enoxil” a fost elaborat de Institutul de Chimie al AŞM, în cadrul proiectului "Preparate din seminţe de struguri pentru medicină şi agricultură" (conducătorul proiectului, dr.hab., prof. Tudor Lupaşcu), proiectul fiind parte constitutivă a Programului de stat din 2004 "Valorificarea deşeurilor din industria vinicolă şi obţinerea produselor noi" (conducătorul Programului, acad. Gheorghe Duca).

Potrivit selecţionerului Victor Crivceanschi, în decurs de 3 ani (2007-2009), Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” a testat preparatul „Enoxil”, propus de Institutul de Chimie pentru protecţia plantelor de sfeclă pentru zahăr, unde s-a constatat că tratând seminţa înainte de semănat cu acest preparat, planta se dezvoltă mult mai bine, nu este afectată de putregaiul de rădăcină şi se măreşte vigurozitatea creşterii. In afara de aceasta, s-a constat ca pe parcursul vegetaţiei, plantele crescute din seminţa tratată cu „Enoxil” este mai tolerantă la anumite boli, precum cercosporoza şi mana. Gradul de afectare la mana se micşorează cu 25-30 %, la cercosporoza – cu 15-18%. Chiar şi pe suprafeţele mari, susţine cercetătorul, acest preparat nu a dat posibilitatea ca plantele sa se îmbolnăvească de aceste boli, mai mult chiar, densitatea plantelor s-a păstrat foarte bine în comparaţie cu alte masive. La toate acestea se adaugă recolta mărită, dar şi conţinutul sporit pentru zahăr, deoarece frunza se păstrează foarte bine.

Vizavi de eficienţa tratării seminţelor de sfeclă pentru zahăr cu preparatul „Enoxil” Vasile Rotaru, agronom al Gospodăriei „Corlăteni” a menţionat că, în comparaţie cu alte masive care n-au fost tratate cu „Enoxil”, acesta rezistă la toate maladiile, la temperaturi înalte, frunza s-a păstrat pană în timpul de faţă, în pofida secetei crunte din anul acesta. Agronomul a specificat, totodată, că pe parcursul testării, sfecla pentru zahăr nu a necesitat îngrijiri speciale, fiecare plantă ajungând să cântărească mai bine de 3 kg.

In concluzie, dr. Victor Crivceanschi, a confirmat că preparatul „Enoxil” este foarte eficient şi Institutul va continua lucrările, dar deja nu de testare, preparatul fiind recomandat ca material pentru tratarea seminţelor înainte de semănat pe suprafeţe mari.

„Acesta este un exemplu viu de colaborare ştiinţifică între instituţii de cercetare fundamentale, care se ocupă cu sinteza substanţelor chimice şi celor care le aplică în agricultură. Graţie entuziasmului dr. Victor Crivceavschi, am reuşit să obţinem rezultate evidente şi astăzi am avut o satisfacţie văzând aceşti rizocarpi atât de frumoşi şi mari”, a declarat dr. hab., prof. Tudor Lupaşcu, autorul preparatului ”Enoxil”. Savantul a exprimat satisfacţia pentru faptul că şi în cadrul acestor testări preparatul s-a dovedit a fi inofensiv, netoxic, fiind un produs cu proprietăţi bactericide şi fungicide foarte pronunţate. Rezultatele cercetărilor realizate la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", au demonstrat că preparatul "Enoxil" nu este toxic.

De menţionat, de asemenea, că preparatul „Enoxil” a fost testat şi în 4 clinici republicane ca un preparat care tratează maladiile provocate de fungi şi bacterii la om: la Institutul Oncologic, Secţia Mamologie, la tratarea plăgilor postoperatorii a bolnavilor oncologici, la Centrul Republican de Leziuni Termice, la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”, precum şi la Dispanserul Dermatovenerologic Republican al Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova.

Rezultatele acestor testări în toate cele 4 clinici au demonstrat că aplicarea preparatului autohton „Enoxil” în tratamentul infecţiilor, regenerarea plăgilor combustionale, mecanice, postoperatorii sau a diverselor asocieri ale acestora prezintă avantaje medico-sociale şi financiare sigure pentru Republica Moldova.

Specialiştii în domeniu, unanim, recomandă producerea preparatelor farmaceutice şi agricole în baza substanţei biologic active „Enoxil” în cantităţi industriale.

“Enoxil" este un produs natural, care se obţine prin oxidarea taninurilor care se conţin în seminţele de struguri.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
Corlăteni, Râşcani