Dezvelirea basoreliefului regretatului profesor Constantin Ţîbîrnă – unul din pilonii medicinii autohtone

2011-10-07
 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca a participat, ieri, 6 octombrie, la dezvelirea basoreliefului regretatului profesor, savant, chirurg cu renume mondial, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Constantin Ţîbîrnă.

„A fost un profesionist, un savant şi un mare intelectual, fiind mândria ştiinţei medicale autohtone, a Academiei şi a ţării. Pentru mine regretatul membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost şi va rămâne alături de Tata Grigore şi Bunelul Andrei, un exemplu de moralitate, pe care le-am urmat cu sfinţenie şi pietate toată viaţa ”, a menţionat la eveniment acad. Gheorghe Duca, care şi-a trăit copilăria alături de chipul luminos al unchiului Constantin Ţîbîrnă, pe care l-a cunoscut ca pe un geniu - fundamental în gândire, cult şi înţelept, plin de viaţă şi deschis. Deschis la suflet pentru toţi cei care aveau nevoie de ajutor.

Basorelieful care va înveşnici memoria reputatului chirurg Constantin Ţîbîrnă a fost dezvelit de către fiica sa, Nadejda Pisarenco şi prof. Vladimir Hotineanu, şeful Catedrei de Chirurgie nr. 2, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

„Astăzi este un eveniment aparte în istoria culturii naţionale, nu doar a medicinii. Profesorul Ţîbîrnă este în istoria medicinii Republicii Moldova o epocă, o epocă întreagă, căci viaţa şi-a legat-o cu medicina din 1945, prof. Ţîbîrnă fiind dintotdeauna în avangarda tuturor noutăţilor în medicină”, a remarcat Vladimir Hotineanu.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, acad. Ion Ababii a subliniat că profesorul Constantin Ţîbîrnă a fost omul legendă care prin tot ceea ce a realizat în viaţă a constituit o epocă. Fiind unul din reprezentanţii primei promoţii a Institutului de Medicină din Chişinău, a fost şi unul din pilonii medicinii autohtone, care s-a aflat la temelia fondării valoroaselor tradiţii, în formarea cadrelor de dezvoltare a ştiinţei medicale, crearea şi consolidarea serviciului chirurgical autohton.

Acad. Gheorgeh Ţîbîrnă, fratele mai mic al regretatului profesor, a exprimat cuvinte de mulţumire colectivului Catedrei de Chirurgie, conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie pentru gestul de a instala basorelieful în incinta Clinicii Chirurgie nr.2, dar şi pentru faptul că în viitor aceasta va purta numele renumitului profesor Constantin Ţîbîrnă. „Mi-e foarte greu să vorbesc despre fratele meu la timpul trecut, pentru că îi simt prezenţa până acum în tot ce fac. Fiind al doilea copil în familie, din cei şase, toată familia am trăit în evoluţia noastră sub steaua lui Costică, sub steaua fratelui Costache cum îi spuneam, pentru că el era pentru toţi un model şi ne mândream, fiind primul la reuşită la gimnaziu, apoi la liceu şi tot primul la facultate”, a spus cu o tristeţe nemăsurată acad. Gheorghe Ţîbîrnă.

Decizia de a inaugura un basorelief profesorului Constantin Ţîbîrnă este o iniţiativa a colectivului Catedrei de Chirurgie nr. 2. Printr-o decizie a Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, din 24 martie 2011, Clinica Chirurgie nr.2 poartă numele profesorului Constantin Ţîbîrnă.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM